Sıfır riskli tek çay Türk çayı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2008 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rize - Dünya genelinde çay üretimi yapan 30 civarında ülkeden Türkiye dışındakilerin Ekvator ve Ekvator'un hemen kıyısında yer alması ve bu bölgelerde tropikal iklimin olması nedeniyle pek çok toprak hastalığı ve zararlıya rastlanıyor.

Bu hastalıkların giderilmesi için biyolojik mücadelenin pahalı olması nedeniyle kimyasal mücadele yapılıyor. İklimi dolayısıyla bu tür hastalık ve zararlılara rastlanmaması, Türk çayını dünyada kimyasal ilaçlama yapılmayan tek çay yapıyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, yaptığı açıklamada, dünya üzerinde Hindistan, Çin, Endonezya, Japonya, Sri Lanka gibi 30'un üzerinde çay tarımı yapan ülke olduğunu, bu ülkelerin genellikle Ekvator ve Ekvator'un hemen kıyısında yer aldığını söyledi.

Çay tarımının güneyde 27-30 enlem dereceleri arasında yapıldığını, kuzeyde 42 enlem derecesinde ise sadece Türkiye'de, Doğu Karadeniz yöresinde yapıldığını belirten Yüce, "Aynı bölgede Gürcistan'da da çay tarımı var fakat Gürcistan'da çay tarımı bitmek üzere" dedi.

Genel Müdür Yüce, Doğu Karadeniz'de iklim özellikleri nedeniyle çay yaprağına zarar veren haşerelere ve toprak hastalıklarına pek rastlanmadığını, dolayısıyla kimyasal mücadeleye gerek olmadığını vurgulayarak, "Bu da Türk çayını kimyasal atıklar yönünden sıfır riskli bir çay haline getirmektedir. Dünyada bu özelliğe sahip tek çay Türk çayıdır. Yani en sağlıklı, en duru, en organik çay Türk çayıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber