Ahmet Ünlü'nün Cuma günü yayımlanan yazısı...

Haber Giriş : 12 Kasım 2004 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4. Dereceli Mühendisin 1. Dereceli Kadroya Atanması Halinde Ek Göstergesi

Bir kamu kurumunda 4'üncü dereceli kadroda mühendis olarak görev yaparken görevde yükselme sınavı sonrasında Şube Müdürü olarak 1'inci dereceli kadroya atamam yapıldı. Müktesebim 1'inci dereceye geldiği zaman mühendis ek göstergesinden faydalanabilir miyim?

657 sayılı Kanunun 43/B maddesinde; "Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz."hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, müktesebinizin 1'inci dereceli kadroya gelmesi halinde mühendis ek göstergesi olan 3600 ek göstergeden yararlanabilirsiniz.


Akademik Personel Memuriyete Geçtiğinde Kaç Yıl Derecesi Yükselmez?

1995 yılında ? üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladım. Kadro derecem 4/2 iken 2003 yılında Hatay Devlet Hastanesi'ne yatay geçiş yoluyla atandım. Ancak kadro derecem 6/2 olarak hesaplanıyor. Doğrusu ne olmalıdır?

2914 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinde; "Öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarının giriş dereceleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36'ncı maddesinin "Ortak Hükümler"i ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleri hariç) Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca öğrenim niteliğine ve süresine göre tespit edilecek kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenir." hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde, lisans mezununun (istisnalar dışında) 9. dereceden memuriyete başladığı gözönüne alındığında öğretim görevlilerinin giriş derece ve kademeleri 7. derecedir.

657 sayılı Kanunun Memurların Bir Kurumdan Diğerine Nakillerini düzenleyen 74'üncü maddesinde; "?13.12.1960 tarihli ve 160 (217 sayılı KHK) sayılı Kanunun 4'üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu kanuna tâbi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4'üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tâbi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36'ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm biraz uzun ve karmaşık olmasına rağmen özetle şunu ifade etmektedir. 2914 sayılı kanuna tâbi öğretim elemanları mesleklerine, 657'deki emsallerinden iki derece fazladan başlamaktadırlar. Ancak, bu kişiler 657 sayılı Kanuna tabi kurumlara atandığında iki derece adedince bekletilirler. Bu çerçevede, 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde belirlenen hizmete giriş derecenizden yukarıda başladığınız derece süresi kadar bulunduğunuz derece ve kademede bekletilirsiniz. 4 yıllık fakülte mezunu olduğunuz dikkate alındığında 9/1 den başlamanız gerekeceğinden 6 yıl süreyle derece yükselmesi ve kademe ilerlemesi yapamazsınız. Dolayısıyla beklemeniz gereken derece ve kademe en son gelmiş olduğunuz 4/2'dir.


Öğretim Elemanı İki Yıla Bir Kademeden Yararlanır mı?

657 sayılı memurlar 6 yılda bir sicil notları iyi ise 1 kademe alırlar. Daha önce 2547 sayılı kanuna tâbi olarak çalıştım. Şimdi bundan geriye dönük yararlanabilir miyim?

Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Sicil Yönetmeliğinin Sicil Raporlarının Doldurulmasını düzenleyen 8'inci maddesinde; "Sicil raporları açık ve seçik olarak doldurulur. Kanaatlerin olumsuz olması halinde kanaati doğrulayan raporların eklenmesi şarttır. Birinci ve ikinci derece sicil amirlerinin kanaatleri arasında uyuşmazlık olduğu taktirde, üçüncü derece sicil amirinin görüşüne itibar olunur. Sicil amiri iki olduğu taktirde ikinci sicil amirinin görüşüne uyulur" hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde siciller not usulünde olmayıp mütalaa şeklinde olduğundan 657 sayılı Kanunun 64'üncü maddesinden yararlanamazsınız.


Yükseköğrenimde Hazırlık Görenler Ek Bir Kademe Alır mı?

657 sayılı kanuna göre orta öğrenimlerinde 1 yıl hazırlık sınıfı okuyanlara 1 kademe verilir diyor. Ben üniversitede 1 yıl hazırlık okudum. 1 kademe hakkım olmaz mı?

Yükseköğrenimde hazırlık sınıfı okuyanlar için 1 kademe ilerlemesi verilmez. Bu açıklamamızın dayanağı 657 sayılı Kanunun 36/A-6/b maddesinde yer alan "Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır" hükmüdür. Bu hükümde sadece ortaokul ve dengi ile lise ve dengi ifadelerine yer verilmiştir. Yükseköğrenim denmediği için yükseköğrenimde bir yıl hazırlık okuyanlara bir kademe verilmez.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber