MEB Teşkilat kanunu değişiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2008 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bazı fakülteleri birbirinden ayırmak isteyen rektörlere, "Ayırdığınız zaman yeni bir dekan, yeni bir fakülte sekreteri, yeni bir havlucu başı, yeni bir ibrikçi başı... Bu, bürokrasiyi artırmak değil mi ?" diyerek tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen Ortaöğretimde Okul Çeşitliliği Yerine Program Çeşitliliğini Esas Alan Bir Yapıya Geçilmesi Çalıştayı'nın açılışında konuştu. Bakan Çelik, burada yaptığı açıklamada; insan kaynaklarının israf edilmemesi geretiği üzerinde durdu.

Genelde, "benim olsun küçük olsun" anlayışı ile hareket edildiğini söyleyen Çelik, bütünü gören bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Türkiye'de 60 çeşit lise bulunduğunu dile getiren Çelik, "Bu facia daha önce üniversitelerde de vardı. Hatırlıyorum, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, inşaat fakültesi, makina fakültesi, kimya fakültesi vardı. Bütün bilim dalları bir fakülte olarak geçerdi. Bu da israf. Sonra Mühendislik Fakültelerine dönüştü, Mimarlık- Mühendislik fakülteleri oldu" diye konuştu.

"Şimdi rektörlerimizde yeniden bir şey depreşti" diyen Çelik, şöyle devam etti: "Bakanlığa, (Bizim mimarlık ve mühendisliği ayırın) diye teklif yağıyor. Niye ? Geçinemiyoruz, diyorlar. Ayırdığınız zaman yeni bir dekan, yeni bir fakülte sekreteri, yeni bir havlucu başı, yeni bir ibrikçi başı... Bu, bürokrasiyi artırmak değil mi? Buna gerek var mı? Fen -Edebiyat Fakültelerinin, Fen ve Edebiyat Fakülteleri diye birleştirilmelerine doğrusunu isterseniz başta karşı çıktım. Çünkü, Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi farklı kulvarlarda. Ama makine-mühendislik iç içe. Şimdi bir çok üniversiteden bize Fen ve Edebiyat'ı ayırın diye teklif geliyor. Bunun için ciddi bir masraf ve bürokrasi gerekecek. Belki zaman içinde olabilir." Çelik'in bu sözleri, salonda bulunanlarda tebessüme yolaçtı.

"ÖSS'NİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI GEREKİYOR"

Hüseyin Çelik, konuşmasında, yıllardır tartışılan üniversiteye giriş sınavına da değindi. ÖSYM'nin, merkezi sınav yapma açısından son derece saygın bir kuruluş olduğunu dile getiren Çelik, "Bu güne kadar yaptığı sınavlarda en ufak bir şaibe karışmamış, dünyadaki en önemli örneklerden biridir. Bunun böyle olması, ÖSS'nin doğru bir mantık ile doğru bir zeminde yapıldığı anlamına gelmiyor. ÖSS'nin yeniden yapılandırılması gerekiyor. YÖK bünyesinde şu anda, üniversiteye giriş ele ilgili bir çalışma var. Ümid ediyorum ki, olgunlaştıktan sonra, bu yaptığımız çalışmanın da sonuçları ile birleştirererek önümüzdeki sezona kısır tartışmaların olmadığı bir yapıyla gireriz" şeklinde konuştu.

"TEŞKİLAT YASA TASLAĞI BAŞBAKANLIK'TA"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nun değiştirilmesini öngören taslağın Başbakanlığa iletildiğini açıkladı.

- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nun değiştirilmesini öngören taslağın Başbakanlığa iletildiğini açıkladı.

MEB tarafından Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen ?Ortaöğretimde Okul Çeşitliliği Yerine Program Çeşitliliğini Esas Alan Bir Yapıya Geçilmesi Çalıştayı?nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ortaöğretimi kurumlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini kaydetti. Çelik, bu amaçla 2005 yılında bir program başlatıldığını kaydederek, ?Bu çalışmaların ilk adımı tüm ortaöğretim kurumlarının Bakanlık bünyesinde toplanması oldu. Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nun da yeni bur düzenlemeye ihtiyaç duyduk. Bu konudaki çalışmalarımız da tamamlanmış, teşkilat yasamızın taslağı Başbakanlığa iletilmiştir. Bu, bir hayli geciken bir meseledir. Ümit ediyorum ki, önümüzdeki yasama döneminde teşkilat yasası çıkarsa mesleki ve teknik eğitimin hepsi bir genel müdürlüğün çatısı altında toplanacaktır? dedi.

Bakan Çelik, okul alanlarının en iyi şekilde kullanılmasını amaçladıklarını kaydederek, mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğünün tek çatı altında toplanacağını açıkladı. Tüm okul yurtlarına da ?ortaöğretim pansiyonu? adı altında topladıklarını anlatan Çelik, yurtları tek çatı altında toplayarak birlikteliği sağladıklarını ifade etti.

"SOKAKTAKİ VATANDAŞIN ÇOCUĞU, BAKANIN ÇOCUĞUNU SOLLUYORSA, BU DEMOKRASİYİ GÖSTERİR"

Türkiye'nin her köşesinde bulunan çocuk için eğitim eşitliği olduğunu vurgulayan Çelik, Kızı Büşra Çelik'in bu sene son kez yapılan OKS'ye girdiğini, birinci yerleştirmede herhangi bir okula yerleşemediğini, ikinci yerleştirmelere de müracaat etmediğini hatırlattı.

Çelik, "Bana gazeteci arkadaşlar (Sayın Bakan, kızınız yerleşmedi ne diyorsunuz?) diyerek soru yöneltti. Dedim ki; bizim çocuklarımız annelerinin babalarının kim olduğuna göre yerleşmiyor ki, aldığı puana göre yerleşiyor. Eğer yurdum insanı, sokaktaki vatandaşın çocuğu gelip bakanın çocuğunu solluyorsa, bu memleketteki sağlam yapıyı, demokrasinin işleyişini gösterir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber