İdari hakimliğe sadece hukuk fakültesi mezunları atanacak

Haber Giriş : 17 Kasım 2004 18:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siyasete aday olan hakim ve savcılar göreve dönemeyecek

Adalet Bakanlığı, hakim ve savcılarla ilgili yeni düzenleme yapıyor. Milletvekilliği veya belediye başkanlığı seçimlerinde aday olup kazanamayan hakim ve savcılar görevlerine dönemeyecek.

Adalet Bakanlığı, hakim ve savcıların çalışma esaslarını yeniden düzenleyen bir tasarı hazırladı. Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıya göre, siyasete atılan hakim ve savcılar da askeri personel gibi tekrar görevine dönemeyecek. Tasarı bu şekliyle yasalaşırsa, TSK mensupları gibi hakim ve savcılar da seçimlerde aday olup başarısız olurlarsa eski görevlerine dönemeyecekler. Tasarının gerekçesinde bu değişiklikle ilgili, "Hakimler yaptıkları görev dikkate alındığında, bunların tarafsız olması mutlak bir zorunluluktur. Seçimlere katılmak kişinin siyasi tercihini ortaya koymasını gerektirir" denildi.

Hakim ve savcı adaylarına askerlik zorunluluğu öngören yasa tasarısının gerekçesinde, askerlik nedeniyle bazı bölgelerde savcı ve hakim kadrolarında fazlalık ve yetersizlik olduğu, hakim ve savcı ünvanı alan kişilerin askere zorla götürülemediği, bu ünvana sahip kişilerin kısa dönem askerlik yaparken sorunlar yaşadığının altı çizildi. Tasarı, birinci sınıf hakim olmak için daha önce 5 yıl olan bekleme süresini de 3 yıla indiriyor.

İdari hakimlere düzenleme

Hazırlanan tasarı, bir derecede 2 veya bir sınıfta 3 defa yükselmeyen hakim ve savcıların meslekten ihraç edilmesini hükmünü getiriyor. Yeni yasa ile hakim ve savcıların yükselmesi veya cezalandırılması daha somut ve objektif kurallara bağlanıyor.

Adalet müfettişliği görevine atanacak kişeler için 5 yıl olan hakim ve savcılık yapma zorunluğunu 8 yıla çıkaran tasarı, birinci sınıfa ayrılan hakim ve savcıların maaşlarını da artırıyor. Tasarı ile hukuk fakültesi mezunları dışından idari hakim ataması yapılamayacak, idari yargı hakim adaylarının valilikte staj yapma zorunluluğu kaldırılacak.

Hakim ve savcı adaylarında aranan "yabancı ile evli olmamak" kuralı tamamen kaldırılıyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber