Veli Küçük çapraz sorguda yine sustu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2008 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon davasına perşembe günü devam edilecek

İstanbul - Ergenekon davasının bir sonraki duruşması 18 Aralık Perşembe günü yapılacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki salonda görülen davanın bugün yapılan 27'nci duruşması sona erdi.

Mahkeme Heyeti, 28'inci duruşmanın, 18 Aralık Perşembe günü saat 09.30'da yapılmasını kararlaştırdı.


Veli Küçük'ün çapraz sorgusu tamamlandı

- Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün çapraz sorgusu tamamlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada yapılan sorgu sırasında, tutuksuz sanıklardan Ali Yasak'ın avukatı Şevket Küçük, Susurluk kazasındaki çanta konusunda müvekkili hakkında dava açıldığını belirterek, Veli Küçük'e, "Yasak'ı kazadan önce mi, sonra mı tanıyorsunuz?" diye sordu.

Veli Küçük de kazanın 1996 yılında olduğunu belirterek, Yasak'ı da 1998 ya da 1999 yıllarında bir lokantada tanıdığını söyledi.

Avukat Küçük'ün, çantadan haberi olup olmadığını sorduğu sanık Küçük, "Çantadan baştan beri haberim yok. Ali Yasak'ı bu çantayı almak üzere kaza yerine gönderdiğim iddiası var. Ali Yasak'ı tanımıyorum ki çantayı almaya göndereyim" dedi.

Pekgüzel'in, ajandasındaki notlar arasında avukat Behiç Aşçı'nın ölüm orucu eylemi nedeniyle 45 kiloya kadar düştüğü şeklindeki yazılar bulunduğunu söylediği Veli Küçük, "Sayın savcının sorusunu geri almasını teklif ediyorum. Ajandalarımın yayımlanmaması konusunda Genelkurmay Başkanlığı'nın yasağı olmasına rağmen açıklama yapıyor" dedi.

Pekgüzel de kendisinin sorduğu ajandayla ilgili herhangi bir yasak olmadığını belirterek, Genelkurmay Başkanlığı'nın, Veli Küçük'ün görevde olduğu dönemdeki ajandalarıyla ilgili bir yasağı bulunduğunu söyledi. Küçük de bunun üzerine "Cevap vermiyorum" dedi.

Küçük, Pekgüzel'in, "JİTEM'in kuruluşunu siz mi yaptınız?" sorusu üzerine de jandarma komutanlığında görev yaptığını belirterek, bunun bu kurumdan sorulabileceğini kaydetti.

Cem Ersever'in ölümü

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, daha sonra Veli Küçük'e "Cem Ersever'i tanıyor musunuz, ölümü ile ilgili bilginiz var mı?" diye sordu. Küçük de "Buna daha önce cevap verdim ve tanıdığımı söylemiştim" dedi.

Cumhuriyet savcısı Nihat Taşkın da Hanefi Avcı'nın, Sami Hoştan, Ali Fevzi Bir, Abdullah Çatlı, Hadi Özcan gibi kişilerin Veli Küçük ile irtibatlı olduğunu söylediğini belirtti.

Bunun üzerine Veli Küçük, Susurluk konusunda bununla ilgili açıklama yaptığını ifade ederek, "hiçbir hileye yer vermeyecek olan şanlı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu konuyu incelediğini" söylediğini anlattı. Küçük, "Hanefi Avcı'nın bu düzmece, sahte ifadeleri verdiği açık açık ortadadır" dedi.

Savcı Taşkın, Nuri Ergin'in "Bu devlet bana Mustafa Duyar'ı öldürttü", kardeşi Vedat Ergin'in de "Bizi Veli Küçük'e sorun" dediğini hatırlatarak, Küçük'e bu kişileri tanıyıp tanımadığını sordu.

Küçük de "Kendilerinden sorsunlar, savcıların onları nasıl yönlendirdiklerine ilişkin dilekçeleri dosyalarda mevcuttur" şeklinde konuştu.

Tuncay Güney konusu

Mahkeme Heyeti üyelerinden Hasan Hüseyin Özese'nin "Tuncay Güney ile ne zaman tanıştınız?" şeklinde sorusuna Küçük, "1990-1991 olabilir" yanıtını verdi.

Küçük'ün, "Tuncay'ın benim personelimmiş gibi devamlı yanımda kaldığı zannediliyor" demesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, "Siz de buna açıklık getirin" dedi.

Küçük de bunun üzerine şunları anlattı:

"Tuncay Güney, 'Veli Paşa ile konuşuyorum' havasını yaratmak için 3-5 ay ara ile beni arar. Bu konuşmalarda Güney'i terslerdim, azarlardım. Güney ile 5-10 kere yan yana gelmişizdir, samimi arkadaşım gibi değil.

Güney bana yardımcı olmak için istihbarat bilgisi verir, ancak verdikleri bilgilerin hiçbir şeye benzemediğini söyledim. Hele cip meselesi olduktan sonra da görüşmeyi koparttım. En son emekli olduktan sonra 2000 yılında gördüm."

Küçük, iddiaların aksine sinagoga değil, Türk Ortodoks Patrikhanesi'ne gittiğini ve gitmeye devam edeceğini belirtti.

Duruşmada söz alan Sami Hoştan da Hanefi Avcı'ya, Ataköy'de Abdullah Çatlı ile bir araya gelip gelmediğinin sorulmasını istedi.

Kendisinin de bu görüşmede bulunduğunu belirten Hoştan, Avcı'nın duruşma salonuna getirilmesini talep etti.

Mahkeme Heyeti Köksal Şengün de "Gelince sorarsın" diye konuştu.

Duruşmada, daha sonra çapraz sorgusu biten Veli Küçük'ün avukatları savunma yaptı.


Veli Küçük: "400 sene istiyorlar"

İstanbul - Ergenekon davasının bugünkü duruşmasına ara verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülen davanın bugün yapılan 27. duruşmasının öğleden önceki bölümü tamamlandı.

Mahkeme heyeti, duruşmaya saat 13.30'a kadar öğle arası verdi.

Verilen ara sırasında tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, salona izleyici olarak gelen bazı yakınları ile kısa süreli sohbet etti.

Veli Küçük, bu sırada hatırını soran bir yakınına, esprili şekilde "Yargılanıyoruz. 400 sene falan istiyorlar. Göz açıp kapayıncaya kadar geçer" dedi.


- Ergenekon davasının bugünkü duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen davanın bugün yapılan 27'nci duruşmasına, tutuklu yargılanan 44 sanıktan 38'i katıldı. Ayrıca tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk ile Rafet Arslan da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmanın başladığı sırada Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ü huzura alarak, "Avukatlardan sanığa soru soracak olan var mı?" diye sordu.

Bunun üzerine tutuksuz sanıklardan Ali Yasak'ın avukatı Şevket Küçük söz alarak, çapraz sorgusu yapılan Veli Küçük'e soru yöneltti. Küçük'e daha sonra Cumhuriyet savcıları sorular sordu.

Küçük'ün çapraz sorgusu sürüyor.

Bu arada, duruşma salonunun bulunduğu binanın girişindeki kapıya konulan x-ray cihazının tespitlerine göre, davanın başladığı günden itibaren duruşma salonuna 23 bin kişi giriş yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber