Nobel Fizik Ödülü'ne Japon damgası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2008 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 Nobel Fizik Ödülü'nü, parçacık fiziği dalındaki çalışmalarıyla Japon bilim adamları Makoto Kobayaşi, Toşihide Maskava ve Japonya doğumlu ABD'li bilim adamı Yoichiro Nambu kazandı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, üç bilim adamının, maddenin yapısındaki anormallikler ve evrenin oluşumuyla ilgili çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı. Atom altı parçacıklarda ?spontane olarak bozulan simetri? mekanizmasını keşfeden Nambu'nun 10 milyon İsveç kronu (1.9 milyon YTL) değerindeki ödülün yarısını alacağı, ?bozulan simetrinin kökenini? bulan Kobayaşi ile Maskava'nın ise ödülün diğer yarısını paylaşacakları belirtildi.

Chicago Üniversitesi Enrico Fermi Enstitüsü'nde fahri profesörlük yapan Nambu (87), kendisine Nobel ödülü getiren çalışmayı 1960'lı yıllarda yapmıştı. Kobayaşi ve Maskava da, bozulan simetri kavramını 1970'lerde açıklamıştı.

Asimetri teorisinin temelini, Big Bang'den hemen sonra, anti-maddeden çok daha fazla miktarda maddenin ortaya çıkması oluşturuyor. Bu fazla maddenin, evrenin çekirdeğini oluşturduğu, sonunda da yaşamı meydana getirdiği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber