MEB, Ar-ge ile israfı önleyecek

Haber Giriş : 30 Eylül 2008 13:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kamu yönetimi reformu kapsamında bürokrasinin ve kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde AR-GE biriminin kurulacağını açıkladı.

-Bakan Çelik, yapılan çalışma neticesinde, MEB Stratejik Plan, Toplam Kalite Yönetimi, Ortaöğretim Projesi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kapasitesini Güçlendirme Projeleri'nin artık tek bir komisyon tarafından yürütüleceğini, bu sayede kaynakların israf edilmeyeceğini söyledi.

- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kamu yönetimi reformu kapsamında bürokrasinin ve kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde AR-GE biriminin kurulacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, il milli eğitim müdürlüklerine bir genelge göndererek, bazı çalışmaların birleştirileceğini ve Ar-Ge Birimi'nin kurulacağını açıkladı. Bakan Çelik, eğitim hakkının kullandırılması, fırsat ve imkan eşitliğinin sağlanmasının esas olduğunu kaydederek, ?Zira, bu eğitim hizmetinin yönetim anlamında performansının değerlendirilmesi, etkinlik ve verimliliğin ne ölçüde sağlandığı ile yakından ilgilidir. Bütçe ve personel sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük kurumlarından birisi olan Bakanlığımız bütün kurumların taşıdığı sorumluluğu fazlasıyla taşıyarak sahip olduğu insan ve madde kaynağını etkili, verimli ve ekonomik kullanmak zorundadır? dedi.

-?AYNI ÇALIŞMAYA AYRI EKİPLERİN BAKMASI KAYNAK İSRAFIDIR?-

Çelik, kaynakların yerinde ve verimli kullanılmasında kurumsal yapının ve birimler arası koordinasyonun önemli yeri olduğunu ifade ederek, hizmet tekrarı, görev ve yetki çakışması gibi durumların kaynakların verimsiz kullanıldığının başlıca göstergesi olduğunu söyledi. Bakanlığın farklı birimleri tarafından koordine edilen ve farklı ekipler tarafından yerine getirilen, ancak özü itibariyle aynı olan çalışmaların varlığının kaynak israfına yol açtığının altını çizen Çelik, ?Bu durum yapılan çalışmaların amacına ve ruhuna aykırı bir sonucu ortaya çıkartmaktadır. Oysa ki yeni düzenlemelerin asıl amacı kaynakların etkin, verimli, kolay ve ekonomik olarak kullanılmasını sağlamaktır. Tüm bunlar göz önüne alındığında yapısal anlamdaki bu tarz sorunların çözümü için idari tedbirlerin alınması zorunlu hâle gelmektedir? uyarısında bulundu.

-4 PROJE BİRLEŞTİRİLECEK-

Bakan Çelik, Strateji Geliştirme Başkanlığı'nca koordine edilen Stratejik Plan, Personel Genel Müdürlüğünce yürütülen Toplam Kalite Yönetimi çalışmaları, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Ortaöğretim Projesi 2-B Bileşeni ve Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığınca yürütülen Milli Eğitim Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesine Destek Projesi'nin (MEBGEP) ortak paydaları büyük olan eğitimde ve yönetimde etkinlik ve verimliliği sağlamaya yönelik dört ayrı çalışma olduğuna dikkat çekti. Her dört çalışmanın temelinde planlama, stratejik yönetim, idareyi geliştirme, hizmetleri iyileştirme ve kurumsal değişimi yakalama düşüncesinin yattığına işaret eden Çelik, ?Bu çalışmaların taşra teşkilatında yürütülmesi için dört ayrı birim olarak şube oluşturulması, koordinatör, formatör gibi ayrı ayrı görevlendirmelerin yapılması kaynakların etkin ve verimli kullanılması açısından doğru bulunmamaktadır.Görülmektedir ki, özü itibariyle ortak paydası büyük olan bu faaliyet ve projelerde tekrarların önlenmesi, insan ve madde kaynağının israf edilmemesi, uzmanlık, tecrübe ve birikimin yerinde kullanılması için bu çalışmaların tek elden aynı ekip tarafından yürütülmesinin gereği ortaya çıkmaktadır. Birbirini destekleyen hatta tamamlayan, çıktı itibarıyla farklı birimlerin faydalandığı bu çalışmaların aynı ekip ve komisyonlar tarafından yapılmasında fayda görülmektedir? açıklamasında bulundu.

-İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNE AR-GE BİRİMİ KURULACAK-

Bakan Çelik, yapılacak düzenleme ile kamu bürokrasisinin ve kırtasiyeciliğin azaltılması, hizmetlerin bütünleştirilmesi ve hızlandırılması ile yetki devri yapılması yönündeki çalışmalara da uygun düştüğünü söyleyerek Ar-Ge birimi kurulması ile ilgili şunları söyledi:

?Bundan böyle, 5018 sayılı Kanun gereğince, Strateji Geliştirme Başkanlığının kurulmasını müteakip İl milli eğitim müdürlüklerinde oluşan Strateji Geliştirme Şubesi bünyesinde bir AR-GE biriminin kurulması veya kurulanların bu şubede toplanması. İllerimizde yürütülen; okul, ilçe ve il stratejik planlama, toplam kalite yönetimi, okul geliştirme ve MEB'in Kapasitesinin Güçlendirilmesine Destek Projesi çalışmaları kapsamında yapılan iş ve işlemlerin farklı birimler ve kişiler tarafından yürütülmesi yerine bu işlemlerin bir birimde veya bir komisyonda toplanması hususları insan ve madde kaynağının israf edilmemesi, uzmanlık, tecrübe ve birikimlerinin yerinde kullanılması bakımından uygun görülmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber