Bankaya adres güncellemesi yapmayan, sürprize hazır olsun

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Kasım 2008 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun yönetmeliğine göre 30 Haziran 2008'den önce açılmış hesap sahipleri, ikamet bilgilerini bankalara iletmezse 1 Ocak'tan itibaren söz konusu hesaplardan işlem yapamayacak

AHMET KIVANÇ

ANKARA - Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) yayımladığı yönetmelik uyarınca bankalarda 30 Haziran 2008 tarihinden önce açılmış hesap sahipleri, ikamet ettikleri adrese ilişkin belgeleri bankalara teslim etmemeleri halinde 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren bu hesaplardan işlem yapamayacak. Otomatik ödeme talimatları yerine getirilmeyeceğinden mağduriyetlerin yaşanmaması için belgelerin 15 Aralık 2008 tarihine kadar teslim edilmesi gerekiyor.

EFT, havale yapamayacak

MASAK'ın 9 Ocak 2008 tarihinde yayımladığı ?Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik' hükümlerine göre, bankalarda 30 Haziran 2008 tarihinden önce hesap açmış olanların bankalara daha önceden beyan ettikleri adresleri teyid eden belgeleri 15 Aralık 2008 tarihine kadar ilgili banka şubelerine iletmeleri gerekiyor. Aksi takdirde bu kişilerin hesaplarından herhangi bir havale, EFT (elektronik fon transferi), ya da fatura ödemesi gibi işlemler yapılamayacak.

Para bloke olmayacak

MASAK yetkilileri, bu yönetmelik çerçevesinde hesap sahipleriyle muhatap olmayacaklarını, adres teyidine ilişkin belgeleri temin etmek konusunda üzerlerine düşeni yapmayan bankaları muhatap alarak yaptırım uygulanacağını belirttiler. Bu uygulamanın bankadaki paraların bloke edilmesi anlamına gelmediğini, kişilerin gene paralarını çekebileceklerini ifade eden yetkililer, ancak hesaplarından herhangi bir işlem yapamayacaklarını vurguladılar.

MASAK'ın yönetmeliği çerçevesinde hesaplarının bulunduğu banka şubesine adres teyidine ilişkin belgeleri ibraz etmeyenlerin hesabından daha önce kredi kartı, elektrik, su, telefon gibi faturalar için verilmiş otomatik ödeme talimatları yerine getirilemeyecek. Bu durumda hesap sahipleri, bankada paraları bulunmasına rağmen faturalarını ödememiş duruma düşecekleri için gecikme faizi ve cezalarıyla karşılaşabilecekler.

Yönetmeliğe göre, bankada hesabı bulunanlar, kredi kullananlar veya kredi kartı almış olanlar, beyan ettikleri ikamet adresini, yerleşim yeri belgesi ile belgeleyebilecekler. Bunun yerine müşteri adına düzenlenmiş elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi aboneliklere ilişkin son üç ayda düzenlenmiş faturalar da bankalara verilebilecek.

Neler gerekiyor?

Adına herhangi bir abonelik faturası olmayan evli çiftler, eşleri adına düzenlenmiş abonelik faturasının yanı sıra evlilik cüzdanını götürecekler. Ailesinin yanında ikamet eden reşit çocuklar anne ya da babası adına düzenlenmiş elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren faturayı; yurtlarda kalan reşit çocuklar ise öğrenim gördükleri okullardan ya da kaldıkları yurtlardan alınacak adresini belirtir yazı ile bankaya başvurabilecekler.

Yetkililer, banka şubesine bu belgelerin aslının verilmesine gerek olmadığını, okunur bir şekilde fotokopiyle çoğaltılan aynı belgenin birden fazla şubeye götürülebileceğini bildirdi.

Yönetmelik uyarınca söz konusu belgeleri bankalara ibraz etmemiş olanların hesaplarından 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren herhangi bir işlem yapılamayacak.

Cepten çağrı yapılıyor

Fakat bankalar yönetmelik çerçevesinde, verilen bilgileri teyid konusunda kendilerine zaman kalması için müşterilerinden gerekli belgeleri 15 Aralık tarihine kadar göndermelerini istiyor. Bazı bankalar müşterilerine cep telefonu mesajı yoluyla gerekli belgeleri getirmeleri çağrısında bulunurken, bazı bankalar ise postayla adrese yazı gönderiyor. Dolayısıyla, cep telefonu aracılığıyla bankasından belgeleri getirme çağrısı almamış olanların da, eski adreslerine bildirimde bulunulmuş olabileceğini dikkate alarak hesapları bulunan banka şubelerine söz konusu belgeleri teslim etmeleri gerekiyor.

Gelişmiş ülkeler inceliyor

Adres bilgilerinin teyidinin, bankalarda işlem yapanların gerçek ikamet bilgilerine ulaşmak amacı taşıdığını kaydeden MASAK yetkilileri, gelişmiş ülkelerde bankada hesap açmak için bir saate yakın zaman harcandığını, bankaların müşterilerinden kimlik ve adres teyidine yarayan her türlü belgeleri talep ettiğini ve bu bilgi ve belgelerin doğru olup olmadığını da daha hesap açma aşamasında teyid ettiğini anlattılar.

Yetkililer, 30 Haziran 2008'den sonra açılan hesap ve kullanılan kredilerde adrese ilişkin belgelerin yeni yönetmelik hükümlerine göre alındığını vurgulayarak, bu tarihten sonra hesap açtıranların herhangi bir belge götürmesine gerek olmadığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber