Polisin imajını medyada çıkan haberler belirliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2008 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre polisin imajını medyada çıkan haberler belirliyor. Antalya Emniyet Müdürlüğü'nce sürdürülen TS EN ISO 9001: 2000 Kalite Yönetim Sistemi kapsamında vatandaş memnuniyetinin araştırılması ve veri toplamak amacıyla 2008 yılı mart ayı içerisinde Akdeniz Üniversitesi İşletme Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Can Deniz Köksal'ın katkıları ile vatandaşlar ve kamu kurumlarına yönelik anket çalışması yapıldı.

Ankete katılan 7 bin 129 kişiye toplam 35 soru yöneltildi. Araştırma sonuçları Çağın Polisi Dergisi'nin son sayısında yayınlandı. "Polis hakkında düşüncelerinizde aşağıdakilerden hangisinin etkisi daha fazladır?" sorusuna katılımcıların yüzde 33'ü medyadan, yüzde 18.9'u polisin verdiği hizmetten, yüzde 17.9'u sokakta gördüğü polisten, yüzde 15.3'ü birebir diyalog kurduğu polislerden, yüzde 3.1'i ise çevresindeki kişilerden ve yüzde 10.5'i de akrabası, komşusu, yakından tanıdığı polisleri görerek polisler hakkında bir düşünce elde ettiklerini belirtti.

"Medyada çıkan polisle ilgili olumsuz haberler Emniyet Teşkilatını negatif etkiliyor" sorusuna ise vatandaşların yüzde 76.9 oranında olumlu, yüzde 11.9 oranında olumsuz, yüzde 11.2 oranında kararsızım cevabı verdikleri tespit edildi. Vatandaşların yüzde 60.4'ü polise müracaat ederken çekinmediğini belirtirken yüzde 39.8'i çekindiğini ifade etti.

Anket katılımcılarının "Polis teşkilatında her türlü konuda olumlu gelişmeler olmaktadır" sorusuna yüzde 67.2 oranında katılıyorum cevabı gelirken bunun yüzde 16.8'i kesinlikle vurgusunu yaptı. Ankete katılanların yüzde 23.9 ise bu konuda kararsız olduğunu belirtti. Yüzde 8,9'u ise bu görüşe katılmadığını beyan etti.

"Polisin vatandaşlara davranışlarını genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna polisin vatandaşa karşı yüzde 23'ünün ilgili, yüzde 20.5'inin yardımcı, yüzde 9.7'si kibar ve nazik, yüzde 4.7'si samimi; toplamda ise yüzde 57.9'unun olumlu görüş bildirdiği belirlendi. Yüzde 15.3'ünün kaba, yüzde 11.67'si ise ilgisiz olduğu şeklinde olumsuz görüş bildirildi.

"Vatandaşımızın polise karşı davranışını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise yüzde 20.4'ünün yardımcı, yüzde 16.1'inin ilgili yüzde 9.7'sinin kibar ve nazik, yüzde 5.8'inin samimi ve içten toplam yüzde 51.9 vatandaşın polise olumlu olarak davrandığı anket verilerinden ortaya çıktı.

VATANDAŞLAR EN ÇOK TRAFİK POLİSİNİ TANIYOR

Anket çalışmasının sonuçlarına göre vatandaşlar polis birimlerinden en çok trafik polisini tanıyor. "Polis birimlerinden en çok hangisini tanıyorsunuz?" sorusuna anket katılımcılarının yüzde 67.6 gibi bir oranla Trafik Polisini tanıdıkları, yüzde 13.5 gibi bir oranla Polis Merkez Amirliklerinde görevli polisleri tanıdıkları, yüzde 8 gibi bir oranla Asayiş (Sivil) polisleri, yüzde 3.4 gibi bir oranla Önleyici Hizmetler (Resmi Ekip) Polisini, yüzde 3.5' lik bir oranla Çevik Kuvvet Polisini, yüzde 2.4'lük bir oranla Toplum Destekli Polisi, yüzde 1.6'lik gibi bir oranla diğer polis birimlerini tanıdıklarını beyan etti.

Anket katılımcılarından 'Trafik kontrollerinin sıklaştırılması trafik kazalarını ve trafik hatalarını azaltacaktır' sorusuna yüzde 82.5 oranında olumlu, yüzde 9.8 oranında olumsuz, yüzde 7.7 oranında kararsızım cevabını verdi. Herhangi bir suçtan dolayı aranan bir kişiyi tanıyorsam ve onun hakkında bilgim varsa polise bildirir ve yardımcı olurum sorusuna yüzde 85.7 oranında olumlu, yüzde 3.9 oranında olumsuz, yüzde 10.4 oranında kararsızım görüşü ifade edildi.

Vatandaş suç ve suçlulardan korunmak için alınması gereken önlemler hakkında polis tarafından yeterince bilgilendirilmektedir' sorusuna yüzde 43.1 oranında olumlu, yüzde 27 oranında olumsuz, yüzde 29.9 oranında ise kararsız cevabı verildi. Vatandaşların yüzde 29.6'sı polise müracaat ederken aracı kullandığını, yüzde 70.4'ü hiçbir zaman aracı kullanmadığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber