Sözleşmeliler Vergi Mağduru

Dün, Anadolu Ajansının abonelerine servis ettiği habere göre yeni Gelir Vergisi Taslağı, Maliye Bakanlığınca değerlendirilmeye alınmıştır. Ancak, haberi detaylı bir şekilde okuduğumuzda, dilimli gelir vergisinin yeni halinin nasıl olacağına henüz karar verilmediği görülmektedir. Söz konusu bu düzenlemenin özellikle sözleşmeliler açısından bir anlamı olmalıdır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Eylül 2008 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En çok sözleşmeli personel etkilenmektedir

2008 yılında ücretliler için belirlenen gelir tarifesi oranı 7 bin 800 YTL'ye kadar yüzde 15'tir. Gelir vergisi matrahının 7 bin 800 YTL'yi aşması halinde ise yüzde 20 gelir vergisi kesintisi uygulanmaktadır. Bu yüzde 5'lik daha fazla vergi, kamuda en çok sözleşmeli personelin maaşını etkilemektedir. Memurlar açısından ise, bir çok maaş kaleminden gelir vergisi kesintisi yapılmadığı için fazla bir etkilenme olmamaktadır.

Gelir vergisine esas matrahın yükselmesi ile birlikte sözleşmeli personelin bir kısmında 4'üncü, bir kısmında 6'ncı bir kısmında ise geçtiğimiz aydan itibaren bir üst gelir vergisi oranı uygulanmaya başlamıştır. Gelir vergisinin yüzde 15 değilde yüzde 20 olması dolayı sözleşmeli personelin maaşında yüzde 5'lik bir kayıp meydana gelmektedir.

Sözleşmeli personelin bu adaletsizlikten en fazla etkilenen kamu personeli olmasının nedeni, sözleşme ücretinin tümünün gelir vergisine tabi olmasıdır.

Aynı durum memurlar açısından söz konusu değildir

Zira, memur ücret hesaplamasında birden fazla kalem bulunmakta olup, bu kalemlerden sadece; Gösterge Aylığı, Ek Gösterge Aylığı, Taban Aylığı, Kıdem Aylığı ve Yan Ödeme Aylığına (Zamlar) gelir vergisi uygulanmaktadır. En son yapılan ek zam dahil özel hizmet tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, makam tazminatı, yabancı dil tazminatı, gibi ödeme kalemlerine ise gelir vergisi uygulanmaktadır. Bu nedenle gelir vergisi matrahı 7 bin 800 YTL'ye ulaşamamaktadır.

SİYASİ İRADE BU HUSUS DÜZELTMELİDİR

Hali hazırdaki gelir vergisi dilimleri şu şekildedir. Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere matrahı 7.800 YTL'yi aşanlar yüzde 20 üzerinden vergilendirilmektedir.

GELİR VERGİSİ TARİFESİ (ÜCRETLİLER İÇİN)
7.800 Yeni Türk Lirasına kadar %15
19.800 Yeni Türk Lirasının 7.800 lirası için 1.170 YTL, fazlası %20
44.700 Yeni Türk Lirasının 19.800 lirası için 3.570 YTL, fazlası %27
44.700 Yeni Türk Lirasının 44.700 lirası için 10.293 YTL, fazlası %35

Anadolu Ajansı tarafından medyaya servis edilen haberde şu şekilde bir detay bulunmaktadır:

"Sayın Bakanımız da, bütçe olanakları ölçüsünde oran indirimine sıcak bakıyor. Kurumlar vergisinde indirim daha kolaydı. Çünkü daha dar bir kesime hitap ediyor. Oysa gelir vergisi çok geniş bir alanı ilgilendiriyor. Biz, gerek Bakanlıktaki son değerlendirmeler, gerekse Taslağın Başbakanlık ve Meclis'te ele alınması süreci için oran değişiklikleri için de alternatifler belirleyeceğiz. Bunların her birinin getirisini ve götürüsünü hesaplayacağız. Gelir vergisinde oran değişikliği, tamamen siyasi otoritenin vereceği bir karar. Biz, bunun rakamlarını masaya koyarız, kararı onlar verir."

Bu detay bilgiye göre bu konuda karar verecek organ siyasi irade olacaktır.

Siyasi irade, bürokratların yönlendirmesi ile nasılki personel sisteme 100 bini aşkın kişiyi sokmuş ise aynı şekilde bu sorunu çözmelidir. Aynı işi yapanların sadece ve sadece teknik bir ayrıntıdan dolayı farklı vergi uygulamalarına maruz kalmaları adalete uygun değildir.

Bu husus kimleri etkilemektedir:

1- 4/B'li olarak çalışan herkesi

2- 4924'e tabi olarak çalışan sağlık personelini

3- Kadro karşılığı çalışan Başbakanlık ve bağlı kuruluş personelini

4- Teşkilat kanunlarına dayanılarak istihdam edilen sözleşmeli personeli

5- Mahalli idarelerde çalıştırılan sözleşmeli personeli

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber