Öğrenciler, atasözlerini Barış Manço ve Tarkan'ın şarkılarından öğrenecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2008 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim okullarının son üç sınıfında gösterilecek 'halk kültürü' dersinin 8. sınıf müfredatı tamamlandı. Derste atasözleri ve deyimler Barış Manço'nun 'Halil İbrahim Sofrası' ve Tarkan'ın 'Dilli düdük' şarkılarıyla öğretilecek.

Barış Manço ve Tarkan'ın fotoğraflarının da yer aldığı müfredata göre derste bu şarkılar hem öğrencilere dinletilecek, hem de öğrenciler şarkıları kendileri söyleyecek.

Müfredatta, destanlar ve halk hikâyeleri hakkında detaylı bilgi verilirken, 'halk hukuku' ünitesinde 'töre, örf, âdet ve gelenekler'in anlamı ve önemi anlatılıyor. 'Halk takvimi'nde de öğrenciler yaşlılardan duydukları 'zemheri'nin ne olduğunu, 'cemrenin nasıl ve ne zaman düştüğünü' ve Anadolu'da aylara verilen yerel adları öğreniyor. Hıdırellez ve nazarın işleneceği 'halk inanışları' ünitesinde ise 'evlere üzerlik tohumları ve buğday başaklarından yapılmış nazarlıklar asılması, gelin erkek evine girerken eşiğe yağ sürülmesi, yolcu giderken arkasından su dökülmesi ve gelinin ayakkabısının altına bekâr kızların adının yazılması' gibi inanışlar anlatılıyor.

Öğrencilerin 'halkın değer yargıları ve dünyayı algılayış biçimi' konularında bilgi sahibi olmaları amacıyla konulan halk kültürü dersi 6., 7. ve 8. sınıflarda haftada bir saat seçmeli olarak okutuluyor. Dersin bir kitabı veya öğrenci çalışma kitabı gibi eğitim aracı bulunmuyor. Halk kültürü dersi bakanlığın öğretmenler için hazırladığı kılavuz kitap üzerinden işleniyor. Altıncı sınıf öğrencilerinin alacağı halk kültürü dersinde 'giyim, kuşam, süslenme, bilmece, tekerleme, masal, halk mutfağı ve çocuk oyunları', 7. sınıfta da 'bayramlar, kutlamalar, halk şiiri, fıkra, halk müziği ve halk oyunları' anlatılıyor. Sekizinci sınıfın konuları arasında 'halk inanışları, halk mimarisi, atasözleri, deyimler, mit, efsane, destan, halk hukuku, halk takvimi ve halk tiyatrosu' gibi konular bulunuyor.

Dilli düdük

Söz gümüşse, sükût altındır.

Masal okuyor, bilmiyor o zırdeli.

Rüzgâr eken, fırtına biçer.

Kendi düşen ağlamaz yani.

Sen sen ol, kalp kırma,

Uykuların kaçar sonra.

Akıllı ol, oyuna gelme,

Tepetaklak olursun.

Eden bulur sonunda.

Pireyi deve yaptı dilli düdük,

Ateşe bile bile körükle gidiyor.

Kendi kuyusunu kazıyor enayi,

Cır cır ötüyor.

Bana göre hava hoş, kendi bilir,

Beni bilen iyi biliyor.

Boşa çabaları,

Bu gönüllerde hükmü geçmiyor.

Hadi sev, hadi hadi hadi gözünü karart da

Koy elini kalbine, şu yalan hayatta.

Gelen geçer, konan göçer unutma,

Sana da kalmaz bu ölümlü dünya.

Şöyle bi silkelen de gel kendine,

Hududunu haddini bil, ileri gitme

İki kere iki dört, hesap kolay,

Aç kalbini gel, dırdır etme.

İbrahim Asalıoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber