İnşaat Mühendisleri Odası: Çocukları okula göndermek katliama davetiye

Haber Giriş : 05 Eylül 2008 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, okulların depreme karşı güvenli olmadığını açıklayarak, ?Güçlendirme çalışmaları tamamlanmadan okul binalarını eğitime açmak, katliama davetiye çıkarmaktır? dedi.

-Harp, verilere göre güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması gereken bin 738 okul bulunduğunu, bunların sadece 114 tanesinin güçlendirildiğini açıkladı.

- İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, okulların depreme karşı güvenli olmadığını açıklayarak, ?Güçlendirme çalışmaları tamamlanmadan okul binalarını eğitime açmak, katliama davetiye çıkarmaktır? dedi. Harp, okullar, yurtlar ve kreşleri kullanacak çocukların hayati tehlike altında bulunduğunu söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, pazartesi günü açılacak 2008-2009 eğitim öğretim yılı öncesinde okulların deprem güvenliği ile ilgili açıklamada bulundu. Eğitimin kendine has sorunları üzerinde tartışmaların yavaş yavaş gündeme geldiğini buna karşın ?asıl ve büyük? sorunun görmezden gelindiğini savunan Harp, okul binalarının depreme karşı ne kadar güvenli olduğu yolundaki soruların hala cevaplanmadığını söyledi. Kamu yöneticileri tarafından toplumun bilgilendirilmesi zorunluluğunun yok sayıldığını kaydeden Harp, ?1999 depremlerinden bu güne geçen sürede, ne ihtiyaç duyulan yasal değişiklikler gerçekleştirilmiş ne de güçlendirme çalışmaları tamamlanabilmiştir. Sorunun doğal muhatabı olan İnşaat Mühendisleri Odası'nın yıllara yayılan ısrarına ve bu konudaki görüş, öneri, uyarılarına; 2004 yılında toplanan Deprem Şurası kararlarına rağmen siyasi iktidarın gerekli önlemleri almaması, toplumun içini rahatlatacak adımlar atmaması açıkçası yeni ölümlere davetiye çıkartmaktadır? dedi.

-?OKULLAR GÜVENLİ DEĞİL?-

Kamu kurumları arasında bir eşgüdüm olmadığını söyleyen Harp, deprem güvenliği açısından bina envanterin bile bulunmadığını, bunun binaların depreme güvenli olup olmadığının bilinmediği anlamına geldiğini kaydetti. Harp, Milli Eğitim Bakanlığı ve valilikler arasındaki uyumsuzluk, merkezi düzeyde bir araya getirilmiş bilgi olmaması, kaç okulda güçlendirme çalışması yapılması gerektiği, kaç okulda çalışmaların tamamlandığı gibi konular, sorunlu noktalardır. Çünkü kurumlarımız ne yaptığını bilmez haldedir. Bilinen tek gerçek, çocuklarımızın güvenli olmayan yapılarda eğitim göreceği gerçeğidir? dedi.

-GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKEN BİN 738 OKULUN 114'Ü GÜÇLENDİRİLDİ-

Harp, 1999 depremlerinden sonra İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkan tablonun okullar, kreşler ve yurtlar başta olmak üzere toplu kullanım alanlarının açık tehdit oluşturduğunu gösterdiğini açıkladı. İSMEP verilerine göre güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması gereken bin 738 okul bloğundan sadece 114 tanesinin güçlendirildiğini kaydeden Harp, güçlendirilmesi gereken öğrenci yurdu blok sayısının da 55 olmasına karşın güçlendirilen bloğun sadece 5 olduğunu anlattı.

-PANSİYONLU OKULLAR GÜVENLİ DEĞİL-

MEB verilerine göre pansiyonlu okullarda toplam bin 87 blok bulunduğunu bildiren Harp, eğitim kurumu, pansiyon, lojman, atölye, spor salonu ve yemekhaneden oluşan bin 87 bloktan ise yalnızca 72 tanesinin sağlam olduğunu kaydetti. Harp, ?Bunun anlamı açıktır. Geriye kalan bin 15 blok, çocuklarımızın hayatı için tehdit oluşturmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Genel Müdürlüğü'nün, Nisan 2007'de açıkladığı bir başka rapora göre; ülke genelinde MEB'e bağlı okulların toplam 240 milyon metrekare kullanım alanı bulunmaktadır ve 120 milyon metrekarelik alanda güçlendirme çalışması yapılması gerekmektedir. Güçlendirme için yaklaşık 15 milyar YTL bir paraya ihtiyaç duyulmaktadır? açıklamasında bulundu.

-?DUA ETMEKTEN BAŞKA BİR YOL YOK?-

Harp, 21 Eylül 2007'de Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdussamet Arslan'ın sadece 6 bin binada güçlendirme yapılabildiğini açıkladığını anımsattı. 44 bin okulun yüzde 40'ının 1. ve 2. deprem bölgesinde yer aldığını belirten Harp, ?Bu binalarda eğitim gören çocukların canı Allaha emanet edilmiştir. Tablo vahimdir. Okullar, yurtlar, kreşlerin mevcut durumu katliama davetiye çıkartmaktadır. Ayrıca güçlendirme çalışmaları haricinde, kullanılmaması gereken binaların yıkılıp yıkılmadığı konusunun da muamma olduğu hatırlanırsa, çocuklarımızı bekleyen tehlikenin boyutu daha net anlaşılacaktır. Türkiye toplumuna, anlaşılan o ki, sadece deprem olmaması için dua etmekten başka bir yol bırakılmamıştır. Siyasi iktidarın ideolojik tercihleri zaten böyle bir toplumsal hayatın hüküm sürmesini, böyle bir kültürün hakim olmasını hedeflemektedir. Bilim devre dışı bırakılacak, insan hayatı değil, kadere razı olan bir psikolojik hal hayatımıza nüfuz edecektir? dedi.

Harp, 1 metrekarelik alanın güçlendirilmesi için 200 YTL gerektiğini belirtirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2008 yılı hariç, 5 yıl boyunca lalelere 670 milyon YTL harcadığını, bu parayla 3 milyon 350 bin metrekarelik bir alanın güçlendirileceğini anlattı. Harp, söz konusu durumun siyasi iktidarın hangi tercihlerde bulunduğunu açığa çıkardığını savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber