Milli Eğitim Bakanı Çelik: Obeziteye savaş açacağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2008 14:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, gençliğin tost yiyen ve test çözen bir grup haline geldiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı ile yapılan proje çerçevesinde obeziteye savaş açılacağını söyledi.

Bakan Hüseyin Çelik, Almanya ile yürütülen "Okullar Geleceğin Partnerleri" projesinde İzmir Kız Lisesi'nin pilot okul seçilmesi sebebiyle düzenlenen törene katıldı.

Çelik, yaptığı konuşmada, okullardaki fast food alışkanlığını eleştirerek, "Okullara gidiyorum, bakıyorum bir ödül töreninde oraya çıkan beş altı çocuktan biri obez maalesef. Ayaktaki abur cubur yemelerden dolayı. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız bir proje çerçevesinde obeziteye de savaş açacağız." dedi.

Almanya İçişleri Bakanlığı'nın Türkiye'den gelin ve damat olarak gideceklere Almanca öğrenme mecburiyeti getirmesini ne eleştiren Çelik, bunun mecburiyet olarak getirilmesinden hiç hoşlanmadıklarını ifade etti.

Bu konudaki tepkisini, Almanya Büyükelçiliği'nde Alman parlamenterlere de ifade ettiği kaydeden Çelik, "Entegrasyondan sorumlu olan Alman bakana da ifade ettim. Bunun zorunlu hale getirilmesinin çok demokratik tavır olmadığını söyledik. Elbette Almanya'daki vatandaşlarımızın Alman toplumuna entegre olmaları önemli ve anlamlıdır. Almanya bundan sonra onların evidir. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu sürece her zaman katkı yapmaya hazırız ve bundan mutluluk duyarız ancak bunun evliliğin bir şartı olmasını doğru bulmadık." diye konuştu.

Almanya'ya gidecek gelin ve damatlara Almanca'nın zorunluluk haline getirilmesinden sonra kolları sıvadıklarını kaydeden Çelik, "Vatandaşımızın bu ihtiyacını karşılamak üzere, halk eğitim merkezlerinde Almanya'ya gidecek gelin ve damat adaylarımız için Almanca öğrenmek üzere kurslar açtık. Böyle bir zorunluluk olmasa da bunu yine yapmaya hazırdık ama biz sadece zorunluluk kısmına itiraz ettik." şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın "Okullar Geleceğin Partnerleri" projesi hakkında da bilgi veren Bakan Çelik, projeye Türkiye'den katılacak 20 aday okulun beşinin belirlendiğini, İzmir Kız Lisesi'nin ilk okul olduğunu belirtti.

İzmir'den başlatılan projeye katılacak diğer okulların İstanbul, Adana, Kocaeli, Ankara ve Samsun'da olduğu bilgisini veren Çelik, geriye kalan 15 okulun da en kısa zamanda belirleneceğini ifade etti.

Türk-Alman Üniversitesi ile ilgili olarak da kolları sıvadıklarını anlatan Çelik, bunun ciddi bir boşluğu dolduracağını kaydetti.

Merkezî sınavlardan dolayı yabancı dil öğreniminde büyük zorlukların yaşandığına da değinen Çelik, şu ifadeleri kullandı: "İlköğretim 4. sınıftan itibaren yabancı dil derslerini başlatıyoruz. Öğrenci kendisine OKS sınavına kitlenmiş durumdaydı. Orada da yabancı dil sorulmuyor. Böyle olunca öğrenciler beden, müzik, resim, bilgisayar, yabancı dersini gereksiz görüyordu. Bu yaklaşım doğru değildi. Biz de OKS'yi kaldırdık, yeni getirdiğimiz SBS'ye yabancı dili de dahil ettik. Yabancı dil küçük yaşlarda öğrenilir. Maalesef ÖSS sistemi de yabancı dil öğrenimini caydırmaktadır. Eğer yabancı dille bir yere girmeyecekseniz, yabancı dil 0 sorudur. O da bir dezavantajdır. İlerde bu üniversite giriş sınavının formatını da değiştireceğiz. Sadece teste dayalı bu sisteminin çocuklarımızı iyi yeştirmediğini biliyoruz."

Almanya Büyükelçi Eckart Cuntz ise Alman ve Türk bayraklarını yan yana görmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Eğitim alanındaki işbirliğinin siyasi alanda da büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Cuntz, "Hepimizin bildiği gibi bizi birbirimize bağlayan değerli unsurlar var. Bunlar Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk kökenli insan. Onların yeni memleketi Almanya olmuştur. İstanbul'da kurulacak olan Türk-Almanya Üniversitesi parlayan bir yıldız projedir. Bu projeye katılacak öğrencilerde birçok şansa sahip olacak." şeklinde konuştu.

Goethe Enstitüsü Müdürü Dr. Hans Werner Schmidt de İzmir Kız Lisesi'nin 20 aday okuldan ilki olduğunu, bu projenin büyük bir ödül olduğunu belirtti.

Schmidt, öğrencilerin proje sayesinde modern Türkiye'yi dünyaya taşıyacağından emin olduğunu vurguladı.

Böyle bir projemin ilk defa okulunda başlamasının kendisini ve arkadaşlarımı son derece mutlu ettiğini kaydeden İzmir Kız Lisesi Müdüresi Pervin Töre ise projenin her iki ülke içinde hayırlı olmasını temennisinde bulundu.

BAKAN ÇELİK'İ PROTESTO ETTİLER

Bu arada İzmir Kız Lisesi önünde toplanan Türkiye Gençlik Birliği üyesi yaklaşık 10 kişilik grup, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i protesto etti.

Basın açıklaması yapan grup, Bakan Çelik okula gelmeden olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber