İşinden memnun olmayan 80 bin kişi çalışırken iş arıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2008 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel mali krizle birlikte işçi çıkarmalar gündeme gelirken Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)'nun kayıtlarında ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. 2,5 milyon işsizin olduğu Türkiye'de, çalışırken işini beğenmeyip başka bir iş kapısı arayanların sayısı 80 bini geçti. Kamu ve özel sektörde maaşını, çalışma koşullarını beğenmeyen ve kariyer telaşı yaşayan 80 bin kişi İŞKUR'un iş arayanlar bölümünde dolaşıyor. Bu kişiler sürekli iş değiştiriyor.

Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 9,6'larda seyrederken, istihdam piyasasındaki madalyonun öbür yüzünü İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata açıkladı. CİHAN'a değerlendirmelerde bulunan Ata, "Daha iyi koşullarda iş arayan 80 bin vatandaş var." dedi. Bu kişilerin iş sahibi olmasına rağmen iş arama gerekçelerinin farklı olduğuna dikkat çeken Ata, iş değiştirme isteğindeki nedenler arasında düşük ücret, çalışma koşullarının ağırlığı ve mesleki yeterliliğin ön plana çıktığına vurgu yaptı. Kariyer hedeflerine mevcut iş yerinin uymadığını düşünenlerin iş arayışında olduğunu aktaran Genel Müdür, "Mevsimsel ve sektörel gelişmeler yüzünden bazı sektörlerde sirkülasyon yaşanıyor." diye konuştu.

İŞKUR, 9 AYDA 115 BİN KİŞİYE İŞ BULDU

Vatandaşa ekmek kapısı bulma konusunda yaptıkları çalışmaları değerlendiren Ata, internet üzerindeki 'e-istihdam' sayesinde iş arayanlarla işverenlerin doğrudan buluşturulduğunu söyledi. Söz konusu projeyle Kuruma yapılan başvurularda yüzde 40 oranında bir artış olduğunu dile getiren Ata, "Kurumun hizmet birimlerine gelmeden insanların bulundukları yerden kurum kayıtlarına girip kendilerine kaydettirmeleri önemli. 2 milyon 400 bin civarında işsizin olduğu söyleniyor. Bize kayıtlı 1 milyon. Bize kayıt yaptırmaları, doğru istihdam politikaları üretmemiz açısından yaş, eğitim, mesleki yeterliliklerini tespit etmek için son derece önemli." çağrısını yaptı.

Gerçek işsizlerin tümünün Kurum kayıtlarına kendilerini kaydettirmesini isteyen Ata, İŞKUR'a kayıt yaptıran işsizlerin açık işlerden yararlanma imkanı bulunduğuna dikkat çekti. Ata, kayıt yaptırmanın önemini de işe yerleştirdikleri kişi sayısıyla anlattı: "9 aylık sürede 70 bin yurt içinde iş bulanlar var. 45 bin yurt dışında vatandaş iş buldu. Bu hizmetlerin artarak devam ettirilmesi için bu sitelerin çok iyi kullanılması gerekiyor." Yurtdışına işçi gönderilmesi konusunda rotanın Avrupa'dan Rusya ve Körfez ülkelerine kaydığını söyleyen Genel Müdür, "Yurt dışından iş alan müteahhitlere işçi veriyoruz. Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelere işçi gönderiyoruz." dedi.

İŞ BULMADA ŞAMPİYON İLLER: BURSA, KOCAELİ, İSTANBUL, ESKİŞEHİR

İşe yerleştirme konusunda şampiyon il müdürlüklerini açıklayan Ata, en çok ekmek kapısı bulan illerin Bursa, Kocaeli, İstanbul, Eskişehir olduğunu söyledi. Buraların sanayi alt yapısı geliştiği için potansiyelin yüksek olduğunu dile getiren Ata, diğer il müdürlüklerinin de iş piyasasından gelen talepleri karşılamak için yoğun çaba sarf ettiğine işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber