İlköğretim müfettişi sordu: Müdür bey Allahsız mı, Ermeni mi?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 10 Ekim 2008 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Taciz iddiasıyla soruşturulan okul müdürüne müfettişler alakasız ve Anayasa'ya aykırı sorular sordu

ANTALYA - Okul müdürü hakkındaki ?taciz iddiasını' soruşturan ilköğretim müfettişleri, tanık olarak ifadesi alınan öğretmenlere yazılı olarak şu soruyu sordu: ?Okul müdürünün Allah'a inanmadığı, Ermeni olduğu ileri sürülmektedir. Bildiklerinizi yazınız.? Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, ?Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik bir hukuk devletidir. Kişilerin inançları, ırkları bir suç olarak görünüp sorgulanamaz? diyerek olaya tepki gösterdi.

Antalya'daki Aksu İlköğretim Okulu'nun Müzik Öğretmeni 36 yaşındaki Sevil Ü.'nün cinsel tacizle suçladığı okul müdürü Mehmet K., geçen yıl İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurarak hakkındaki iddianın soruşturulmasını talep etti. Başvurusunda müdür Mehmet K., öğretmen Sevil Ü.'nün disiplinsiz davranışlar sergilediğini, kendisini uyardığını, bir süre sonra da hakkında ?cinsel tacizde bulunduğu' yönünde dedikodular çıkarttığını belirterek, müfettişlerin idari soruşturma yapmasını istiyordu. Bu sırada müdür ve öğretmen savcılığa karşılıklı suç duyurusunda bulundu.

?Ayran görünümlü rakı'

İl Milli Eğitim Müdürlüğü idari soruşturma kapsamında müfettiş görevlendirdi. Olayı soruşturmakla görevlendirilen ilköğretim müfettişleri Nedim Düztepe ve Mehmet Çağlar, geçen yıl kasım ve aralık aylarında yaptıkları soruşturma sonunda öğretmenlerin ifadelerini aldı. Okuldaki öğretmenlere yazılı olarak yanıtlamaları için verilen sorulardan biri şuydu: ?Okul müdürü Mehmet Karakaş'ın Allah'a inanmadığı, Ermeni olduğu, bayrağa saygısının olmadığı, öğle yemeklerinde ayrana rakı koyup içtiği, müzik öğretmeni Sevil Ü.'ye sarkıntılık ve taciz ettiği, bazı öğretmenleri okuldan attıracağını söylediği ileri sürülmektedir. Bu konulardaki ifadenizi aşağıya yazınız.?

?Taciz yok'

Bu sorulara yazılı yanıtları toplayan müfettişler soruşturma sonucunda ?taciz iddiasının gerçek olmadığına' kanaat getirdi. Müfettiş raporunda raporda, idari konularda okul müdürü ve öğretmene 1/30 aylıktan kesme cezası verilmesini talep etti. Müfettişler, ?Memurun itibar duygusunu sarsacak davranışlarda bulunulduğu' gerekçesini gösterdi. Milli Eğitim Müdürlüğü cezaları onayladı. Taciz davası Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, müfettişlerin soruşturma sırasında olayla ilgisi olmayan ve Anayasa'nın 24'üncü maddesini (din ve vicdan hürriyeti) ihlal eden sorular sorduğunu belirterek, ?Türkiye laik, demokratik bir hukuk devletidir. Kişilerin inançları, ırkları bir suç olarak görünüp sorgulanamaz. Ermeni yurttaşlarımıza karşı nefret doğuracak bu bakış açısını Milli Eğitim Bakanlığı nasıl açıklayabilir? Bu politikaların sonucu olarak etnik, dinsel ve dilsel temelde olaylar çıkmaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber