Borcunu zamanında ödemeyen KİT'lere idari yaptırımlar uygulanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2008 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) arasında, birbirlerine ve üçüncü şahıslara olan ödemelerinin kanuni ve sözleşmelerinde öngörülen vadelerde yapılması için protokol imzalandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, söz konusu protokol, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi (TETAŞ), Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) yöneticileri tarafından, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in gözetiminde imzalandı.

İlk fatura döneminden itibaren yürürlüğe girecek protokole göre, enerji KİT'leri bundan sonra birbirlerine ve üçüncü şahıslara borçlanmayacak ve ödemelerini cari dönem içinde gerçekleştirecekler. Şirketin alacağı para ile topladığı para arasında fark meydana gelirse bunu çözmek ilgili şirkete ait olacak. Borcunu zamanında ödemeyen KİT'lere ise idari yaptırımlar uygulanacak.

"PROTOKOL TERBİYE EDİCİ OLACAK"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji Bakanlığı yetkilisi, söz konusu protokolün piyasadaki keyfiliği ortadan kaldıracağını belirterek, "Enerji KİT'lerinin gerek birbirlerine, gerekse diğer şirketlere ödemeleri TEDAŞ'tan itibaren aksamayacak. Bu protokol kuruluşları terbiye edici olacak. Bundan sonra enerji KİT'leri piyasa mantığıyla hareket edecekler" diye konuştu.

ENERJİ KİT'LERİ ARASINDAKİ NAKİT AKIŞI SORUNU

TEDAŞ'ın dağıttığı elektrik karşılığında abonelerinde alacağını alamaması, TETAŞ'dan aldığı elektriğin parasını tam olarak veya zamanında ödeyememesine neden oluyordu.

Bunun üzerine TETAŞ, EÜAŞ'den aldığı elektriğin parasını, EÜAŞ ise elektrik üretmek için BOTAŞ'tan aldığı doğal gaz ve TKİ'den aldığı kömürün parasını ödeyemiyordu. Bu borç zinciri de enerji KİT'lerinin nakit performansı dengesinin bozulmasına neden oluyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber