Kriz cep telefonuyla iletişimi etkilemedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2008 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Küresel finans krizine rağmen aboneler, zorunlu gördükleri cep telefonuyla iletişimden vazgeçmedi.

Altimo Vakfı, dünya üzerinde toplam 81 ülkede yaptığı araştırmayla, yatırımcılar açısından cep telefonu pazarlarının ve yatırım fırsatlarının değerlendirildiği dördüncü "Altimo Cep Telefonu Gelişim İndeksi"ni yayımladı.

Altimo Vakfından yapılan yazılı açıklamada, 30 Eylül 2008'e kadar olan 6 aylık verilerin baz alındığı indekse göre, dış etkenlere daha açık ve daha zayıf makro ekonomik verileri olan ülkelerdeki cep telefonu endüstrisinin potansiyel çekiciliğini kaybettiği görüldü.

Buna karşın, ekonomide global ölçekte yaşanan tüm karmaşaya rağmen abonelerin, cep telefonunu zorunlu bir gider olarak gördükleri ve bu yolla iletişimden vazgeçmedikleri için, cep telefonu operatörlerinin durumunun iyi olduğu gözlendi.

İndekse göre, bu günlerde yatırımcılar daha az kar getirmesine karşın geniş ve iyi düzenlenmiş ekonomileri nedeniyle risksiz oldukları için "eski dünya" ülkelerine yatırım yapmayı tercih ediyor.

İndekse göre, Orta Doğu ülkeleri, gelişmemiş pazarlar arasında giderek daha fazla cazip hale geliyor ve güçlü uluslararası telekomünikasyon yatırımcıları için iyi yatırım fırsatları sağlıyor. İran, Mısır ve Türkiye büyürken, en iyi 10 arasında ilk sıraları alıyor.

İndekste, Endonezya, Filipinler ve Vietnam, hane başına kullanım ve kar marjının artışındaki yoğunlaşan büyümede ilk 5'te yer alıyor.

Çin ve Hindistan'daki cep telefonu pazarı, yaklaşan ekonomik durgunluğa rağmen görülen güçlü yerel talepler sayesinde ilk 10'da bulunuyor.

Sri Lanka, Bangladeş, Güney Kore ve birçok Afrika ülkesi gibi küçük ya da gelişmemiş pazarlardaki riskli yatırımlar, cep telefonu harcamalarındaki muhtemel düşüş ve kredi sıkıntısın etkileri nedeniyle çekiciliğini kaybediyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu, yatırımcılar açısından hala en cazip bölgelerden biri olmasına karşın, Rusya gibi sistemli ve zengin pazarlarla, zayıf makro ekonomik verileri ve sanayi göstergeleri olan ülkeler arasındaki fark giderek büyüyor.

Ekonomik yavaşlama nedeniyle daha az kar bırakmasına karşın risksiz olan Almanya, Fransa ve ABD gibi geniş ve güçlü ekonomileri olan ülkeler yatırımcılar için daha cazip hale geliyor.

Altimo Vakfı Üst Yöneticisi (CEO) Kirill Babaev, "Ekonomik krize rağmen, büyük ve az gelişmiş pazarlardaki, özellikle Asya ve Orta Doğu'daki fırsatlar devam edecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber