Emniyet'ten polise iletişim önerileri: 'Senin tipini beğenmedim' demeyin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Kasım 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, 200 bin kişilik Polis Teşkilatı'nın iletişim becerilerini geliştirmek amacıyla yeni bir çalışma başlattı. Bu amaçla Personel Daire Başkanlığı'nca hazırlanan kitapçık bütün teşkilata dağıtıldı.

Kitapçıkta polise karşısındaki insanı dinlemeden, önyargılarla hüküm verilmemesi öneriliyor. İletişim konusunda önemli ipuçları veren kitapçıkta, polisin özellikle akıcı konuşmak için özen göstermesi isteniyor. Bu amaçla "Elinize bir kitap alın. Yüksek sesle ve düzgün Türkçe ile okumaya çalışın. Hatalı okusanız bile umutsuzluğa kapılmayın." önerisinde bulunuluyor. Kitap okumanın kelime haznesini kısa sürede artırıp konuşmayı çeşitlendireceği polislere hatırlatılıyor. İletişim becerisinde karşıdakinin önemine de vurgu yapılıyor: "Karşınızdaki kişiyi sabırla, can kulağıyla ve göz teması kurarak dinlemeniz, karşınızdakini doğru olarak anlamanızı sağlayacak, böylece doğru iletişim için bir adım daha atmış olacaksınız."

Emniyet Genel Müdürlüğü, polisten görevini yaparken empati yapmasını istiyor. Empatide amacın karşıdaki insanı yargılamadan duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmak, anlaşıldığını yansıtmak ve hissettirmek olduğu anlatılıyor. Emniyet, personeline empatinin ilk adımının dinleme olduğunu hatırlatıyor: "Empati kurulacak kişinin duygu ve düşünceleri doğru olarak anlaşıldıktan sonra kısa bir süre için karşıdaki kişinin bakış açısı ve duygu durumuna girilmeli, yani onun yerine geçilmeli, onun penceresinden bakılmalıdır. Empati kuran kişi karşısındakine onu anladığını, kabul ettiğini ve ona saygı gösterdiğini yansıtmalıdır."

Kitapçıkta dikkat çekilen bir başka nokta ise karşıdaki insanı yargılayan kelimelerin kullanılmasından kaçınılması. "Bazen bir insanı gördüğümüzde sebepsiz yere o kişiden hoşlanmadığımızı belirten ifadeler kullanırız." denilen kitapçıkta, "Tipini sevmedim" gibi olumsuz sözlerin iletişimi engellediği savunuluyor. İmalı sözlerin de iletişimi engellediğini belirten Emniyet, başkasını kullanarak bir şeyler anlatmanın yanlışlığını dile getiriyor. Emniyete göre, iletişim sırasında alınan mesajı tümüyle reddetmek de çatışmaya yol açabiliyor. Üstünde kafa yormadan bir şeyi toptan reddetmek işi inatlaşmaya götürüp, iletişimin kesilmesine sebep oluyor. Önyargılar da iletişim çatışmalarına sebep olabiliyor.

Sedat Güneç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber