Eri intihara götüren dayağa tazminat

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Ekim 2008 10:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Kışlada komutan dayağına dur diyecek karar: AYİM üstü tarafından dövüldükten üç gün sonra intihar eden erin ölümünde komutanları kusurlu buldu. Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığı'nın erin ailesine 36 bin YTL tazminat ödemesine hükmetti

ASKERDE dayak için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) örnek bir karara imza attı. AYİM'in kararına konu olay 2005 yılında yaşandı. Ağrı'da askerlik yapan er, acemi birliğinden arkadaşı olan ve askerlik görevini Silopi'de yapan bir başka ere mektup gönderdi. Mektubunda bölük komutanı ve astsubayından yakınan er, her iki komutanı için de ?O... çocuğu? ifadesini kullandı. Silopi'ye ulaşan mektubu kontrol eden askeri yetkililer, durumu Ağrı'daki bölük komutanına bildirdiler.

DAYAK HASTANELİK ETTİ

Bu duruma çok sinirlenen bölük komutanı üsteğmen ve bölük astsubayı, mektubu yazan eri feci şekilde dövdüler ve tuvalet temizleme görevi verdiler.

Dayak olayı, aynı gün birkaç kez daha devam etti. Aldığı darbeler nedeniyle yaralanan er, Ağrı Askeri Hastenesi'nde tedavi edildi. Arkadaşına yazdığı mektup nedeniyle dayak yiyen ve mahkemeye verileceğinden korkan er, bu korkusunu bölük arkadaşlarına ve telefonla konuştuğu ağabeyine anlattı. Korkusu daha da artan er, dayak olayından üç gün sonra Genelkurmay Başkanlığı'na, bölük arkadaşlarına ve ailesine mektup yazdıktan sonra, kendisini iple asarak intihar etti. Olayın ardından haklarında dava açılan bölük komutanı üsteğmen ve bölük astsubayı, ?asta müessir fiil? suçundan mahkûm oldu.

Askere gönderdi cenazesini aldı

Askere gönderdikleri oğullarının cenazesini teslim alan aile Milli Savunma Bakanlığı'na karşı (MSB) toplam 300 bin YTL'lik tazminat davası açtı. Davayı inceleyen AYİM 2'nci Dairesi ise erin intiharının dayak olayının etkisiyle gerçekleştiğini belirterek, idarenin hizmet kusuru bulunduğunu tespit etti. Davacı aileye, 24 bin YTL maddi, 12 bin YTL manevi olmak üzere toplam 36 bin YTL tazminat ödenmesine hükmeden AYİM, karar gerekçesinde özetle şu hususa dikkat çekti: ?...Devlet adına kamu hizmeti yürüten idarenin, bu hizmeti yürütürken kimsenin zarara uğramaması için gerekli özeni göstermesi gerekir.... Komutanların erleri dövmeleri zaafiyet yaratacak bir hizmet kusurudur. Bu durumda erin intiharı, şansi sebeplere bağlanamaz...? dedi.

Ersin BAL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber