SBS'de ?kıyak puancı' öğretmen yakalanacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Aralık 2008 13:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yıl sonu başarı puanı ile SBS?puanı arasında 30'dan fazla fark olan öğrenciler tespit edilecek. Öğrencilere fazla puan veren öğretmenler için yasal işlem yapılacak

BETÜL KOTAN

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik uyardı: İlköğretimden ortaöğretime geçişi etkileyen yıl sonu başarı puanını haksız şekilde yükselten öğretmenler tespit edilip cezalandırılacak.

Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) yerine geçen yıl uygulanmaya başlanan yeni ortaöğretime geçiş sisteminde, öğrencinin hangi okula geçeceğini, Seviye Belirleme Sınav'nın yanı sıra öğretmenlerin vereceği yıl sonu başarı puanı da etkiliyor. Öğrenci ve velileri bu sistemde en çok korkutan da bu puanların objektif olarak verilip verilmeyeceği. Milli Eğitim Bakanı Çelik, 12 Kasım'da 81 ilin valilerine gönderdiği ?SBS puanlarının değerlendirmesi' konulu genelgeyle öğretmenleri ?adil olmaları' için uyardı:

?Öğrencinin yıl sonu başarı puanın manidar ölçüde düşük, SBS puanının yüksek olması öğrencinin okula devam ve derslere ilgi açısından olumsuzluk göstergesi olabilecek iken tersi bir durumda, yani yıl sonu başarı puanının SBS puanından ciddi ölçüde yüksek olması (sınav heyecanı ve sınav esnasında yaşanan çeşitli olumsuzluklarla birlikte) öğretmenlerimizin değerlendirmelerinde sübjektif yaklaşım içinde olduğuna işaret etmekte olabilecektir. Bu sebeple milli eğitim müdürlüklerinde ilköğretim müfet-tişleriyle uygun görülen yönetici ve deneyimli öğretmenlerden oluşturulacak çalışma grupları tarafından SBS puanlarıyla yıl sonu başarı puanları karşılaştırılacaktır. Bu karşılaştırmayla, SBS ve YBP arasında bu yıl için 30 ve daha fazla, puan farkının söz konusu olduğu öğrenciler belirlenecektir. Görevliler bu durumdaki öğrencilerin geçmiş yıllardaki notlarını ve diğer derslerdeki başarıları dikkate alarak, YBP puanlarını objektif olamayacak şekilde artıran veya düşüren, dolayısıyla da öğrencinin geleceğine, diğer öğrencilerin hak kaybına ve öğretmenlik mesleğine de zarar veren öğretmenleri ve okulları tespit edeceklerdir. Bu kişiler hakkında gerekli işlemler başlatılacaktır.?

Nasıl hesaplanıyor?

Ortaöğretime Yerleştirme Puanları hesaplanmasında etkili olan SBS puanları 6., 7. ve 8. sınıflardaki her öğrenci için ayrı ayrı hesaplanacak. SBS'nin yüzde 70'i, yıl sonu başarı puanının yüzde 25'i ve davranış puanının yüzde 5'i alınarak ?sınıf puanı' hesaplanacak. Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) ise 6. sınıf puanının yüzde 25'i, 7. sınıfın puanının yüzde 35'i ve 8. sınıf puanının yüzde 40'ı oranında toplanarak elde edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber