Yurtdışında üniversite öğrenimi için 4 yeni seçenek

Haber Giriş : 12 Kasım 2004 05:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışında üniversite öğrenimi görmek isteyenler için 2005 Öğrenci Seçme Kılavuzu'nda Yeni Zelanda'daki 4 üniversite daha eklendi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2005 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Kılavuzu'nu basarak, dağıtıma hazırladı.

Kılavuzda bu yıl, kendi parasıyla yurtdışında okumak isteyen adaylara, ABD, Macaristan ve İrlanda'daki üniversitelerin yanı sıra Yeni Zelanda'daki üniversitelerde yeni seçenekler sunuldu.

Buna göre, yurtdışında okumak isteyen adaylar, Yeni Zelanda'daki Auckland Teknoloji, Canterbury, Lincoln ve Waikato üniversitelerini de tercih edebilecekler. Geçen yılki kılavuzda, Yeni Zelanda'daki sadece Otago Üniversitesi yer alıyordu.

Kılavuza bu yıl alınan Yeni Zelanda'daki üniversitelerde bulunan bölümler daha çok sayısal ağırlıklı. Auckland Teknoloji Üniversitesi'nde sadece Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümleri yer alırken, Canterbury ve Waikato üniversitelerinde Hayvan Fizyolojisi'nden Tiyatro ve Film Çalışmaları'na, Yazılım Mühendisliği'nden İnsan Kaynakları Yönetimi'ne kadar geniş seçenekler bulunuyor. Lincoln Üniversitesi'nde ise sadece Bahçe Mimarisi ve Zirai Bilim bölümleri yer alıyor.

İNGİLİZCE BİLMEK GEREKİYOR

Eğitimin ücretli olduğu bu üniversitelerde okuyabilmek için yazılı ve sözlü İngilizce dilini iyi bilmek gerekiyor. Dil yeterliliğinin tespiti için TOEFL veya IELTS sınavlarının birinden üniversitelerin belirlediği düzeyde puan alınması isteniyor.

Bu üniversitelerin dışında, kılavuza geçen yıllarda konulan ABD, Macaristan ve İrlanda'daki üniversitelerde de yurtdışında okumak isteyenlere seçenek olarak sunuluyor. Söz konusu üniversitelerle ilgili açıklamalar ve koşullara kılavuzda yer veriliyor.

ÖSS'YE GİRMEK ŞART

Kılavuzda yer alanların dışında yurtdışındaki üniversitelerde okumak isteyen adayların da mutlaka ÖSS'ye girmeleri gerekiyor.

Adayların, ÖSS'den ön lisans programları için en az 160, lisans programları için 185 puan almaları koşulu bulunuyor. ÖSS'den alınan puan, sınavın girildiği yılın yanı sıra ertesi yıl için de geçerli sayılıyor. ÖSS'ye girmeden yurtdışındaki üniversitelerde okuyanların diplomalarına YÖK denklik vermiyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber