Erdoğan: Ziraat Bankasını özelleştirme düşüncemiz yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2008 14:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bankacılık sektöründe eskiye oranlı çok daha korunaklı bir yapı bulunduğunu belirterek, "Burada rahat olalım. Bankalarımız da çok kararlı ve dikkatli gidiyorlar. Sıkıntı şu anda söz konusu değil" dedi.

Erdoğan, global krizle ilgili yeni tedbirlere yönelik bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in ilgili bakanlarla sürekli irtibat halinde olduğunu, aynı şekilde Bankalar Birliği temsilcileri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi kuruluşlarla da bağlantı halinde bulunulduğunu bildirdi.

Uluslararası piyasalar ile yurt içi piyasanın da yakından izlendiğini kaydeden Erdoğan, "Atılması gereken adımlarla ilgili ne gerekiyorsa tabii ki bu adımlar atılacak" diye konuştu.

Erdoğan: Paramızın değerli olmasından iftihar ediyorum

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yıllar yılı paramızın değer kaybetmesinden şikayetçiydik, şimdi paramızın değerli olmasından şikayetçi olmak bana göre yanlış. Paramızın değerli olmasından iftihar ediyorum" dedi.

Erdoğan, Merkez Bankası'ndaki Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, paradan 6 sıfır atma operasyonunun sonuna çok yaklaşıldığını belirterek, "1 Ocak 2009'dan itibaren asıl arzuladığımız, o asli para birimimiz olan, yenilenmiş ve değeri artmış Türk Lirası'na dönüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin geçen on yıllarda çok ağır enflasyon baskısı yaşadığını anlatan Erdoğan, kronik enflasyonun başta yoksulluk, işsizlik ve gelir dağılımında eşitsizlik olmak üzere göçten teröre, çarpık kentleşmeden siyasi istikrarsızlığa kadar hemen her alanda derin ve telafisi zor izler bıraktığını söyledi.

İktidara geldiklerinden bu yana uyguladıkları sıkı mali ve para politikaları sonucunda 2003'ten itibaren enflasyonda hızlı düşüş kaydedildiğini anlatan Erdoğan, enflasyonu 2004 yılı sonunda tek hanelere çektiklerini kaydetti.

Erdoğan, 1995 yılında basılan 1 milyon liralık banknotu göstererek, "Bakıyorsunuz, yanında 6 tane sıfır. Bu bizim için gerçekten çok çok anlamlı, üzücü ve düşündürücüydü. Bunları hatırlamamızda fayda var" diye konuştu.

Sonraki yıllarda 10 ve 20 milyon liralık banknotların basıldığını anımsatan Erdoğan, "Üzerinde tam 7 adet sıfır olan 8 haneli bu paramız, dünyada en fazla sıfırı olan paralar arasında yer aldı. Sıfır arttıkça paramız itibarını kaybetti" dedi.

O dönemde Türk Lirasına özel hesap makineleri, benzin pompaları üretildiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Çok şükür bu günleri artık geride bıraktık. Enflasyonla mücadelede elde ettiğimiz başarının sonucu olarak, paramızdan 6 sıfır atmaya karar verdik ve bugün artık operasyonu nihai aşamaya getirdik. Bizden önce bir çok hükümet bu hayali kurmuş, ancak enflasyonla mücadelede başarı elde edemedikleri için bu amaçlarını gerçekleştirememiş, paraya yeni sıfırlar ekleyerek iktidardan ayrılmışlardır. Biz paradan 6 sıfırı atma hedefimizi açıkladığımızda, bazı çevreler bunu imkansız girişim olarak görüyorlardı."

Erdoğan, 1 Ocak 2005'te başlayan Yeni Türk Lirası döneminin, Türk Lirası'na geçiş sürecinin en önemli halkası olduğunun ve sorunsuz atlatıldığını belirterek, "Operasyonun en önemli aşamasını başarıyla tamamladık ve bugüne geldik. Yeniden Türk Lirası'na dönüyoruz. Banknotlar ve madeni paralar görünür ve görünmez özellikleriyle çok emniyetli hale getirildi. Yeni Türk Lirası banknotları da bir yıl içinde piyasadan toplanmış olacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber