Sokakta satılan her bitkiye ilaç gözüyle bakmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2008 12:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

ABD ve Avrupa ülkelerinde okullarda uzmanlık dersi olarak verilen 'alternatif tıp' Türkiye'de yeterli ilgiyi görmüyor. Hal böyle olunca da piyasada gelişi güzel bitkisel ilaç adı altında çeşitli bitkiler satılıyor. Vatandaşlar da, 'Derdimize derman olur' düşüncesiyle bu bitkilere yoğun ilgi gösteriyor.

Türkiye'de modern tıpla uğraşanların 'Pitoterapi' denilen bitkisel tedaviye soğuk olduğunu vurgulayan Özel Bahar Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yavuz Okur, ABD ve Avrupa ülkelerinde okullarda özel ders olarak okutulan bitkisel ilaçların Türkiye'de yeterli ilgiyi görmediğini söyledi. Sokaklarda ve bazı cami önlerinde gelişi güzel satılan bitkisel ilaçların bilinçsiz tüketilmesi halinde istenilmeyen sonuçların doğabileceğini belirten Dr. Okur, "Bitkisel ilaç eğitimi ABD ve Avrupa'da veriliyor. Oralarda her bir otun marketleri var. Eğitimini almış insanlar bu işi yapıyor. Bitkisel tedavide Almanya çok ilerlemiş bir ülkedir. Ehli olmayan insanlar tarafından bitkisel ilaç işi yapılınca istenilmeyen sonuçlara sebebiyet veriliyor. Biz, bu tip insanlardan halkımızın uzak durmasını istiyoruz" dedi. Kullanılan ottaki etken maddenin beyin hücrelerine mi etkili yoksa zayıflamak için mi etkili bunun bilinmesi gerektiğini kaydeden Okur, bu işlerin ehlince yapılmasının otların yan etkilerini önleyeceğini vurguladı. Devletin bu işe yeterli ilgi göstermemesi ve düzenli eğitimin verilmemesinin piyasada boşluğa neden olduğunu aktaran Okur, "Azerbaycan ve Almanya gibi ülkelerde bu işi yapanların doktor, eczacı gibi diplomaları var" dedi.

Vatandaşların bitkisel ilaçlara 'koca karı ilacı' gözüyle bakmamalarını tavsiye eden Dr. Yavuz Okur, Türkiye'de sadece belediyelerin verdiği işyeri açma ruhsatı ile bu tip işyerlerinin açılmasının yanlışlığına dikkat çekti. İlaç firmalarının milyar dolarlık bütçelerinin bitkisel ilaç sektörüne yeterince yatırım yapılmamasında etkili olduğunu belirten Okur, yetkililerin sorunu çözmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan bitkisel ilaç adı altında sokaklarda rahatça satılması dikkat çekiyor. Patlıcangillerden; geniş yapraklı, fena kokulu bir bitki olan ve kökü, insan şeklini andırdığı için halk arasında "Adam otu" olarak bilinen Köpekotu bitkisi Bursa'da sokaklarda satılıyor. Bitkinin içinin bıçakla kazınarak krem haline getirilerek elde edilen sıvı başta baş, bel, diz ağrılarına, romatizma, ekzama, kireçlenme, kaşıntıya, mantara ve sivilceye iyi geliyor.

Uzmanlar ise ilaçların da doğadan toplanan bitkilerden elde edildiğini söylüyor, ancak bu tür bitkilerin nasıl ve ne kadar kullanılmasının bilinmeden tüketilmesinin ölümlere neden olacağını söylüyor. Uzmanlar bu tür kişilerin sokaklarda, pazar alanlarında gezip bitki sattıklarını insanları para kazanma aracı görüp yanlış bilgilendirdiklerini ve kimse tarafından denetlenmediklerine dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber