KalDer'den Kalite ödülü alan okullar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

KalDer tarafından bu yıl 16'ncısı verilen Ulusal Kalite Ödüllerinde Büyük Ödül Aksa ve Siemens'e gitti. Borusan Lojistik ve İDO ise Başarı Ödülü'ne layık görüldü

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından verilen Ulusal Kalite Ödülü'nü büyük ölçekli işletmeler kategorisinde Aksa Akrilik ve Siemens Sanayi aldı. Başarı ödüllerini ise Borusan Lojistik ve İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) kazandı.

Kalite Ödülü Yürütme Kurulu Başkanı, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, ?Bu yıl, ulusal kalite ödüllerinin 16'ncı yılı. Ulusal Kalite Ödülleri, ülkemizde kalite bilinçlenmesinin artması ve toplam kalite yönetim felsefesinin yaygınlaştırılmasında önemli rol oynamaktadır? diye konuştu.

Bugüne kadar 51 ödül

Geçen 16 yılda değerlendirme için 206 kurumun başvurduğunu, bunun sayısal olarak oldukça az olduğunu belirten Durman, ?Bugüne kadar, 18'i büyük, 31'i başarı ödülü ve 2'si mükemmellikte süreklilik ödülü olmak üzere toplam 51 ödül verilmiştir? diye konuştu.

Ödül töreninde konuşan Siemens A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Geliş, 160 yıla dayanan köklü geçmişi ile kalite kavramının bir şirket kültürü olduğuna dikkat çekerek, ?Kalite uzun bir yolculuk. EFQM Mükemmellik Modeli'ni faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde uygulamaktayız. KalDer'in bu değerli ödülle kalitemizi onaylaması bize gurur verdi? dedi.

Ulusal Kalite Ödülleri her yıl, kamu kuruluşları, işletmeler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere üç ana kategoride veriliyor.

Bu kapsamda 2008 yılı kamu kategorisi ?Ulusal Kalite Başarı Ödülü?nü Antalya Ayten Çağıran Anaokulu, İstanbul Erenköy İlköğretim Okulu ve İzmit Nuh Çimento İlköğretim Okulu paylaşmış, ödüllerini geçtiğimiz mayıs ayında Ankara'da düzenlenen Kamu Kalite Sempozyumu'nda almışlardı.

Ulusal Kalite Ödülü için büyük ölçekli işletme kategorisinde, Aksa Akrilik Kimya, Borusan Lojistik ve İstanbul Deniz Otobüsleri, operasyonel birim kategorisinde Siemens AG Türkiye Genel Temsilcisi Tıp Çözümleri, KOBİ kategorisinde ise Barem Pazar Araştırma ve Özel Eğitim Merkezi finale kalmıştı.

?İşten çıkarma, mesaiyi kısalt'

İki gün süren 17. Kalite Kongresi'nin Sürdürülebilir İnsan Kaynakları Yönetimi oturumunda Doğan Yayın Holding'in İnsan Kaynakları Koordinatörü Binnur Zaimler bir sunum yaptı. Zaimler, sunumunda işsizliğe yol açmadan personel maliyeti azaltma yolları da olduğunu söyledi.

Zaimler, bu konuda her şirketin kendi çözümünü oluşturabileceğini belirterek, ?Aylık ücretlerden ve çalışma saatlerinden yüzde 20 indirim yapılabilir? dedi.

Bu kapsamda günlük çalışma saatlerinin azaltılabileceğini, haftada bir gün daha az çalışılabileceğini belirten Zaimler bu durumun verimliliği artıracağını, çalışanların beş günde yaptığı işi dört günde yapabileceğini belirtti.

Zaimler, ?Bu yöntem 6 ay denenebilir. İşveren küçülme nedeniyle işten çıkarma yapmayacağını taahhüt edebilir. Böylece ticari know-how şirkette tutulacak, çalışana yapılan yatırım kaybedilmeyecektir. Krizin etkisi bittiğinde eski düzene, çok daha kolay geçiş yapılabilir? şeklinde konuştu.

?Avrupa'da uygulandı'

Binnur Zaimler, yeni çalışma düzeni alternatifleri arasında iş paylaşımı, ayda bir hafta tatil, çalışma saatlerini esnek hale getirme, evden çalışma, ücretsiz izin kullandırma gibi yöntemleri sıraladı.

Zaimler bu modellerin geçmişte Avrupa ülkelerinde uygulanmış örnekleri olduğunu belirterek, ?Volkswagen fabrikalarında haftada 4 gün iş, 3 gün tatil yapılmıştır. Fransa'da haftalık çalışma saatleri azaltılarak haftada 35 saate indirilmiştir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber