Karayolları trafik kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı

Haber Giriş : 15 Kasım 2004 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki tasarı 19.10.2004 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye gönderilmiş ve TBMM'de komisyon görüşmeleri tamamlanmıştır. Tasarı Meclis Genel Kurulda kabul edildikten ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

Madde 1- 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde yer alan ?Erişme kontrollü karayolu (otoyol-ekspresyol)?, ?Anayol?, ?Tali yol?, ?Ayırıcı?, ?Otomobil?, ?Minibüs?, ?Otobüs?, ?Özel amaçlı taşıt?, ?Motorlu bisiklet?, ?İş makineleri? ve ?Geçiş hakkı? tanımları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye ?Dönel kavşak?, ?Kontrolsüz kavşak?, ?Tırmanma şeritli karayolu? ve ?Trafik müşaviri? tanımları eklenmiştir.
?Erişme kontrollü karayolu (Otoyol): Özellikle transit trafiğe tahsis edilen, belirli yerler ve şartlar dışında giriş ve çıkışın yasaklandığı, yaya, hayvan ve motorsuz araçların giremediği, ancak izin verilen motorlu araçların yararlandığı ve trafiğin özel kontrole tabi tutulduğu karayoludur.
Anayol: Kavşağı teşkil eden yollardan diğerlerine göre daha yoğun trafiğe haiz olan ve bu yolu takiben kavşağa yaklaşan sürücülerin ilk geçiş hakkına haiz oldukları hususunun trafik işaretleri ile belirtildiği karayoludur. Aksine bir işaretleme yapılmadıkça bölünmüş yollar, tek yönlü ve iki yönlü yollara göre anayol niteliğindedir.
Tali yol: Kavşağı teşkil eden yollardan trafik yoğunluğu daha az olan ve bu yolu takiben kavşağa yaklaşan sürücülerin ilk geçiş hakkını ana yolda seyreden araçlara vermeleri gerektiği trafik işaretleri ile belirtilen karayoludur.?
?Ayırıcı: Taşıt yollarını veya yol bölümlerini birbirinden ayıran, bir taraftaki taşıtların diğer tarafa geçmesini yasaklayan, engelleyen veya zorlaştıran karayolu yapısı, trafik tertibatı veya gereçtir.?
?Otomobil: Yapısı itibarıyla, sürücüsü dahil en çok 9 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır.
Minibüs: Yapısı itibarıyla sürücüsü dahil 9 dan fazla 16 dan az oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır. Bu araç otobüs sınıfından sayılmaz.?
?Otobüs: Yapısı itibarıyla sürücüsü dahil 9 dan fazla oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş olan motorlu araçtır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir.?
?Özel amaçlı taşıt: Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, cankurtaran, arama ve kurtarma hizmetlerinde kullanılan kurtarma aracı, nükleer, biyolojik ve kimyasal maddeler ile kirlenen personel, araç, gereç ve sahaların arındırılmasında kullanılan arındırma aracı, naklen yayın ve kayıt, kütüphane, motorlu karavan, zırhlı araç, araştırma, cenaze araçları ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır.?
?Motorlu bisiklet: Silindir hacmi 50 santimetreküpü geçmeyen, içten patlamalı veya elektrik motoru ile donatılmış ve imal hızı 45 km/s'den az olan bisiklettir.?
?İş makinesi: Paletli veya madeni tekerlekli traktör, biçerdöver ve yol inşa makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan, iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş, karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçtır.?
?İlk geçiş hakkı: Yayaların ve araç kullananların diğer yaya ve araç kullananlara göre, yolu kullanma sırasındaki öncelik hakkıdır.?
?Dönel kavşak: Sürücülerin kavşağa sağa dönüş manevrası yaparak gitmelerini zorunlu kılacak büyüklükte ortasında bir ada bulunan, bu ada etrafında dönen araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu işaretlerle belirlenmiş, ışıklı işaret cihazları ile kontrol edilmeyen kavşaklardır.
Kontrolsüz kavşak: Kavşağı teşkil eden yolların trafik yoğunluğu bakımından birbirlerinden farklı oldukları işaretlerle belirlenmemiş olan ve bu yollardan kavşağa yaklaşırken ?Kontrolsüz Kavşak? trafik işareti ile işaretlenmiş bulunan kavşaktır. Bu tanıma uyduğu halde, yaklaşımında ?Kontrolsüz Kavşak? trafik işareti bulunmayan kavşaklarda kontrolsüz kavşak kabul edilir.
Tırmanma şeritli karayolu: Orta şeridinin ilk kullanım hakkının esas olarak çıkış yönünden geçen araçlara ait olduğu, sol şeride geçmenin yasaklandığı üç şeritli iki yönlü karayoludur.
Trafik müşaviri: Mülki amirin onayı ile izin verilen, trafik işlemlerini yapmak için araç sahipleri tarafından hukuken yetkilendirilen kişidir.?

Madde 2- 2918 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci ve dördüncü paragrafı ile (b) bendinin birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu Başbakanın veya kurul üyelerinden uygun göreceği bir bakanın başkanlığında, Adalet, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Bayındırlık ve İskan, Sağlık, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, Çevre ve Orman bakanları ile Jandarma Genel Komutanı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü, Karayolları Genel Müdürü ve Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu Başkanından oluşur.?
?Kurul yılda bir defa olağan, Başbakanın gerek görmesi halinde de olağanüstü olarak gündemle toplanır.?
?Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanının başkanlığında, Karayolu Güvenliği Yüksek Kuruluna katılan kamu kurumlarının en az daire başkanı seviyesinde görevlileri; Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı, Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığınca uygun görülen trafikle ilgili üniversite temsilcileri ile İçişleri Bakanlığınca uygun görülen trafikle ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, vakıflar ve üye sayısı, örgütlenme, kamuya yararlı kararı bulunma gibi kriterler dikkate alınarak belirlenecek derneklerin en çok üç temsilcisinden oluşur.?

Madde 3- 2918 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?j) Bu Kanunun 13, 14, 16, 17 ve 18 inci maddeleri, 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 65 inci maddesi ile karayolu yapım bakım ve onarım alanları ile trafik mühendisliği hizmetlerinin yürütüldüğü alanlarda 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi hükmüne aykırı hareket edenler hakkında suç veya ceza tutanağı düzenlemek, 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (d) bentlerinde belirtilen kural ihlallerinin tespiti halinde, durumu bir tutanakla belirlemek ve gerekli işlemin yapılması için en yakın trafik kuruluşuna teslim etmek,?

Madde 4- 2918 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) Sağlık Bakanlığı:
1) Karayollarında meydana gelen trafik kazaları ile ilgili ilk ve acil yardım hizmetlerini planlamak ve uygulamak,
2) Trafik kazalarında yaralananlara en kısa zamanda ilk ve acil sağlık hizmetlerini ulaştırmak için, şehirler arası karayolları üzerinde, İçişleri Bakanlığının da uygun görüşünü alarak ilk ve acil yardım istasyonlarını kurmak, bu istasyonlara gerekli personel, ambulans, araç ve gereci sağlamak,
3) Her ilde ilk ve acil yardım konularında eğitilmiş sağlık personeli ile birlikte yeteri kadar ilk ve acil yardım ambulansı bulundurmak,
4) Bu Kanunla ve diğer mevzuatla verilen trafikle ilgili görevleri yapmak.
Üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, acil olarak kendilerine getirilen trafik kazası geçirmiş kişilere, Sağlık Bakanlığının tarifesini uygulamak suretiyle vermiş oldukları hizmetlerin bedelini, zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları kapsamında yükümlü sigorta şirketlerinden tahsil ederler.
Sağlık Bakanlığı bu görevlerin yerine getirilmesi ile ilgili olarak; verilen hizmet bedellerinin yükümlü sigorta şirketlerinden tahsil işlemlerini, 209 sayılı Kanuna göre kurulmuş olan döner sermaye işletmeleri ile bu işletmelere hizmet veren saymanlıklarca yürütür. Bu amaçla döner sermaye saymanlıkları tarafından tahsil edilen gelirlerin tamamı, bu Kanun ile Sağlık Bakanlığına verilen görevlerin yerine getirilmesi ve bu hizmetlerin geliştirilmesi için kullanılır.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan harcamaların, zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları kapsamında kalan kısmı, ilgili döner sermaye işletmesine 8 iş günü içinde yükümlü sigorta şirketince ödenir. Trafik hizmetleri kapsamında trafik kazazedelerine verilen hizmetler için uygulanacak fiyat tarifesi, Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunun da uygun görüşü alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenir.?

Madde 5- 2918 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Araç sahipleri araçlarını, yönetmelikte belirtilen esaslara göre ikametgahlarının veya işyerlerinin bulunduğu yerdeki yetkili kuruluşa tescil ettirmek ve tescil belgesi almak zorundadırlar.?
?Bu madde hükmüne aykırı olarak karayoluna çıkartılan araçlar, tescil işlemleri yaptırılıncaya kadar trafikten men edilirler ve araç sürücüleri 169.400.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.?

Madde 6- 2918 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına ?Bu durumdaki araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilirler.? cümlesi eklenmiştir.

Madde 7- 2918 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne uymayan sürücüler 41.200.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. İkinci fıkraya göre çıkarılan yönetmelik hükümlerine aykırı davranan sürücüler de 41.200.000 lira para cezası ile cezalandırılır. Yetkisi olmadığı halde araçlarda çalışma yerini ve şeklini, kapasite ve diğer niteliklerini belirleyen plaka, ışık, renk, şekil, sembol ve yazı gibi ayırım işaretlerini bulunduranlar 340.900.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar ve araçlar 15 gün trafikten men edilirler. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir.?

Madde 8- 2918 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (c) bendi eklenmiş, ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?c) Özellikleri ve cinsleri yönetmelikte belirtilen araçlarda hız sınırlayıcı cihaz,?
?Birinci fıkranın (a) bendinde sayılan gereçleri bulundurmayan, kullanmayan veya kullanılabilir durumda bulundurmayan sürücüler 41.200.000 lira; (b) ve (c) bentlerine göre araçlarında taksimetre, hız sınırlayıcı cihaz, takoğraf bulundurmayan, kullanmayan, kullanılabilir durumda bulundurmayan veya bu cihazlarda kendisine ait sürücü belgesi kullanmayan sürücüler 83.100.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse ayrıca, tescil plakasına da aynı miktarda ceza tutanağı düzenlenir. (b) ve (c) bentlerinde belirtilen cihazları bozuk imal edenler veya bozulmasına vasıta olanlar ile bu durumdaki cihazları kullanan araç sürücüleri ve işletenleri üç aydan altı aya kadar hafif hapis cezası ve 1.712.600.000 liradan 2.571.400.000 liraya kadar hafif para cezası ile cezalandırılırlar. Ayrıca (b) ve (c) bentleri hükmüne uygun durumda bulunmayan araçlar, trafik zabıtasınca eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilirler.
Takoğraf kayıtları ve bu kayıtların saklanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Bu kayıtları saklama ile ilgili yönetmelik hükümlerine uymayanlara 169.400.000 lira para cezası uygulanır.?

Madde 9- 2918 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 33- Ağırlık ve boyutları bakımından özelliği olan, başka ulaşım sistemleri ile taşınması mümkün olmayan ve taşıma sınırını aşıp da taşınması zorunlu olan yüklerin taşınması için, Karayolları Genel Müdürlüğünden, bu Genel Müdürlüğün bakım ağı dışındaki yollar için yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluştan izin alınması zorunludur.?

Madde 10- 2918 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin altıncı ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve yedinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
?Muayene süresi geçirilen veya sahip değiştirme hali hariç, özel muayene yaptırılması zorunlu olduğu halde yaptırılmamış araçları kullanan sürücüler, 41.200.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. Bu sürücülere araçlarını muayene ettirmek için 7 gün süre verilir. İzin verilen süre içerisinde muayenesi yapılmayan araçlar muayenesi yaptırılıncaya kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilir.?
?Muayene istasyonu açma yetkisi verilen gerçek ve tüzel kişiler; muayeneleri süresi içinde yaptırılmayan veya geç yaptırılan araçlara ilişkin bilgileri, şekli ve içeriği Maliye Bakanlığınca belirlenecek bir tutanakla en yakın trafik kuruluşuna bildirirler. Bu tutanaklar elektronik ortamda da iletilebilir. Trafik kuruluşuna iletilen tutanaklar hakkında bu Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.?

Madde 11- 2918 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin beşinci fıkrasındaki
?Askeri araçlarla? ibaresi ?askeri ve emniyet araçları ile? şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 12- 2918 sayılı Kanunun 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 38- Sürücü belgeleri, kullanılacak araçların cinslerine ve gruplarına göre aşağıdaki sınıflara ayrılmış olup;
a) A Sınıfı Sürücü Belgesi, silindir hacmi 125 cm3'ü ve gücü 11 kW'ı geçen motosiklet kullanacaklara,
b) A1 Sınıfı Sürücü Belgesi, motorlu bisiklet ve silindir hacmi 125 cm3'ü ve gücü 11 kW'ı geçmeyen motosiklet kullanacaklara,
c) B Sınıfı Sürücü Belgesi, otomobil veya kamyonet kullanacaklara,
d) B+E Sınıfı Sürücü Belgesi, römorklu otomobil veya kamyonet kullanacaklara,
e) C Sınıfı Sürücü Belgesi, kamyon kullanacaklara,
f) C+E Sınıfı Sürücü Belgesi, römorklu kamyon veya çekici kullanacaklara,
g) D Sınıfı Sürücü Belgesi, otobüs kullanacaklara,
h) D+E Sınıfı Sürücü Belgesi, römorklu otobüs kullanacaklara,
ı) D1 Sınıfı Sürücü Belgesi, minibüs kullanacaklara,
j) D1+E Sınıfı Sürücü Belgesi, römorklu minibüs kullanacaklara,
k) f Sınıfı Sürücü Belgesi, lastik tekerlekli traktör kullanacaklara,
l) g Sınıfı Sürücü Belgesi, iş makinesi türünden motorlu araçları kullanacaklara,
m) h Sınıfı Sürücü Belgesi, özel tertibatlı olarak imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara,
n) k Sınıfı Sürücü Aday Belgesi, yönetmelikte belirtilen şartlar ve esaslara göre sürmeyi öğrenmek isteyen sürücü adaylarına,
verilen sürücü belgeleridir.
Uluslararası Sürücü Belgesi ise iki veya çok taraflı anlaşmalar uyarınca, sınıflarına göre araç kullananlara belli süre ile verilen belgedir.?

Madde 13- 2918 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 39- Sürücü belgelerine ait esaslar şunlardır;
a) Araçları kullanma yetkisi;
1) A1, f, g ve h Sınıfı Sürücü Belgeleri ile yalnız kendi sınıflarındaki araçlar,
2) A Sınıfı Sürücü Belgesi ile A1,
3) B Sınıfı Sürücü Belgesi ile f,
4) B+E Sınıfı Sürücü Belgesi ile B ve f,
5) C Sınıfı Sürücü Belgesi ile B, D1 ve f,
6) C+E Sınıfı Sürücü Belgesi ile B, B+E, C, D1, D1+E ve f,
7) D Sınıfı Sürücü Belgesi ile B, C, D1 ve f,
8) D+E Sınıfı Sürücü Belgesi ile B, B+E, C, C+E, D1, D1+E ve f,
9) D1 Sınıfı Sürücü Belgesi ile B ve f,
10) D1+E Sınıfı Sürücü Belgesi ile B, B+E, D1 ve f,
sınıfı sürücü belgeleri ile kullanılan araçlar da sürülebilir.
b) Sağlık sorunlarına rağmen sürücü belgesi almaya hak kazanan sürücülerin, sürücü belgelerine hastalığına ilişkin bilgi yazılabilir, ayırıcı işaret konulabilir. Bu sürücülerin hangi şartlarda ve hangi tip sürücü belgesi alabilecekleri ve hangi şartlarda araç kullanabileceklerine dair esas ve usuller İçişleri ve Sağlık bakanlıklarınca belirlenerek yönetmelikte gösterilir.
c) Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgesinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçların dışındaki araçları sürmeleri yasaktır.
d) B, C, D ve D1 Sınıfı Sürücü Belgesi sahipleri, araçlarına en çok yüklü ağırlığı 750 kg'a kadar olan (750 kg. dahil) hafif römork takarak da kullanabilirler. Bu sürücülerin, yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçen römorklu taşıtları sürebilmeleri için ayrı bir sınava girerek B+E, C+E, D+E ve D1+E Sınıfı Sürücü Belgesi almaları zorunludur.
e) Sürücü belgesi almaya hak kazananlara stajyer sürücü belgesi düzenlenir. Stajyer sürücü belgesi iki yıl geçerlidir. Bu süre içerisinde; iki kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden, iki kez hız sınırlarını aşan, her ne derecede olursa olsun alkollü ve uyuşturucu maddelerin etkisi altında araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet veren, 60 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri, suçun işlendiği tarihte ve süre kaydına bakılmaksızın, trafik zabıtasınca geri alınarak iptal edilir. Bu kişilerin tekrar sürücü belgesine sahip olabilmeleri için yeniden sürücü kursunda eğitim almaları ve yapılan sınavlarda başarı göstererek sertifika sahibi olmaları, ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutularak sürücü olabileceğine dair uygun rapor almaları zorunludur. İptal sonrasında yeniden alınan sürücü belgeleri aynı hükümlere tabidir.
f) İlk defa sürücü belgesi almış olanların iki yıllık süre sonunda yukarıda belirtilen trafik suçlarını işlememiş olmaları halinde, asıl sürücü belgeleri tanzim edilerek veya mevcut belgeleri vize edilerek kendilerine teslim edilir.
g) Sürücü belgelerinden (k) sınıfı sürücü aday belgesi 1 yıl, stajyer sürücü belgesi 2 yıl geçerlidir. Diğer sürücü belgelerinin; 50 yaşa kadar 10 yılda bir, 50 yaştan 65 yaşa kadar 5 yılda bir, 65 yaştan sonra her 3 yılda bir, 41 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen şekilde yapılacak sağlık kontrol muayeneleri sonrasında değiştirilmesi veya vize edilmesi zorunludur. Sağlık sorunlarına rağmen yönetmelikte belirtilen şartlarda sürücü belgesi almaya hak kazanan sürücülerin sağlık muayenelerine ilişkin esas ve usuller Sağlık Bakanlığınca belirlenerek yönetmelikte gösterilir.
h) Ödenmemiş trafik para cezaları tahsil edilmedikçe, değiştirme işlemleri yapılmaz. Sürücü belgelerini değiştirmeyen sürücüler, araç kullanmaktan men edilir. Değiştirme veya vize işlemleri, İçişleri Bakanlığınca belirlenecek esas ve usullere göre yapılır.
ı) g Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlarda aranacak özel şartlar ile uluslararası sürücü belgelerinin veriliş şartları yönetmelikle düzenlenir.
Bu madde hükümlerine aykırı hareket eden sürücüler ile bunlara araç kullandıranlar
36 ncı maddenin üçüncü fıkrasına göre cezalandırılırlar.?

Madde 14- 2918 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Dış ülkelerden alınmış ve süresi içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgesi ile araç kullananlar hakkında 36 ncı maddenin üçüncü fıkrasına göre cezai işlem uygulanır.?

Madde 15- 2918 sayılı Kanunun 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 41- Sürücü belgesi alacaklarda aşağıdaki şartlar aranır;
a) Adayların;
1) A, A1, f ve h Sınıfı Sürücü Belgesi alacakların 17,
2) B, D1 ve g Sınıfı Sürücü Belgesi alacakların 18,
3) C ve D Sınıfı Sürücü Belgesi alacakların 22 (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokulları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.),
yaşını bitirmiş olmaları.
b) f, g ve h Sınıfı Sürücü Belgesi alacakların ilkokulu, A, A1, B, C, D ve D1 Sınıfı Sürücü Belgesi alacakların en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş bulunmaları.
c) Sürücü belgesi alacakların resmi veya özel sağlık kuruluşları ya da üniversite hastanelerinde, iç hastalıkları, ortopedi, göz, kulak-burun-boğaz ve psikiyatri uzmanları bulunan sağlık kurulunca, yönetmelikte belirtilen esaslara göre ?Sürücü Olur? raporu almaları.
d) Sürücü kursuna katılmış ve yapılan sınavları da başararak sertifika almış olmaları.
e) Türk Ceza Kanununun 572 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki suçlardan ikiden fazla, 403 ve 404 üncü maddeleri ile 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 6 ncı maddesi, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giymemiş olmaları.
f) Önceden verilmiş aynı sınıf bir başka sürücü belgesinin bulunmaması, sürücü belgelerinin süresiz geri alınmamış olması (stajyer sürücü belgesi hariç) veya geçici olarak geri alınmış ise sürenin dolmuş bulunması.
g) Adaylardan;
1) C ve D Sınıfı Sürücü Belgesi almak isteyenlerin en az 3 yıllık B Sınıfı Sürücü Belgesi,
2) B+E Sınıfı Sürücü Belgesi alacakların B Sınıfı Sürücü Belgesi,
3) C+E Sınıfı Sürücü Belgesi alacakların C Sınıfı Sürücü Belgesi,
4) D+E Sınıfı Sürücü Belgesi alacakların D Sınıfı Sürücü Belgesi,
5) D1+E Sınıfı Sürücü Belgesi alacakların D1 Sınıfı Sürücü Belgesi,
sahibi olması.
(c) bendinde belirtilen sağlık kuruluşlarında ortopedist bulunmadığı takdirde genel cerrahtan, psikiyatri uzmanı bulunmadığı durumlarda nörologdan görüş alınarak Sağlık Kurulu kararını verir. Bir defaya mahsus olmak üzere Sağlık Kurul raporuna itiraz halinde, Sağlık Bakanlığı nihai karar için sürücü adayını bir başka Devlet Hastanesi Sağlık Kuruluna sevk edebilir. Ancak, sağlık kuruluşunda veya özel kuruluşlarda görevli tabiplerce verilen sağlık raporlarının eksik veya gerçeğe uygun olmamasının tespiti halinde, sorumlular hakkında Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmakla birlikte, bu tabiplerin sürücü belgesi işlemleri ile ilgili daha sonra verecekleri raporlar da geçersiz sayılır.?

Madde 16- 2918 sayılı Kanunun 42 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine ikinci paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiş ve (b) bendinin üçüncü paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Jandarma Genel Komutanlığı motorlu araç sürücüsü ihtiyacını karşılamak üzere, Jandarma Okullar Komutanlığında verilecek kursları başarıyla bitiren subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara Jandarma Genel Komutanlığınca sürücü sertifikası verilir. Verilen bu sertifikalar, Emniyet Genel Müdürlüğünün trafik kuruluşlarınca sürücü belgesine dönüştürülür. Eğitim programları ile ilgili usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığının görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.?
?Yanlış bilgi veya sahte belge verenler, fiil daha ağır cezayı gerektirmediği takdirde iki aydan üç aya kadar hafif hapis ve 340.900.000 liradan 427.300.000 liraya kadar hafif para cezası ile cezalandırılırlar.?

Madde 17- 2918 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Araçlarını, gidiş yönüne göre yolun sağından, tırmanma şeritli yollarda çıkış yönündeki ağır ve düşük hızlı araçlarını yolun sağ şeridinden, diğer araçlarını sağ şerit müsait ise bu şeritten, sağ şerit müsait değil ise orta şeritten, bölünmüş ve tek yönlü çok şeritli yollarda yol ve trafik durumuna göre hızının ve araç cinsinin gerektirdiği şeritten sürmek,?
?d) Bölünmüş ve tek yönlü çok şeritli karayollarında gidişe ayrılan en soldaki şeridi, tırmanma şeritli karayollarında orta şeridi sürekli olarak işgal etmemek,
e) ?Taşıt giremez? trafik işareti bulunan karayoluna veya bölünmüş karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit ve bağlantı yollarına girmemek, tırmanma şeritli yollarda en sol şeride geçmemek,?

Madde 18- 2918 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 49- Kamyon, çekici ve otobüs türündeki ağır taşıt sürücülerinin, taşıt kullanma sürelerine aykırı olarak taşıt kullanması ve bunlara taşıt kullandırılması yasaktır. Bu araçları kullanacakların denetimi, taşıt kullanma süreleri ile süre dışı kullanmayı önleyici tedbirlere ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.
Bu madde hükmüne aykırı olarak taşıt kullanan sürücüler 340.900.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, araç sahibine de 340.900.000 lira, ayrıca aracın firma veya bir teşebbüs sahibi adına işletilmesi halinde, firma veya teşebbüs sahibi adına 340.900.000 lira için ceza tutanağı düzenlenir.?

Madde 19- 2918 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?Sürücülerin önlerinde giden bir aracı geçmeleri için;? ibaresi ?Sürücülerin önlerinde giden bir aracı geçmeleri için sırasıyla;? olarak değiştirilmiş ve (1) numaralı alt bendi (2) numaralı, (2) numaralı alt bendi ise (1) numaralı alt bent olarak yer değiştirmiştir.

Madde 20- 2918 sayılı Kanunun 57 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kavşaklarda ilk geçiş hakkı:
Madde 57- Kavşaklarda aşağıdaki kurallar uygulanır.
a) Kavşağa yaklaşan sürücüler, kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamak, varsa sırasıyla, trafik zabıtası veya trafiği kontrol etmekle görevli ve yetkili kişi, ışıklı trafik işaretleri ve trafik işaret levhaları ile verilen talimata uygun olarak ilk geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine imkan vermek zorundadırlar.
b) Işıklı trafik işaretleri izin verse bile, trafik akımı, kendisini kavşak içinde durmaya zorlayacak veya diğer doğrultudaki trafiğin geçişine engel olacak ise, sürücülerin kavşağa girmeleri yasaktır.
c) Kavşağa giren sürücüler, trafik kurallarına uygun olarak, mümkün olan en kısa süre içinde kavşağı geçmek zorundadırlar. Sürücülerin kavşak alanı içinde gereksiz olarak yavaşlamaları, duraklamaları, araçlarından inmeleri ve araçlarının motorlarını durdurmaları yasaktır.
d) Yukarıda belirtilen yasak, kısıtlama ve zorunluluklara uymak suretiyle,
1) Sürücüler geçiş üstünlüğüne sahip araçlara,
2) Aksine bir işaret olmadıkça, kavşaklarda ray üzerinde hareket eden taşıtlara,
3) Aksine bir işaret olmadıkça, anayol ve tali yol kavşaklarında tali yoldan gelen sürücüler anayoldan gelen araçlara,
4) Dönel kavşağa gelen sürücüler dönel kavşak içindeki araçlara,
5) Bir iz veya mülkten karayoluna çıkan sürücüler, karayolundan gelen araçlara,
6) Kontrolsüz kavşaklarda sırasıyla; motorsuz araç sürücüleri motorlu araçlara,
lastik tekerlekli traktör sürücüleri ile iş makinesi sürücüleri diğer motorlu araçlara, lastik tekerlekli traktör ve iş makinesi dışındaki motorlu taşıt sürücülerinden soldaki sağdan gelen araçlara, lastik tekerlekli traktör ile iş makinesi sürücülerinden soldaki sağdan gelene, (T) tipi kontrolsüz kavşaklarda ise dönüş yapan araçlar doğru geçmekte olan araçlara,
ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.
Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler 42.100.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.?

Madde 21- 2918 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (e) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
?d) Görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerlerde, dönemeçler, kavşaklar, tüneller, köprüler ve bağlantı yollarında ve buralara yerleşim birimleri içinde beş metre ve yerleşim birimleri dışında yüz metre mesafede,?
Madde 22- 2918 sayılı Kanunun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (e) bendi eklenmiş, mevcut (e) bendi (f) bendi olarak aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, mevcut (f) bendi (g) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
?b) İtfaiye araçları ile benzeri acil müdahale araçları,?
?e) Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi çalışmalarında görevli araçlar ile olağanüstü hallerde yatay ve düşey işaretleme çalışmalarının yürütülmesinde görevli araçlar ve trafik kazası nedeniyle trafiğe kapanan yollarda yolu trafiğe açmak amacıyla görevlendirilen ve bu amaçla çalıştırılan araçlar,
f) Afetlerde, kazalarda ve alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan araçlar,?

Madde 23- 2918 sayılı Kanunun 75 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 75- Okul taşıtlarının ?DUR? işaretini yaktıkları hallerde bütün araçların durması, bu işaretin sadece öğrencilerin binmeleri ve inmeleri sırasında ve yönetmelikte belirtilen hallerde yakılması zorunludur.
Okul taşıtlarında aracın taşıma kapasitesine göre her öğrenci için bir emniyet kemeri bulundurulması zorunludur.
Okul taşıtlarını kullanacak sürücülerin, sürecekleri araçları kullanmaya yetki veren en az 3 yıllık sürücü belgesine sahip olmaları ve bu sürücülere, sürücü belgesinin geçici olarak geri alınması cezasının birden fazla uygulanmamış olması zorunludur.
Okul taşıtlarının çalıştırılmasına, niteliklerine ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrası hükümlerine uymayan sürücüler 83.100.000 lira para cezası ile cezalandırılır. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, araç sahibine de 169.400.000 lira için ceza tutanağı düzenlenir Ayrıca ikinci fıkrada yer alan hükme uyulmaması durumunda araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilir. Üçüncü fıkrada yer alan hükümlere aykırı hareket eden sürücüler ile bunlara araç kullandıranlar 340.900.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.?

Madde 24- 2918 sayılı Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) Işıklı işaret veya bariyerle donatılmamış demiryolu geçitlerini geçmeden önce, yayaların ve sürücülerin durmaları, herhangi bir demiryolu aracının yaklaşmadığından emin olduktan sonra geçmeleri zorunludur.?

Madde 25- 2918 sayılı Kanunun 79 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Bu madde hükmüne uymayanlar, üç aydan altı aya kadar hafif hapis cezası ile birlikte 340.900.000 liradan 684.300.000 liraya kadar hafif para cezası ile cezalandırılırlar.?

Madde 26- 2918 sayılı Kanunun 83 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarının tespiti ve kusur değerlendirme işlemleri, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği veya yetki vereceği gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilir. Kazaya karışan taraflar arasında düzenlenecek tutanaklar veya formlar da, kaza tespit tutanağı yerine geçer ve bunların değerlendirilmesi kazaya karışan araçların bağlı olduğu sigorta kuruluşlarınca yapılır. Kazaya karışan sürücülerin kendi aralarında anlaşamamaları veya tutanak düzenlemekten kaçınmaları halinde, kazaya ilişkin tutanak sigorta birliği tarafından yetkilendirilen kişiler tarafından düzenlenir. Bu kişiler kaza yerinde iz ve delil toplayabilirler ve sürücülerin alkol durumunu teknik cihazla tespit edebilirler.
Ancak, gecikmenin mahsurlu olduğu hallerde trafik zabıtası ve genel zabıtanın trafik düzeni ve güvenliğine ilişkin yetkileri saklıdır. Ayrıca bu tip kazalarda fiilin başka bir suç oluşturmaması halinde adli kovuşturma yapılmaz ve Türk Ceza Kanununun 565 inci maddesi hükmü uygulanmaz. Kazalarla ilgili tespit edilen bilgiler derlenerek istatistiki dökümler halinde sorumluluk bölgelerine göre Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına veya Jandarma Genel Komutanlığına bildirilir. Bu madde hükmünün uygulanmasına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.?

Madde 27- 2918 sayılı Kanunun 84 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Trafik kazalarında kusurların tespiti ve asli kusur sayılan haller:
Madde 84- Trafik kazalarında;
a) Araç sürücüleri;
1) ?Taşıt giremez? trafik işareti bulunan karayoluna veya bölünmüş karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit ve bağlantı yollarına girme,
2) Tek yönlü yollar ile bölünmüş yollarda trafik akışının aksi yönünde giderek kazaya neden olma,
3) Önlerinde giden araçları yönetmelikte belirtilen güvenli ve yeterli bir mesafeden izlememe,
4) Geçme yasağı olan yerler ile geçme kurallarını ihlal etmek suretiyle geçme,
5) Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma,
6) Şeride tecavüz etme,
7) Kavşaklarda ilk geçiş önceliğine uymama,
8) Kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama,
9) Manevraları düzenleyen genel şartlara uymama,
10) Yerleşim birimleri dışındaki karayolunun taşıt yolu üzerinde, zorunlu haller dışında park etme veya duraklama ve her iki durumda da gerekli tedbirleri almama,
11) Park için ayrılmış yerlerde veya taşıt yolu dışında kurallara uygun olarak park edilmiş araçlara çarpma,
12) Tırmanma şeritli yollarda her iki yönde sol şeride geçme, iniş yönünde geçme kurallarını ihlal etmek suretiyle geçme,
b) Yayalar;
1) Yüz metre mesafe içerisinde yaya alt veya üst geçidinin bulunmasına rağmen bu tesisler yerine taşıt yolundan geçme,
2) Yüz metre mesafe içerisinde trafik zabıtası veya görevli bir kişi ya da ışıklı trafik işaretleri ile kontrol edilen kesimler yerine taşıt yolundan geçme,
3) Yaya geçişlerinin fiziki yapılarla engellendiği kesimlerden geçme,
c) Araç sürücüleri ve yayalar; kırmızı ışıklı trafik işaretinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçme,
hallerinde asli kusurlu sayılırlar.
Ancak, kazada bu hareketlerden herhangi biri, kazaya karışan araç sürücülerinden birden fazlası tarafından yapılmış veya kaza bu hareketler dışında kurallarla, yasaklamalara, kısıtlamalara ve talimatlara uyulmaması nedenlerinden doğmuşsa, karayolunu kullananlar için kusur oranı yönetmelikle düzenlenen esaslara göre tespit edilir.
Kazaların tahkikinde yukarıda sayılan asli kusurlarından hiçbirinin bulunmadığının tespiti halinde, kazaya neden olduğu belirlenen kural ihlali asli kusur sayılır.?

Madde 28- 2918 sayılı Kanunun 85 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın işleteni bu zarardan sorumlu olur. Ancak, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.?

Madde 29- 2918 sayılı Kanunun 91 inci maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Bu madde hükmüne uymayanlar 83.100.000 lira para cezası ile cezalandırılır.?

Madde 30- 2918 sayılı Kanunun 93 üncü maddesinin birinci fıkrasına ?Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan, sigorta tarifelerini serbest bırakmaya yetkilidir.? cümlesi eklenmiştir.

Madde 31- 2918 sayılı Kanunun 98 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Zarara sebep olan aracın bilinmemesi veya geçerli bir zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunmaması veya zorunlu mali sorumluluk sigortasını yapan sigortacının mali bünye zafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflas etmesi veya çalınan aracın işleteninin sorumlu tutulamaması hallerinde, birinci fıkrada belirtilen giderler, 108 inci maddede öngörülen Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı tarafından ödenir.?

Madde 32- 2918 sayılı Kanunun 101 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Bu Kanunda öngörülen zorunlu mali sorumluluk sigortası, ilgili branşta ruhsatı olan sigorta şirketleri tarafından yapılır. Bu sigorta şirketleri zorunlu mali sorumluluk sigortasını yapmakla yükümlüdürler.?

Madde 33- 2918 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yarış düzenleyicilerinin, yarışa katılanların ve yardımcı kişilerin, yarış esnasında üçüncü kişilere karşı olan sorumluluklarını karşılamak üzere bir mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur. Bu gibi yarışlara izin vermeye yetkili olan makamın talebi üzerine Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan durum ve şartlara göre en az sigorta tutarlarını belirlemekle görevlidir. Motorlu araçlar için yapılacak sigortalarda en az sigorta tutarları zorunlu mali sorumluluk sigortasındaki tutarlardan az olamaz.?

Madde 34- 2918 sayılı Kanunun 106 ncı maddesindeki ?milli sigorta şirketlerine? ibaresi ?Türkiye'de faaliyet gösteren sigorta şirketlerine? olarak değiştirilmiştir.

Madde 35- 2918 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?d) 107 nci maddenin son fıkrasında öngörülen durumlar için.?
?Hazine Müsteşarlığı sigortalıların hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen gerekli her türlü tedbiri almaya yetkilidir.?

Madde 36- 2918 sayılı Kanunun 114 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 114- Bu Kanunda yazılı trafik suçlarını işleyenler hakkında; Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli ile Karayolları Genel Müdürlüğünün il ve ilçe kuruluşlarında görevli ve yetkili kılınmış personelince suç veya ceza tutanağı düzenlenir.
Birden fazla trafik suçunun bir arada işlenmesi halinde her suç için ayrı ceza uygulanır.
Yargı yetkisine giren suçla ilgili tutanağın bir sureti ilgili mahkemeye 7 iş günü içinde gönderilir.
Trafik ceza tutanaklarının bir sureti ilgilisine verilir. İkinci sureti ise tahsil edilmek üzere 7 iş günü içinde Maliye Bakanlığınca belirlenecek birime veya kuruma gönderilir.
Bu maddenin uygulanmasına dair esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.
Trafik para cezaları kredi kartı ile de ödenebilir. Kredi kartı ile yapılan tahsilatın saymanlık hesaplarına aktarılma süresi ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar İçişleri ve Maliye bakanlıklarınca belirlenir.?

Madde 37- 2918 sayılı Kanunun 116 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Trafik kural, yasak, zorunluluk veya yükümlülüklerine aykırı davranışları teknik cihazlar veya yetkililerce belirlenen ancak sürücüsü tespit edilemeyen araçlara tescil plakalarına göre ceza veya suç tutanağı düzenlenir.?

Madde 38- 2918 sayılı Kanunun 120 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 120- Bu Kanunda yazılı sürücü belgelerinin geçici olarak geri alınmasında zaman aşımı süresi dört yıl, idari para cezalarında zaman aşımı süresi beş yıldır.?

Madde 39- 2918 sayılı Kanunun 125 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 125- Milli Eğitim Bakanlığınca, okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında ders programlarına eğitim amacı ile zorunlu uygulamalı trafik ve ilk yardım dersleri konulur. Bu dersler için valilik ve kaymakamlıkça en az 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş ve trafik eğitimi almış veya fiilen trafik hizmetlerinde çalışan veya çalışmış olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Karayolları Genel Müdürlüğü personeli görevlendirilebilir.
Üniversite ve yüksekokullar ile lise ve dengi okullarda zorunlu trafik, ilk yardım ve motor derslerinden başarılı olanlar, sürücü kurslarında bu derslerden Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikteki esaslara göre uygulamalı sınava girmek kaydıyla yazılı sınavlardan muaf tutulurlar.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yayın yapan ulusal, bölgesel, yerel radyo ve televizyonlar, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun gereğince yapacakları haftalık eğitim programlarının en az 30 dakikasını trafik eğitimi ile ilgili programlara ayırmak zorundadırlar. Eğitim programları, günün 18.00-22.00 saatleri arasında yayınlanır. Bu fıkra hükümlerine uymayan ulusal, bölgesel, yerel radyo ve televizyonlar hakkında 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki birlik ve er eğitimi merkezlerine eğitim amacı ile yeteri kadar trafik dersi konulması Genelkurmay Başkanlığınca düzenlenir.?

Madde 40- 2918 sayılı Kanunun 131 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinde kullanılan belgelerin ve plakaların basılması ve kullanıma sunulması:
Madde 131- Araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinde kullanılan ve yönetmelikte belirtilen belgeler trafik tescil kuruluşlarınca, motorlu taşıtlar sürücü kurslarında ilgili yönetmelik gereğince kullanılan defter ve belgeler ise Milli Eğitim Bakanlığınca bilgisayar ortamında hazırlanarak talep sahiplerinin kullanımına sunulur. Ayrıca bu belgeler ve plakalar yönetmelikte belirtilen şekil ve ebatlara uygun olmak şartıyla kişi ve kuruluşlar tarafından bastırılabilir.
Ad ve/veya soyad veya tescil edilmiş ticari unvan ihtiva eden plaka satışlarından elde edilen gelirler Maliye Bakanlığınca bütçeye gelir olarak kaydedilir.
210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamına giren tescil ve trafik belgeleri ile sürücü belgeleri, İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Maliye Bakanlığınca bastırılır ve dağıtımı yapılır. Tescil ve trafik belgeleri ile sürücü belgelerinin değerli kağıt bedelleri Emniyet Genel Müdürlüğünce Maliye Bakanlığına ödenir.
Tescil ve trafik belgeleri ve sürücü belgelerinin ücretleri ile ad ve/veya soyad veya tescil edilmiş ticari unvan ihtiva eden plakaların ücretleri Maliye Bakanlığınca belirlenir."

Madde 41- 2918 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Ek Madde 2- İl ve ilçe trafik komisyonları ve belediyelerce yapılan düzenlemeler ile karayolu taşımacılığına ait mevzuat hükümlerinde belirtilen çalışma şekil ve şartlarına uymaksızın veya yetkili mercilerden izin almaksızın yolcu taşımacılığı yapanlar ile tescil ve trafik belgesinde gösterilen maksadın dışında araç kullananlar ve kullanılmasına izin veren araç sahipleri 340.900.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar ve bu araçlar 15 gün süre ile trafikten men edilirler.?

Madde 42- 2918 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Bu Kanun hükümlerine göre faillere uygulanan para ve hapis cezaları tecil edilemez ve hapis cezaları para cezasına çevrilemez.?

Madde 43- 2918 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan yetkililere yardımcı olmak üzere, Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunca önerilen ve İçişleri Bakanının onayı ile uygun görülen kişilere, valilerce fahri trafik müfettişliği görevi verilir.?

Madde 44- 2918 sayılı Kanuna aşağıdaki maddeler eklenmiştir.
?Ek Madde 14- Bu Kanun kapsamında yürütülecek her türlü trafik işlemleri, araç sahipleri tarafından yapılabileceği gibi, bu konuda yetkilendirdikleri trafik müşavirleri veya adına noterden vekaletname verecekleri kişiler tarafından yapılır.
Trafik şube veya bürolarında başkaları adına iş takibi yapan kişiler, güvenlik açısından veya diğer konularda alınmış her türlü tedbir ve düzenlemeye uymakla mükellef olup görevlilere müdahalede bulunamazlar.
Trafik müşavirleri yürütmüş oldukları işlerde, bu hizmetin yürütülmesinde görevlendirdikleri kişilerin eylem ve davranışlarından müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
Trafik müşavirlerinin faaliyetlerine, mülki amirin onayı ile izin verilir. Görevini kötüye kullandığı tespit edilen trafik müşavirleri, işlemiş oldukları fiil başka bir suç oluşturmuyor ise altı aydan bir yıla kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Trafik müşavirlerinin, sorumlulukları, görevlendirilmeleri, görevden alınmaları, çalışma esas ve usulleri ile diğer hususlar Maliye Bakanlığının görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenir. Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere aykırı davranışta bulunan kişilerin yetki belgeleri ilgili mülki amirlikçe iptal edilerek faaliyetlerine son verilir.

Ek Madde 15- Özel kurum ve kuruluşlar ile bu kuruluşlara bağlı işletmelerde çalıştırılan her 50 sürücü için; görevleri başında mesleğinin gerektirdiği kural ve davranışlara uyup uymadıklarını denetlemek, çalışma ve dinlenme sürelerine uymalarını sağlamak, kural ihlal etmeyi alışkanlık haline getiren sürücüleri eğitmek ve bu konuda önleyici tedbirleri almak üzere, trafik eğitimi almış veya fiili olarak en az 5 yıl süreyle trafik hizmetlerinde çalışmış, yüksekokul mezunu bir trafik uzmanı görevlendirilmesi zorunludur. Yapılan denetimler sonucunda bu madde hükmüne uymayanlara 1.712.600.000 liradan 2.571.400.000 liraya kadar hafif para cezasına hükmolunur. Kurum ve kuruluşların yükümlülükleri, uzmanların çalışma şekil ve şartları, denetimler ile buna dair diğer esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.

Ek Madde 16- Noterlerce satış veya devir işlemi görmüş araçların trafikte ve vergi kaydında maliki olarak görünen eski sahipleri, noterlikçe düzenlenen satış belgesi ile tescil kuruluşuna müracaat ettiklerinde, yeni malik ile birlikte müracaat veya muvafakati aranmaksızın, noter satış belgesinde görünen alıcı adına tescili yapılır ve eski sahibi adına yapılmış bulunan tescil işlemi silinir. İşlemi sonuçlandıran tescil kuruluşu, aracın kaydının bulunduğu vergi dairesine yazılı duyuruda bulunur ve vergi kaydı yeni maliki adına devredilir.
Bu madde hükmünce yapılan işlemlerle ilgili her türlü sorumluluk aracın yeni alıcısına aittir. Trafik tescil memurları ile vergi dairesi memurları bu işlemlerden sorumlu tutulamazlar.

Ek Madde 17- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sürücü belgesi sahibi olanlar ile sürücü sertifikası bulunan veya sürücü kurslarına kayıt yaptırmış olanların alacakları;
a) A1 Sınıfı Sürücü Belgeleri A1,
b) A2 Sınıfı Sürücü Belgeleri A,
c) B Sınıfı Sürücü Belgeleri B, D1 ve f,
d) C Sınıfı Sürücü Belgeleri B, C, D1 ve f,
e) D Sınıfı Sürücü Belgeleri B, B+E, C, C+E, D1, D1+E ve f,
f) E Sınıfı Sürücü Belgeleri B, C, D, D1 ve f, (28/4/1997 tarihinden öncekiler ayrıca B+E, C+E, D+E, D1+E),
g) F Sınıfı Sürücü Belgeleri f,
h) G Sınıfı Sürücü Belgeleri g,
ı) H Sınıfı Sürücü Belgeleri h,
Sınıfı Sürücü Belgeleri ile değiştirilir.
Sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri harca tabi değildir. Değiştirme işlemlerine ait sürelerle, esas ve usuller İçişleri Bakanlığınca belirlenir. Belirtilen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri değiştirilinceye kadar geçersiz sayılır. Süresi içinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri ile araç kullanan sürücüler araç kullanmaktan men edilirler ve 36 ncı maddenin üçüncü fıkrasına göre cezalandırılırlar.

Ek Madde 18- Bu Kanun ve ilgili yönetmeliklerin tescil hükümlerince hurdaya ayrılan araçlar trafikte kullanılamaz.
Bu madde hükmüne aykırı olarak kullanıldığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir ve bu aracı kullanan sürücüler 340.900.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, araç sahibine de 427.300.000 lira, ayrıca işleten veya teşebbüs sahibine de 684.300.000 lira için ceza tutanağı düzenlenir.
Bu madde hükmünce trafikten men edilen araçlar, milli emlak müdürlüklerine veya Maliye Bakanlığınca belirlenecek birime veya kuruma teslim edilerek ilgili mahkemelere müsaderesi için sevk edilir.?

Madde 45- 2918 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
?Geçici Madde 19- Maddi hasarlı trafik kazalarının değerlendirilmesinde yetkili kılınan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği veya yetki vereceği gerçek veya tüzel kişiler, bu konuda gerekli teşkilatlanmalarını, araç tekniği, yol bilgisi, trafik mevzuatı konularında personel istihdam ve eğitimini 3 yıl içerisinde tamamlamak zorundadırlar.

Geçici Madde 20- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce edinilmiş ve çeşitli sebeplerle tescili yapılmamış olan tarımda kullanılan lastik tekerlekli traktörler ile motorlu bisiklet ve motosikletlerin tescil işlemleri bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde tamamlanır. Bu araçların 1/8/2002 tarihinden önce (bu tarih hariç) iktisap edilmiş olmaları şartıyla, ilk tescil işlemlerinde özel tüketim vergisi alınmaz. Yapılacak tescil işlemlerine ilişkin diğer esas ve usuller İçişleri Bakanlığınca belirlenir.

Geçici Madde 21- Bu Kanunla yapılan düzenlemelere ilişkin yönetmelikler 6 ay içerisinde yürürlüğe konulur.?

Madde 46- 2918 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (3) numaralı alt bendi ve ek 1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 47- Bu Kanunun 10 uncu ve 11 inci maddeleri 1/1/2005 tarihinde, 26 ncı maddesi yayımı tarihinden 3 yıl sonra, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 48- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber