Eşinizle sorunlarınızı kavga etmeden nasıl çözersiniz?

Haber Giriş : 28 Kasım 2008 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sorunlarınızı Kavga Etmeden Nasıl Çözersiniz?

Eşinizle suçlayıcı ve kırıcı olmadan sadece sorunlarınızı konuşarak, dostça konuşmanız mümkün mü? ..

Eşinizle çoğu konuda anlaşamıyorsunuz ve yavaş yavaş yolun sonuna geldiğiniz konusunda şüpheleriniz var. Eşinizle ya da sevgilinizle suçlayıcı ve kırıcı olmadan sadece sorunlarınızı konuşarak, dostça konuşmanız mümkün mü? İşte sorunlarınızı konuşurken karşınızdaki incitmeden duygularınızı anlatmanın yolları..

Sorunlarınızı yazın: Kağıt, kalem alın ve bulaşıklar, ev düzeni, geç gelmeler gibi sorunlar yaşıyorsanız bunları not edin. Sorunları listeledikten sonra sizin mi yoksa onun mu bu sorunların nedeni olduğunu yazın.

Sorunlarınızı doğru bir şekilde paylaşın: Sorunlarınızı ve olması gerekenleri açıklayın. Örneğin; ev dağınık. Eve geldiğinizde lavoboda, tezgahta bulaşık yığını varsa temizlik için eşinizden yardım isteyin. Bunu söylediğinizde temizlik hastası olduğunuzu söylüyorsa ve etrafta kirlileri dağınık bir şekilde duruyorsa bu sorunları çözmelisiniz.

düşünüyorsunuz?: Söylenmeyenler hakkında neler hissediyorsunuz? Örneğin eşinizin hantal ve tembel olduğunu, temizlikten midesi bulanan biri olduğunu mu düşünüyorsunuz? O sizi temizlik hastası olmakla suçlarken sizin düşündüklerinizi söylememenizin nedenleri ne oldu? Örneğin çok geçti ve yorgundunuz. Onu yalnız bırakarak yanından ayrıldınız. Sizi neden bu kadar kötü suçlamasına izin verdiniz? Sadece evin temiz olmasını istediğinizi onunla paylaşmak istemiş olabilirsiniz.

İlişkinize dışarıdan bakın: Kağıda döktüğünüz duygularınızı iyice okuyun. Olayları nasıl değerlendirdiğinizi iyice inceleyin. Problemleri nasıl tanımladınız, gerçekten belirttiğiniz gibi bir durumun içinde misiniz? İşten eve geldiniz ve mutfaktaki bulaşıkları gördünüz. Bu durum sizi nasıl etkiledi? Örneğin; 'Yorucu bir iş gününün ardından yine bulaşıkları yıkamak zorundayım' diye düşünmüş olabilirsiniz.

Duygularınıza odaklanın: Yazınızda bu olay karşısında ne hissettiğinizi okuyun. Mutsuz ve üzgün mü hissediyorsunuz? Yaşadığınız sorunda çözümün nasıl olmasını isterdiniz? Eve geldiniz, bulaşık yoktu ve rahat hissettiniz.

Yazdıklarınıza eşiniz ve sizin gözünüzle bakın: Neler hissettiğinizi, nasıl hissetmek istediğinizi kırıcı olmadan anlatabildiniz mi? Örneğin; yazdıklarınızın 'Eve geldiğimde lavaboda kirli bulaşıklar vardı. Çok yorucu bir gün geçirmiştim ve bulaşıkları yıkamak bana oldukça zor geldi. Geldiğinde benim için bulaşıkları yıkayabilir misin?' tarzında yumuşak bir söylemde olması gerekiyor.

Sorunu belirledikten sonra konuşun: Ne istediğinizden eminseniz, eşinizle belirlediğiniz sorun hakkında ilk fırsatta oturun ve konuşun. Canınızı sıkan bazı şeyler olduğunu ve şimdi bu konuda konuşmanızın mümkün olup olmadığını sorun. Hayırsa ne zaman öğrenin..

Konuşurken bunlara dikkat edin!

Sorularınızın cevabı zor olabilir. Neden böyle düşündüğünüzü netleştirinceye kadar sorunları paylaşmayın.

Konuşurken suçlayıcı, bıktırıcı, ortamı gerici sözcükler kullanmayın.

Açık ve sadece sorunla ilgili konuşun. İnsanın kendisini başkasının yerine koyması zor olabilir, duygularınızı daha iyi anlaması için ona yardımcı olun.

Ona doğru şeyi söylemek için zaman ayırın ve düşünün. Seçtiğiniz kelimeler hala suçlayıcı ve tahrik edici olabilir.

Duygusallığınızı belli etmekten hoşlanmayabilirsiniz ancak duygusal hissedin ve duygularınızla konuşun.ivillage

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber