İzmir Adliyesi'ndeki rüşvet operasyonunda 15 kişi gözaltında

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2008 18:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İZMİR(CİHAN)- İzmir Adliyesi'ndeki rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınan kişi sayısı 15'e yükseldi. Rüşvet karşılığında serbest bırakılan işadamı V.O.Ç., kendisinden istenen para miktarının 1 milyon YTL olduğunu, zamanla bu miktarın 350 bin YTL'ye düşürüldüğünü söyledi.

İzmir'de tefecilik yaptığı iddiasıyla tutuklu yargılanan işadamı V.O.Ç.'yi 350 bin YTL rüşvet karşılığında tahliye ettiği ileri sürülen 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K. gece yapılan baskınla gözaltına alındı. Hakimle birlikte 7 avukat ve 7 sivil de gözaltına alınınca toplam zanlı sayısı 15'e çıktı. Gözaltına alınan 15 kişi, İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilecek.

Birçok çete lideri ile çetelere mensup çok sayıda kişiyi yakalatıp cezaevine attıran Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve cezaevinde tutuklu bulunan mahkumların ve tutuklu yakınlarının şikayetlerini dinledi. Mahkum ve tutuklular, cezaevine gelen bazı avukatların kendilerinden zorla para istediklerini, vermedikleri taktirde tahliye edilmeyecekleri yolunda baskılar yapıldığını, para verenlerin ise mahkemede tahliye edildiklerini Gök'e iletti. Mahkumların şikayeti üzerine harekete geçen Murat Gök, önce isimleri verilen avukatları yaklaşık 6 ay süren teknik takibe aldı. Savcı Gök, avukatların bağlantı kurdukları iddia edilen 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K.'yi de izlettirdi. Avukatlardan para alan hakim A.K.'nin tahliye kararı verip birçok tutuklu sanığı tahliye ettiği belirlendi. Uzun süre takip edilen zanlılar, V.O.Ç.'ye rüşvet verirken suçüstü yakalandı.

V.O.Ç., İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Organize Büro Amirliği ekipleri tarafından yaklaşık 1,5 yıl önce teknik takip ve istihbarat çalışması doğrultusunda gözaltına alındı. V.O.Ç.'nin, İzmir kent merkezi ve Urla ilçesinde silahlı baskı, yıldırma ve korkutma yöntemiyle haksız kazanç elde ettiği, çek senet tahsilatı yaptığı, yüksek faizle para verip geri dönüşümünü silahlı adamları aracılığıyla sağladığı tespit edildi. V.O.Ç.'nin, eğitim kurumları sahibi C.A.'a ait okula zorla el koyduğu saptandı.

Eldeki delillerin toplanmasının ardından harekete geçen ekipler, V.O.Ç.'nin de aralarında bulunduğu 21 kişiyi operasyonla yakaladı. Gözaltına alınan zanlılardan, V.O.Ç. ve kardeşi T.G.Ç. 'nin de aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklanırken, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sanıklar hakkında, başkanlığını A.K.'nin yaptığı İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Sanıklardan V.O.Ç., duruşmalarda yaptığı savunmalarda suçlamaları reddederek, "İddiaların hiçbiri doğru değildir. Benim çok sayıda kişiyle ticari ilişkim söz konusudur. Aramızın bozuk olduğu bazı kişiler bu iddiaları ortaya attı." dedi. V.O.Ç.'nin tutuklu olarak yargılanması sürerken, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K.'nin, rüşvet karşılığında bazı sanıkları cezaevinden tahliye edeceği bilgisi geldi. Bilgileri değerlendiren Başsavcılık, konuyu Adalet Bakanlığı'na bildirdi. Bakanlığın izin vermesi ve savcılığın talimatıyla harekete geçildi. Görülen davada çete lideri olduğu öne sürülen V.O.Ç., Başkan A.K. tarafından tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Başkan A.K.'nin, V.O.Ç.'nin avukatıyla 350 bin YTL rüşvet karşılığında anlaştığı bilgisine ulaşıldı. Konuyu mercek altına alan savcı Murat Gök, mahkeme başkanını ve mahkeme başkanının kardeşi ile yeğenini takibe aldırdı. Çete lideri V.O.Ç.'nin tahliye işlemlerinden sonra Muğla Barosu'na kayıtlı avukat İ.C., parayı hakimin yeğeni olan M.K.'ya teslim etti. Polis rüşvet anını suç üstü tespit etti.

Savcı Murat Gök, gece saat 22.00 sıralarında operasyon için düğmeye bastı. Mahkeme Başkanı A.K., gece kaldığı yerde başsavcı vekili ile polisler tarafından gözaltına alındı. Eşzamanlı yapılan operasyonlarda hakim ile rüşvet karşılığında tahliye alan avukat İ.C.V., B.Ö., E.B., M.İ, N.Y. ile hakimin kardeşi H.K. ve yeğeni M.K. ile birlikte toplam 15 kişi gözaltına alındı.

İstihbaratta görev yapan polis memurunun avukat gibi yargı çetesinin içine sızdığı da öne sürülüyor.

Hakim A.K.'nin bugün, emniyetteki işlemlerinin ardından, 'rüşvet', 'görevi kötüye kullanma' suçlamalarıyla savcılığa sevk edilmesi bekleniyor. Konuyla ilgili Adalet Bakanlığı'nın müfettiş görevlendirdiği ve 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin baktığı dosyaların incelemeye alındığı kaydedildi.

Rüşvet verdiği öne sürülen işadamı V.O.Ç., gözaltı olaylarından sonra bugün İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'ne gelerek ifade verdi. Şubeye girişte gazetecilere kendisinden istenen para miktarının 1 milyon YTL olduğunu söyleyen V.O.Ç., zamanla bu miktarın 350 bin YTL'ye indiğini söyledi. V.O.Ç, parayı kimin istediği yönündeki soru üzerine "Yukarıdakilerden biri." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber