Mevsimlik çalıştırılan geçici orman işçileri kadro istedi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2008 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, yangınlarla mücadelede çalıştırılan geçici orman işçilerinin 6 ay boş kaldıklarını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektupla sürekli kadro verilmesini talep etti.

Hak-İş'e bağlı Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Başbakan Erdoğan'a bir mektup göndererek, yangın işçilerinin mevsimlik işçi addedilerek yılda en fazla 6 aya kadar çalıştırıldığını, bunun da Orman Genel Müdürlüğü'nü çaresiz hale getirdiğini söyledi.

Aslan, orman yangın işçileriyle sınırlı kalmak kaydıyla, 5620 Sayılı Geçici İşçi Yasasındaki 'En fazla 6 ay çalıştırılır' hükmünün 'orman yangın işçileri hariç' şeklinde yeniden düzenlenmesini ve yangın işçilerinin sürekli işçi kadrosuna alınmasını istedi.

Aslan, Türkiye'nin 3'te birinin orman arazisi olduğunu ve ormanların yangına karşı korunması için Orman Genel Müdürlüğü'nün en fazla 5 ay 29 gün çalışan geçici işçi çalıştırdığını anlattı. AK Parti iktidarı döneminde 2006 yılında 6 ay ve üzeri çalışan 218 bin kişiye kadro verildiğini, bu arada yaklaşık 13 bin orman işçisinin de kadro aldığını söyledi. Aslan, 6831 sayılı Orman Kanunu'nda yapılan değişikliklerle yangın mevsiminin 7 aya çıkarıldığını ifade etti. Aslan, yanan alanların dikime hazır hale getirilmesi, ağaç dikim ve bakımı için ormancılık faaliyetlerinin Türkiye'de yılın 12 ayına yayıldığını açıkladı.

Yangın tehlikesinin bitmediği dönemde süresi dolan işçilerin çalıştırılmamasının yangınla mücadelede ekiplerin etkin gücünü zayıflatacağını vurgulayan Aslan, 15 yıldır ilk kez AK Parti döneminde orman işçisi alındığını ve geçmiş dönemlerde işe giren geçiçi işçilere kadro verildiğini kaydetti.

Aslan, mevsimlik çalıştırılan işçilere de kadro verilerek 12 ay çalıştırılmasını istedi. Ayrıca, yangın söndürme araçlarının kaskolu olmadığını da hatırlatan Aslan, yangına giderken devrilen, kaza yaparak hurdaya çıkanlar hariç sadece 2008 yılında 10 adet arazöz ile 3 adet dozerin yanarak hurdaya çıktığını, bu nedenle araçlara kasko yapılmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber