E-devlet kapısı, 18 Aralık'ta açılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, Türkiye'de kamu hizmetlerinin tek adresten elektronik ortamda sunulacağı ?www.türkiye.gov.tr?nin 18 Aralık'ta açılacağını bildirdi

İlk etapta 21 kamu kurumu hizmetinin elektronik ortamda sunulacağını, hizmet almak isteyenlerin 3 farklı şifreyle hizmet alabileceğini kaydeden Dalbay, ?Kimlik doğrulama için elektronik imza veya e-devlet kapısı şifreleri kullanılabilecek. Elektronik imza, üç özel şirketten veya TÜBİTAK'tan alınabiliyor. Mobil e-imza ise Turkcell ile entegrasyonumuz sayesinde Mart 2009'da e-devlet kapısında kullanmaya başlanabilecek? dedi. Siteden saniyede 150 bin kişi işlem yapabilecek.

Dalbay, e-devlet kapısı şifrelerinin 18 Aralık'tan itibaren kimlik belgesiyle tüm PTT şubelerinden alınabileceğini söyleyerek elektronik ortamda sunulacak 21 kamu hizmetinden bazılarını şöyle sıraladı:

- Başbakanlık BİMER'e başvuru ve başvuru sorgulama,

- Ulaştırma Bakanlığı'ndan yetkili taşıma kuruluşlarını sorgulama,

- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün uçuş mürettebatı lisans başvuru sorgulama,

- TCDD'nin e-bilet uygulaması,

- Denizcilik Müsteşarlı'ğının amatör denizci belgesi, kısa mesafe telsiz operatörlüğü başvurusu,

- Türkiye İş Kurumu'nda iş sorgusu ve başvurusu,

- PTT'de kayıtlı gönderi takibi,

- Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer kurumlar için hazırladığı sınavlarda yer sorgulama,

- İçişleri Bakanlığı'nda evrak durum takibi,

- İş-Kur'da işsizlik ödeneği ödeme başvurusu ve meslek kursları sorgulama.

VEDOP'ta skandal!

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın devreye soktuğu ?Elektronik Teftiş?, Vergi Daireleri Otomosyon Projesi (VEDOP) sistemindeki bir yazılım hatası nedeniyle vergi borcu olanların, bunu ödemeden ?vergi borcu yoktur? yazısı alabildiğini ortaya çıkardı. Bir Maliye yetkilisi, sistemden kaynaklanan bu açığı şu şekilde anlattı:

?A şahsı vergi dairesine geliyor. Diyelim, 100 YTL vergi borcu var. Tahsilat şubesine giderek, ?Ben, borcumu ödeyeceğim' diyor. Buradan 100 YTL'lik tahsilat fişi alıyor. Tahsilat fişi kesildiği an, sistemden bu şahsın 100 YTL'lik vergi borcu düşüyor. Şahıs, bu defa ?vergi borcu yoktur' yazısını alacağı bölüme giderek, ?Borcu yoktur' yazısını alıyor. A şahsı, ?Vergi borcu yoktur' yazısını cebine koyuyor ve tekrar tahsilat şubesine geliyor.

?Son anda bir gelişme oldu. Ben 100 YTL'yi bugün ödeyemeyeceğim, kalsın' veya ?Borcumun 10 YTL'sini ödeyeyim' diyerek, yeni tahsilat fişi düzenletiyor. Sonra da vergi dairesinden çıkıp gidiyor. Aldığı ?Vergi borcu yoktur' yazısıyla bir ihaleye katılabiliyor, diğer işlerini görebiliyor.?

E-teftiş sırasında ortaya çıkarılan bu açık için hemen Gelir İdaresi Başkanlığı arandı. Daha sonra da sistemdeki bu hata giderildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber