Maliyeci kira kontrolü için her an kapınızı çalabilir

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Kasım 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pilot il Ankara'da 400 Maliye görevlisi 3 haftadır hafta sonları taramaya başladı.

Kapı kapı dolaşıp evin kira olup olmadığını soran maliyeciler 40 bin ev gezdi.

Kirada olanların kira miktarı tespit edildi.

500 YTL ve üstü kira ödeyenlere 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren bankadan kira yatırma soruldu.

Aksi halde cezai müeyyide hatırlatıldı.

Son bir hatırlatmada bizden... 500 YTL üzeri kiraları bankaya yatırmayanlara ceza konutta 320 YTL, işyerlerinde 680-1490 YTL.

3 haftada 40 bin eve gidildi

ANKARA Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, kira ile ilgili 3 hafta önce başlatılan çalışmayla şu ana kadar 40 bin evde tespit yapıldığını bildirdi. Bu evlerde 30 bin tutanak tutulduğunu kaydeden Candan, Ankara'da konut, işyeri ve imarlı arsa toplamının 2 milyon 275 bin olduğunu belirtti. Candan, "Çalışmayı kısa sürede bitireceğiz. Bilgi kütüğünde, ev sahipleri ve kiracıların kimlik numaraları, varsa adresleri tek tek yer alacak" dedi.

Tüm illerin kira haritası çıkarılacak

ANKARA Vergi Dairesi Başkanlığı'nın başlattığı kiracı - ev sahibi envanter çalışması, diğer illerde de gerçekleştirilecek. Vergi dairelerinden toplanacak bilgiler, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile getirilecek kentsel rantların vergilendirilmesinin de alt yapısını meydana getirecek. Böylece tüm illerde kira ve konut sahipliği altyapısı oluşturulacak.

MALİYE Bakanlığı, kira gelirleri ve kentsel rantların vergilendirilmesi için kapı kapı dolaşıp, ev sahibi ve kiracılarla ilgili kütük oluşturulması için bir çalışma başlattı. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nın uygulamaya koyduğu, diğer illerde yaygınlaştırılacak bu çalışmada, Maliye görevlileri, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi bilgilerini kullanarak, yerleşim birimlerindeki bütün evlere giderek tespitte bulunuyor. 400 Maliye denetçisi, çalışma kapsamında, kira tutarlarının yüksek seyrettiği semtlerden başlayarak, bütün Ankara'yı taramaya başladı. Özellikle hafta sonları yapılan çalışmada, Maliyeciler, ikamet edenlerin ev sahibi mi, kiracı mı oldukları soruyor. Kiradaki evlerin kira tutarı öğreniliyor. Maliyeciler, kiracıları bilgilendirme amaçlı hazırlanan broşürleri vererek aylık 500 YTL ve üzeri kiraların 1 Kasım'dan itibaren bankalardan yapılması gerektiğini, aksi halde konutlarda asgari 320, işyerlerinde 680-bin 490 YTL ceza verileceği hatırlatılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber