Telekom vazgeçti, halk 'ucuz aloya' hasret kaldı

Haber Giriş : 12 Kasım 2004 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel şirketler Türk Telekom'dan ucuza alacakları hizmeti halka da ucuza verecekler, böylece hem vatandaş hem devlet kazanacaktı. Ancak ?bürokrasi canavarı? burada da ortaya çıktı ve Türk Telekom, ucuz hizmet vermekten vazgeçtiğini açıkladı. Sektör yetkilileri, ?Bürokratlar tekel ellerinden gideceği için Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ı yanlış bilgilendiriyorlar. 14 bin liralık ücreti 41 bin liraya yükselttiler. Ara bağlantı ücretini hâlâ açıklamadılar. Belirsizlik içinde nasıl hizmet veririz? diyorlar.

TELKODER Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, Türk Telekom'un ?Uzak Mesafe Telekom Hizmetleri' konusunda sorumluluklarını yerine getirmemesine rağmen özel telekom firmalarının, Türk Telekom'la ara bağlantı sözleşmesini çok ağır şartlar altında imzalamak zorunda kaldıklarını söyledi. Uğurlu, firmaların bu girişiminde lisansları dağıtan Telekomünikasyon Kurumu'nun verdiği sürenin dolacak olmasının ve firmaların işletme ile yatırım maliyetleri ticari fizibilitesini kaybetmeye başlaması ve rekabette geri kalmaya başlamalarının önemli rol oynadığını ifade etti.

Fiyatlar aşırı yüksek

Türkiye Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, UMTH'de ara bağlantı konusunun hala baş ağrıtmaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi: ?AB'deki ara bağlantı ücretleri 14.000-18.000 TL düzeyinde olmasına rağmen TK (Telekomünikasyon Kurulu), ilk olarak 41.000-59.000 TL, takip eden dönemlerde de 20.000-37.000 TL olacağını açıkladı. Türk Telekom ise şimdi bu ücretleri de kabul etmeyerek 41.100-59.100 TL üzerinden sözleşme yapıyor. En az ücretler kadar büyük önem taşıyan ?diğer ara bağlantı koşulları' da TT tarafından henüz açıklanmadı.? Türk Telekom'un bu tutumunda bürokratların etkili olduğunu iddia eden Rıdvan Uğurlu, bu bürokratların tekelleşmeden vazgeçmemek için Ulaştırma Bakanı'na yanlış bilgi aktardıklarını söyledi.

ADSL'de sevindirici haber Uğurlu, Telekomünikasyon sektöründe şu ana kadar sevindirici tek haberin internet servis sağlayıcılığında önemli bir aşama olan ADSL'yi Türk Telekom ile birlikte özel firmaların da verecek olması olduğunu ifade ederek, ?Bu hizmet şimdiye kadar TT tarafından veriliyordu. Özel firmalar bunun için bir yıl beklemek zorunda kaldılar. Umuyoruz ki bu konuda da önümüzdeki dönemlerde bir problem yaşanmaz? dedi.

?Alternatif çözüm geliştiren yaşar'

B Tipi Lisans alan Net İletişim Genel Müdürü Ömer Demir ise, lisansları dağıtan Telekomünikasyon Kurumu'nun vermiş olduğu sürenin dolacak olması sebebiyle çok ağır şartlara rağmen sözleşmeyi mecburen imzalayacaklarını ifade etti. Demir, hakim güç konumundaki Türk Telekom tarafından ileri sürülen ağır şartlar ve bu şartlar sebebiyle sözleşmenin imzalanmakta gecikmesinden dolayı birçok yurtdışı iş ortakları ile problemler yaşandığını ifade etti. Demir, her şeye rağmen sözleşmeyi mecburen imzalayacaklarını ve ?Ucuz Alo? isimli milletlerarası ucuz arama yapılabilecek Calling Kart'ları piyasaya süreceklerini belirtti. Net2Phone'un Türkiye Distribütörü olan Net İletişim, şirketlere IP üzerinden ücretsiz görüşme imkanı sağlıyor. Net2Phone'un IP özellikli telefonları, hizmet kalitesi ve fiyat farkı ile müşterilerine çok avantajlı hizmetler sunuyor. Net İletişim Genel Müdürü Ömer Demir, özellikle son günlerde Net2Phone'un WI-FI ortamlarda çalışan Wireless IP Telefonunun çok rağbet gördüğünü belirtti. (Net İletişim'in hizmetleri için; www.ucuzalo.net ve www.netiletisim.net veya 0212.454 2680)

?Bilseydik girmezdik'

Özel sektör telekom firmaları, Türk Telekom'un sözleşmeyi imzalayan firma sayısının artmasıyla son kullanıcıya uyguladığı fiyatları çok yakında tekrar düşüreceğini düşünüyorlar. Şirketler, hakim güç kullanan Türk Telekom'un karşısında mevcut şartlar altında durmanın ve kar elde etmenin çok güç olduğunu ve lisansların dağılımasında da acele edildiğini belirterek, ?Türk Telekom'un bu ağır şartları lisans öncesi söylenseydi, lisans almaz ve paramızı boşa harcamazdık? diyorlar. Bazı şirketler ise, Türk Telekom'la anlaşma imzalayamayacaklarını buna mukabil lisansı Telekomünikasyon Kurumu'na iade ederek, hukuki yollardan lisans için yatırdıkları ücreti geri talep edeceklerini ve siyasi irade, Telekom Üst Kurulu ve Rekabet Kurumu'nun konuya çözüm bulması gerektiğini belirtiyorlar.

?Beklemek lüks oldu'

B Lisansı işletmecisi Vianet Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz, ara bağlantı ücretlerinin Avrupa standartlarına gerilemesi yönünde beklentilerinin sürdüğünü belirterek, ?Şimdi olmazsa ileride olacaktır. Ancak bizim artık kaybedecek zamanımız kalmadı. Bir an önce piyasada yer edinmemiz için bu sözleşmeyi imzaladık? dedi. Şu ana kadar 8-10 milyon dolar civarında yatırım yaptıklarını anlatan Orhan Yılmaz şunları söyledi: ?Bizim sektördeki geçmişimiz 32 yıldır. Telekom'un müteahhitliğini yapıyoruz. Telekom sektöründeki tecrübelerimizle hem teknik hem de bilgi olarak piyasada ciddi bir paya sahip olacağımızı düşünüyoruz. Türkiye'de böyle şartlarda yatırdığınız parayı 2-3 senede alamazsınız. Bizim düşüncemiz piyasada kalıcı olmaktır. Değişik ürünlerimizle çok yakında piyasaya çıkacağız, şu anda ise kurumlara IP bazlı çözümler üretiyoruz.?

?Mecburen imzalayacağız'

Bazı firmalar sözleşmeleri imzalamayı beklemeden alternatif seçenekleri değerlendirerek piyasadaki yerini korumaya çalışıyorlar. B lisansına sahip Sahra Telekom, bekleme süresi içinde yeni bir strateji geliştirerek ?arama ofisleri' kurmaya başladı. Ara bağlantı gerektirmeyen ve sadece internet üzerinden telefon görüşmesi sağlayan telefon kabinlerini Türkiye'nin her yerine yaymayı planlayan Sahra Telekom bu yolla sektörde yer edinmeyi planlıyor. Sahra Telekom Pazarlama Müdürü Nida Korkmaz, ara bağlantı ücretleriyle ilgili Türk Telekom'un bugüne kadar iyi niyet göstergesi olarak bir girişimde bulunmadığını ancak nihayet başka çareleri olmadığı için sözleşmeyi imzalayacaklarını söyledi.

?İmzalarız ama hakkımızı ararız'

C lisansı işletmecisi TURCOM'un İdari İşler Direktörü Bayram Ali Kayhan ara bağlantı sözleşmesini önümüzdeki hafta imzalayacaklarını açıkladı.

Kayhan, ?Bizim şu an Türk Telekom'un tutum karşısında yapacak bir şeyimiz yok. Hukuki mücadelemizi sözleşmeyi imzalayarak sürdürmeyi düşünüyoruz. Yazışmalarımız da zaten devam ediyor? dedi. C lisansının kapsadığı bütün hizmetleri vereceklerini anlatan Bayram Ali Kayhan, beklentilerinin ara bağlantı ücretleri ve diğer yönetmeliklerin bir an önce zaman kaybedilmeden standartına oturması olduğunu söyledi. B lisansına sahip firmalardan Doruk Net ise ara bağlantı ücretleri ve şartları konusunda taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle bekleyişini sürdürüyor. Genel Müdür Gökhan Erkman, bütün bu problemlerin bir iki ay içinde çözümlenmesi gerektiğini belirterek, ?Türkiye'de kanunlar var. Bu problem uzarsa kendi çıkarlarımız ve sektörü korumak amacıyla önlemleri alırız, bireysel anlamda huhuki girişimlere başvururuz? dedi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber