'Bürokrata Dokunma' sınırlı kalacak

Haber Giriş : 19 Kasım 2004 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda (CMUK) yapılacak değişiklikle bürokrata 'sınırlı' olarak dokunulacak. Savcılar; vali ve kaymakamlar için izinle, emniyet müdürleri için doğrudan soruşturma açabilecek.

TBMM Adalet Komisyonu'nda CMUK tasarısı için oluşturulan alt komisyon çalışmalarını tamamladı. CHP'li alt komisyon üyelerinin katılmadığı toplantıda daha önce uzlaşma sağlanamaması nedeniyle ertelenen 'Cumhuriyet savcısının görev ve yetkileri' başlıklı madde ele alındı. Madde, Bilim Kurulu'nun önerdiği metin tartışma yaratınca hükümet tasarısındaki biçimi ile benimsendi.

Savcılara vali ve kaymakamlar hakkında doğrudan soruşturma yetkisi verilmesine ilişkin düzenlemeden vazgeçilirken emniyet müdürlerine doğrudan soruşturma açılmasının önü açıldı. Madde şöyle düzenlendi: "Kanun tarafından kendilerine verilen veya kanun dairesinde kendilerinden istenen adliye ile ilgili görev veya işlerde kötüye kullanma veya ihmalleri görülen devlet memurları ve kamu görevlileri ile cumhuriyet savcılarına sözlü veya yazılı istem ve emirlerini yapmakta kötüye kullanma veya ihmalleri görülen kolluk amirleri hakkında cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılır."

Eraslan: Tasarı aceleye getirildi
Alt komisyonun CHP'li üyesi Orhan Eraslan ise yaptığı açıklamada tasarıyı 'panik tasarısı' olarak niteledi. Eraslan CMUK'un ülkenin temel kodlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Temel kodların, toplumun tüm kesimleri ile, hiç değilse hukuk çevreleriyle geniş bir biçimde tartışılmadan aceleye getirilerek yasalaştırılması doğru değildir" dedi. Ersaslan alt komisyon toplantılarında Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü'nün çiğnendiğini öne sürdü.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber