Devlet pil toplamada başarılı olamadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2008 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanlığı, 2005 yılından bu yana proje kapsamında yürütülen yapılan atık pil toplama ve akümülatörlerin kontrolü konusunda başarısız olunduğunu açıkladı.

Bakanlık özellikle kamu kurumlarında atık pil toplama çalışmalarına hala başlanamadığına işaret etti. Çevre ve Orman Bakanlığı, Bakanlıklara 5 Eylül 2008 tarihli, "Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği" başlıklı bir genelge gönderdi. Gönderilen yazıda, Ulusal Program göz önünde bulundurularak hazırlanan Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği'nin 31 Temmuz 2004 tarihinde yayımlandığı 1 Ocak 2005 tarihinde ise yürürlülüğe girdiği anımsatıldı. Yönetmeliğin AB ile tam uyumlu hale getirilebilmesi amacıyla 3 Mart 2005'te yönetmelik değişikliğine gidildiği anlatılan yazıda "Söz konusu yönetmelik ve değişiklikle atık pil ve akümülatörlerin çevreye zarar verecek şekilde kullanımları ve doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi yasaklanmıştır. Bunun yanı sıra üretici sorumluluğu ilkesinden hareketle atık pil ve akümülatörlerin toplanması konusunda pil ve akümülatör üretici ve ithalatçılarına yükümlülükler verilmiştir" denildi.

-ÖZELLİKLE KAMU KURUMLARI PİL TOPLAMADA BAŞARISIZ OLDU-

Atık pillerin çevreye zarar vermeden düzenli bir şekilde bertaraf edilmesi için Taşınabilir Pil İthalatçıları ve Üreticileri Derneği'nin (TAP) kurulduğu kaydedilen yazıda, TAP'ın atık pillerin toplanması konusunda yerel yönetimlerle, okullarla, kamu kurumlarıyla ortak çalışmalar yürüttüğü kaydedildi. TAP kapsamında bu yönde bazı çalışmaların başlatıldığına dikkat çekilen yazıda, "Bununla birlikte söz konusu yönetmeliğin 'Tüketicilerin Yükümlülükleri' başlıklı 13'üncü maddesi gereğince, tüketiciler atık pilleri evsel atıklardan ayrı toplamakla, pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmelerce veya belediyelerce oluşturulacak toplama noktalarına atık pilleri teslim etmekle yükümlüdürler. Ancak 2005 yılından beri uygulamada olan söz konusu yönetmelik kapsamında özellikle kamu kurum kuruluşlarında atık pil toplama çalışmalarının başlatılamadığı ye etkin bir toplama sisteminin kurulamadığı Bakanlığımızca gözlemlenmektedir" denildi. Çevre ve Orman Bakanlığı, atık pillerin yol açabileceği çevresel bozulma ve kirlenme ile amaç dışı kullanımın önlenmesi konusunda kamu kurumlarından gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber