'Fast food' hazır gıdalar tehlike saçıyor. İşte nedeni

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Kasım 2008 15:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

En sevdiğiniz hamburgerlerin, tavuklu sandviçlerin ve kızartmaların çiftlikten masanıza kadar nasıl geldiğini bilmek ister misiniz? Bu haberi okuduktan sonra hazır yemek alırken belki de iki kere düşünmek isteyeceksiniz.

Amerika'da Ulusal Bilim Akademisi'nin araştırmaları sonucunda düzenlenen raporda, McDonald's, Wendy's ve Burger King'de sunulan menüler hakkında tartışmalı iddialar yer alıyor.

Etteki karbon ve nitrojen izotop miktarını ortaya çıkaran bir yöntem kullanan araştırmacı yazarlardan A. Hope Jahren ve Rebecca Kraft hayvanların beslenme şeklini ve bu izotopların hangi koşullarda arttığını belirlemeye çalıştı. Araştırmaya göre, et ürünlerinde yüksek miktarlarda karbon ve nitrojen izotopu bulunurken, araştırmacılar sığır ve kümes hayvanlarının çoğunlukla onları çok kısa sürede şişmanlatan mısırla beslendiğini iddia ediyor.

Burger King ve McDonald's bu araştırmadaki açıklamaları reddetti. Wendy's şirketinin sözcüsü de hayvanların sağlığını korumak için şirketlerinde çok sıkı kurallar olduğunu söyledi.

2 yıllık bir sürede, yazarlar karbon 13 ve nitrojen 15 izotopları için test etmek amacıyla ülke çapında 6 şehirde 480 porsiyon hamburger, tavuklu sandviç ve kızarmış patates satın aldılar. (Bu izotoplar 10 yıldır bilim adamları tarafından hayvanlarda ve insanlarda yeme alışkanlıkları hakkında ipuçları bulmak için kullanılıyor.)

Çiftçiler, ürünlerin kısa sürede büyümesi için zenginleştirilmiş nitrojen gübresi kullanıyorlar. Bu kısmen mısır için de geçerli, 1940'da bir çiftçi dönüm başına 70-80 çuval mısır beklerken, bugün bu sayı gübre sayesinde 200 çuvala ulaşıyor. Toplanan bu mısırlar çiftlik ve kümes hayvanlarının çabuk ve etkili büyümesi için kullanılıyor.

Araştırmacı yazarlar, tavuk örneklerinde yaygın bir homojenlik buldular. Tavuklar çoğunlukla mısır yemiyle beslenirken, tavuk örneklerinde sığırlardan daha az nitrojen seviyesi görüldü. Kızarmış tavuk örneklerinde restoranların tek kızartma yağı ya da birkaç yağdan oluşan bileşimler kullandıklarını gösteriyor. Wendy's restoranlarındaki kızartmaların bir çeşit yağ ya da kanola, soya, pamuk yağı ya da mısır yağı içerdiğini iddia ederken, gerçekte, çalışma bulguları ülke çapında mısır yağı tabanlı bir protokol oluştuğunu işaret ediyor.

University College Dublin'de bilim adamı Dr. Frank Monahan da İrlanda'da artan sığırları ve otla beslenme alışkanlıklarını karşılaştırırken aynı yöntemi kullandı. Monahan, besin zincirinin çok uzadığını, bunun küresel bir endüstri olduğunu belirterek, "Yediğimiz gıdaların kaynağını bilmek istiyoruz. Bugünlerde tüketiciler yiyeceklerinin yapılış aşamalarını bilmek istiyor" dedi.

McDonald's birincil tedarikçi firmalarını açıklarken, Wendy's şirketi rekabetçi sebepleri bahane ederek açıklamaya yanaşmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber