4 üniversite arasında anlaşma

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında kültür varlıklarını depreme karşı koruması konusunda anlaşma imzalandı.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) arasında, ''Kültür Varlıklarının Deprem Riskinin Azaltılmasına ait Araştırma, Eğitim ve Uygulama İşbirliği'' protokolü imzalandı.

BÜ Rektörlük Binası'ndaki imza töreninde konuşan Mumcu, protokolle, her şeyden önce üniversitelerin sahip olduğu bilgi, birikim ve donanımlı insan kaynaklarının, kültürel mirasın korunmasına sevk edileceğini söyledi.

Önümüzdeki süreçte statik sorunu bulunan eserlere öncelik verileceğini dile getiren Mumcu, bunların önceliğinin de bilimsel incelemeler sonucu ortaya çıkacak duruma göre kararlaştırılacağını vurguladı.

Mumcu, öncelikli amaçlarının, anıt eserleri ve müzeleri korumak olduğunu ifade ederek, hazırlanan projeleri hayata geçirmede kaynak sorunları bulunmayacağını bildirdi.

Kaynakların, yerel yönetimler, sponsorlar ve uluslararası kuruluşlardan karşılanabileceğine dikkati çeken Mumcu, şöyle devam etti:

''İstanbul'da kültürel mirasın korunması için ayrılan 240 trilyon lira, bilimsel niteliklerini yerine getirmiş proje olmadığı için kullanılamıyor. Bu konularda öncelikli sorunumuz akıl ve teknolojidir. Kültürel mirasın sadece deprem riskine karşı değil, her türlü korunması konusunda üniversitelerimizle koşulsuz işbirliğine açığız. Üniversitelerimizden sadece ve sadece teknik öneri bekliyoruz. Bunun karşısında imkanlarımızı cömertçe paylaşmada en küçük tereddüt göstermeyeceğiz. Aksi olursa çıkıp yalanlama imkanınız var. Ama denemedikçe bilemezsiniz.''

-DİĞER KONUŞMACILAR-

Protokolün hazırlanması için 1 yıl önce oluşturulan platformun başkanlığını yapan BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu da Türkiye'nin büyük kısmının deprem riski taşıdığını belirterek, bu nedenle kültür varlıklarının deprem riskine karşı korunması gerektiğinin açık olduğunu söyledi.

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da kültürel mirasın yoğun olduğu tarihi yarımadadaki deprem riskinin büyüklüğüne işaret ederek, 17 Ağustos depreminde hasar gören toplam 120 caminin 87'sinin bu bölgede bulunduğunu dile getirdi.

Eyidoğan, sadece tarihi yapıların değil, bunların bitişiğindeki binaların da güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Törende söz alan 4 üniversite rektörü de her türlü imkanlarını kullanarak kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışacaklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından, işbirliği protokolü, Kültür ve Turizm Bakanı Mumcu'nun şahitliğinde, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Durul Ören, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, BÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ve MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. İsmet V. Alptekin tarafından imzalandı.

Protokolle, kültürel mirası tehdit eden deprem riskinin azaltılmasına yönelik ortaklaşa araştırma, eğitim ve uygulama işbirliğine gidilecek. Ayrıca, bu alanda faaliyet gösterecek bir enstitünün kurulmasına ilişkin strateji, politika ve projenin gerçekleştirilmesi konusunda çalışmalar yapılacak.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber