30 ülkeden 500'e yakın rektör Antalya'da buluştu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2008 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Küresel bir barış kültürü oluşturma' temalı 13. dünya konferansı, Akdeniz Üniversitesi'nin desteğiyle Antalya'da yapılıyor. Konferansa Flipinler'den Malezya'ya, Japonya'dan Hindistan'a kadar yaklaşık 30 ülkeden 500'e yakın üniversite rektörü, dekanı ve öğretim üyesi katıldı.

7 Ağustos'a kadar oturumlar halinde sürecek konferansın açılış konuşmasını Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe yaptı. Kurtcephe, insanların en çok barış içinde yaşamak istediğini bildirdi. Ancak ilk insan Hz. Adem'in oğulları Kabil ve Habil'den beri yer yüzünden kavgaların yaşandığını dile getiren Kurtcephe, bunun aşılabileceğini belirtti. Çeşitli vesilelerle dünya ülkeleri arasında dostlukların geliştiğinin altını çizen Kurtcephe, bunlar arasında, ekonomi, spor ve sinema gibi faktörlerin başı çektiğini dile getirdi. Kurtcephe hiçbir ırkın diğerine üstünlüğü olmadığını ve herkesin eşit haklara sahip bulunduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk tarihinin her döneminde kardeşlik ve barışı görmek mümkündür. Barış Türk ulusu için her zaman özel bir anlam taşımıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Bir toplumun en çok ihtiyaç duyduğu şey hoşgörüdür. Bunu huy haline getiren toplumlar, önyargılarından kurtulurlar. Bir arada yaşama arzusu bu şekilde oluşur.' sözü dünyaya örnek olacak bir sözdür."

Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözünü de hatırlatan İsrafil Kurtcephe, Türklerin hem kendi insanları, hem de tüm insanlık için asla bozulmayacak sürekli bir barışı arzuladığını söyledi. Küresel bir barışı oluşturma temasıyla düzenlenen konferansın bu amaca önemli ölçüde hizmet edeceğine inandığını aktaran Kurtcephe, tüm katılımcılara önemli bir amaca hizmet ettikleri için teşekkür etti.

5 gün boyunca sürecek konferansa yaklaşık 500 rektör, dekan ve öğretim üyesi katılıyor.

Bu arada Devlet Bakanı Mehmet Aydın da konferansta ingilizce bir konuşma yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber