Köşk ve MEB arasında 'Manas' krizi

Haber Giriş : 09 Kasım 2004 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankaya Köşkü ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 'Manas' krizi patlak verdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Kırgızistan Manas Üniversitesi'ne atadığı mütevelli heyeti, iki kez veto ettiği ortaya çıktı.

Türkiye, mütevelli heyet atamadığı üniversiteye her yıl trilyonlar aktarıyor. Türkiye, 1 Temmuz 2002 tarihinde kurulan Kırgızistan Manas Üniversitesi'ne 2 yıl mütevelli heyet atayamıyor. Köşk ile bakanlık arasında yaşanan sorun iki ülkenin ortak mütevelli heyet oluşturduğu Manas Üniversitesi'ne de yansıdı. Manas Üniversitesi'nin Kırgızistan mütevelli heyetinde Kırgız Başbakan, Milli Eğitim Bakanı ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri yer alırken, Türkiye 'veto' sorunu yaşıyor. Milli Eğitim Bakanı Çelik'in iki kez gönderdiği mütevelli heyet listesi Cumhurbaşkanı Sezer'den veto yedi. Bakanlık ile Köşk arasındaki krizin 2 yıldır aşılamaması üniversite yönetiminin karar almasını da engelliyor. Buna rağmen Türkiye, üniversiteye her yıl trilyonlarca lira mali kaynak aktarıyor.

Köşk ile bakanlık arasındaki gerginlik, AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay'ın geçtiğimiz günlerde Kırgızistan'a yaptığı gezi sırasında ortaya çıktı. Yarbay, Bişkek'te bulunan Manas Üniversitesi'ndeki izlenimlerini partisinin bugünkü grup toplantısında anlattı. Yarbay, Türkiye'nin mütevelli heyetini bir türlü tayin etmediğine işaret ederek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten soruna el koymasını istedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Türkiye'deki üniversite rektörlerini atadığını hatırlatan Yarbay, Cumhurbaşkanı'na yurtdışındaki rektörü de atama yetkisi tanınması gerektiğini vurguladı. Problemin 2 senedir çözülemediğini belirten Yarbay, "Beni Cumhurbaşkanı ile bakanlık arasındaki kavga ilgilendirmez. Önemli olan sorunun çözümüdür. Kırgızlar karşılarında Türk muhatap bulamıyor. Üniversite sahipsiz. Türkiye buna rağmen trilyonlarca lira para aktarıyor. Üniversite yönetimi, ihale alamıyor, bölüm açma kararı alamıyor. Elin adamı Cumhurbaşkanı ile Milli Eğitim Bakanı arasındaki kavgadan anlar mı? Bu iş çözülmeli" diye konuştu.

Türkiye'de mutlaka kurumlar arasında işbirliğinin sağlanmasını talep eden Yarbay, Kırgızlar'ın, Ruslar'ı Türkler'den daha çok sevdiğini, bu gerçeğin gözönünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.

Yarbay'ın eleştirileri üzerine söz alan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, topu Köşk'e attı. Bakanlık olarak iki ayrı mütevelli heyet listesini Köşk'e gönderdiğini, ancak veto yediğini hatırlatan Bakan Çelik, "Sayın Cumhurbaşkanı kabul etmedi. Ben ne yapayım? Yetki benim. Ben yetkimi kullanmak istiyorum. Neden Cumhurbaşkanı'nın istediği olsun?" dedi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber