Acil servis, acil hastaların dışındakilere kapalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2008 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından hayata geçirilen yeni sağlık sistemine göre, artık acil servise giden her hasta muayene edilmeyecek. Öncelikle hastanın durumunun 'acil muayene kriterleri'ne uyup uymadığına bakılacak. Acil olmayan hastaların muayene edilmesi halinde, ücretleri kurumları tarafından ödenmeyerek hastalara fatura edilecek.

Sağlıkta başlayan 'sevk zinciri' uygulaması pilot il seçilen Isparta'da hastalarla doktorları karşı karşı getirdi. SGK'nın acil servis kriterlerine göre muayene edilmeyen hastaların ücretini ödemeyeceğini bildirmesi, sağlık görevlilerine zor anlar yaşatıyor. Bu durumu hastalara anlatmaya çalışan doktorlar, tepkilerle karşılaşıyor. Acile başvuran bir hastanın öncelikle şikayeti dinleniyor, ancak acil vaka değilse muayene edilmeden hiçbir tetkik ve ilaç yazılmadan geri gönderiliyor.

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, uygulamadaki aksaklıkları yerinde tespit etmek için hastaneleri ziyaret ederek başhekimlerden bilgi aldı. Önal, bundan sonra 'Başım ağrıyor', 'Dizim ağrıyor', 'Boğazlarım acıyor' ve benzeri nedenlerden dolayı acile gidenlerin geri çevrilerek, branş doktorlarına yönlendirileceğini söyledi.

Başvuran hastalardan, gerçek acil olanların oranın yüzde 10 olduğunu belirten Önal, bu durumun gerçek acil hastalara müdahaleyi de kısıtladığını kaydetti. Önal, acil servislerde vatandaşın alışkanlıklarından kaynaklanan başvurular olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımızdan özellikle acil vaka değillerse acilleri meşgul etmesinler. Hem acil hastalar sıkıntıya girecek, hem de acil değillerse kurumları bunun ücretini ödemeyecektir. Tedavinin bedelini kendileri ödemek durumunda kalabilirler." dedi. Önal, bu durumu hastaları kabullenmesinin uzun bir zaman alacağını ancak, SGK'nın önümüzdeki günlerde acil servis hastalarına yönelik daha detaylı açıklama yapmasını beklediklerini kaydetti. Sağlık merkezlerinde ikiye katlanan bir hasta yoğunluğu da yaşadıklarını ifade eden Önal, şunları söyledi: "Bunun dışında hastanelerimize uğradığımızda da hastaneye gelip, odadan da sevk alması gerektiğini öğrenip geriye dönen hastalarımız var. İlk hafta olması nedeniyle bir yoğunluk yaşıyoruz."

HASTA SAYILARI YÜZDE 40 DÜŞEN DEVLET HASTANELERİ ENDİŞELİ

Sevk zincirinin başlamasıyla hasta sayıları yüzde 40 düşen devlet hastaneleri de gelirlerinin önemli ölçüde azalmasıyla sabit giderlerini dahi karşılayamamaktan endişe duyuyor.

Normal günlerde 2 bin 500 poliklinik yapılan Isparta Devlet Hastanesi'nde, bu sayı sevk zincirinin başlaması ile bin 200'e kadar düştü.

Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramazan Okutan, hasta sayısındaki düşüşün bu şekilde olması halinde, sabit giderlerini dahi karşılamakta zorlanacaklarını ve verimli hizmet verme noktasında birtakım sıkıntılar yaşayabileceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber