YAŞ'ta 24 ihraç kararı

Haber Giriş : 03 Aralık 2008 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Askeri Şûra'da uyuşturucu kullanımı ve ahlak dışı ilişkiler nedeniyle 19, irticadan dolayı da 5 olmak üzere 24 personelin ordudan ihracı kararı alındı

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) 2008 yılı olağan ikinci toplantısında; uyuşturucu kullanımı ve ahlak dışı ilişkiler nedeniyle 19, irticai davranışlardan dolayı da 5 olmak üzere toplam 24 personelin ordudan ihracı kararı alındı. ?Oy çokluğu? ile alınan karar, Başbakanlığı döneminde YAŞ kararlarına şerh düşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından dün akşam onaylandı.

YAŞ'ın 2008 yılı olağan ikinci toplantısı, dün Genelkurmay Başkanlığı karargâhındaki Çakmak Salonu'nda yapıldı. Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıya; Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları katıldı.

YAŞ'ın 2008 yılı Ağustos ayı toplantısında, 1996 yılından bu yana ilk kez ihraç kararı alınmamıştı. İhracın olmaması, Ergenekon soruşturması ve irticai faaliyetler konusunda farklı spekülasyonlara neden olmuş ve CHP bunu soru önergesi vererek tartışma gündemine taşımıştı.

Ağustos'ta ihraç yoktu

Gönül, bunun üzerine, ?Disiplinsizlik teşkil eden tutum ve davranışları tespit edilen personelden, durumları YAŞ'da görüşülmesi gerekli görülenlere yönelik işlemlerin tamamlanmaması nedeniyle, Ağustos 2008 YAŞ toplantısında ayırma kararı görüşülmemiştir? açıklamasında bulunmuştu.

Dün yapılan toplantıda, ihraçla ilgili şu karar alındı:

?Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde; uyuşturucu alışkanlığı ve ahlak dışı ilişkileri bulunan 19 personel ile irticai tutum ve davranışları tespit edilen 5 personel olmak üzere toplam 24 personelin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir.?

İlk kez geçen yıl kasım ayında yapılan YAŞ'ın kararında yer verilen ?oy çokluğu? ifadesinin dün alınan kararda da yer alması dikkati çekti. 16 üyeli YAŞ kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınıyor.

?Şerh kondu' yorumları

Oy çokluğu ifadesi Erdoğan ile Gönül'ün 24 personelin ihraçları yönünde oy kullanmadıkları ve kararların yargıya kapalı olması nedeniyle yine ?şerh? düştükleri yorumuna neden oldu.

Bir gün yapılması dikkat çeken YAŞ toplantısında, ?ABD'nin Irak'tan çekilmesi durumu, Kuzey Irak'taki gelişmeler, Kafkasya'daki gerilim, enerji güvenliği? konularını kapsayan bölgesel durum değerlendirmesi yapıldı.

Gül, Dışişleri Konutu'nda yemek verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YAŞ üyelerine, Dışişleri Konutu'nda bir öğle yemeği verdi. Gül'ün yemek daveti, Çankaya Köşkü'ndeki MGK Salonu ve Kırmızı Salon'da tadilat olması dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda gerçekleşti. Yemekten sonra devam eden toplantıda alınan kararlar, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunuldu.

MİLLİYET

YAŞ'tan ilk kez izahatlı ihraç: 24 subay gitti

Başbuğ'un genelkurmay başkanı olarak katıldığı YAŞ'ta 24 ihraç çıktı.19 personel uyuşturucu alışkanlığı ve ahlak dışı ilişki nedeniyle, 5 kişi de irticai faaliyetten ordudan atıldı. Erdoğan ve Gönül şerh koydu, Gül kararları onayladı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde, uyuşturucu alışkanlığı ve ahlak dışı ilişkileri bulunan 19 personel ile irticai tutum ve davranışları tespit edilen 5 personel olmak üzere toplam 24 personelin ordudan uzaklaştırılmasına karar verdi.

ERDOĞAN YİNE ŞERH KOYDU

Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ihraç kararlarına ?şerh koymak? yönündeki tavrını sürdürdü. Uyuşturucu madde kullanan personelin Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olduğu bildirildi. YAŞ'ın ihraç kararları Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı.

AKTÜTÜN KÖSTEBEĞİ BAHARA

Aktütün Karakolu'na ait insansız hava aracı görüntülerini basına sızdıranlar ile Ergenekon kapsamında hakkında adli tahkikat yapılan personelin durumu haklarındaki soruşturma henüz sonuçlanmadığı için YAŞ'ta ele alınmadı.

YAŞ'ın olağan kış toplantısı dün Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Erdoğan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile muvazzaf orgenerallerin katılımıyla toplanan YAŞ'ta, TSK'nın personel, eğitim ve disiplin konuları ile ilgili kararlar alındı. ?Politik ve Askeri Durum Değerlendirmesi? başlıklı bir brifing de verilen şura toplantısı bir gün sürdü. TSK'nın ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemeler değerlendirildi ve ?Milli Askeri Stratejik Konsept? (MASK) gözden geçirildi.

Cumhurbaşkanı Gül, göreve geldiğinden beri yaptığı üzere, askerlerin ?türban hassasiyeti? nedeniyle, şura üyelerine Dışişleri Konutu'nda eşsiz öğlen yemeği verdi.

Anıtkabir ziyaretinde sohbet

TOPLANTIYA verilen öğle arasında şura üyeleri Anıtkabir'i ziyaret etti. Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un Anıtkabir merdivenlerini çıkarken sohbet etmeleri dikkat çekti. Soğuk havanın etkisiyle Erdoğan zaman zaman burnunu silmek zorunda kaldı. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Erdoğan, yazdıklarını yüksek sesle okudu. Erdoğan, deftere şunları yazdı: ?Büyük Atatürk, kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'ni daima yüceltmek, ileri demokrasiler seviyesine çıkarmak, bölgemizin ve dünyanın en güçlü ve itibarlı ülkeleri arasındaki haklı yerini almasını sağlamak temel hedefimizdir. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkartmak konusunda millet olarak azim ve kararlılığımız tamdır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, yüksek disiplini ve üstün donanımı ile bölgesel ve küresel barışa üstün katkılar sağlamakta, her zaman olduğu gibi görevini milli şuur ve sorumluluk duygusuyla yerine getirmektedir. Aralık 2008 Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını dilerken, ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhun şad olsun.?

AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber