Binlerce engelliyi il il gezdirmek ve sınavdan sınava koşturmak ne derece doğrudur?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Aralık 2008 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 53 üncü maddesi gereğince %40 ve üzeri derecede engelli olan ve bu durumunu sağlık raporu ile belgeleyen engelliler yine aynı kanun maddesine dayanarak hazırlanan ve 16/09/2004 tarih 25585 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe sokulan ?'Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik' esasları dikkate alınılarak devlet memurluğuna atamaları yapılmaktadır.

Ancak engelliler kamu personeli olabilmek için gerekli olan şartları taşıdıkları halde ilgili yönetmelikteki eksiklikler nedeni ile bu haklarını kullanamamaktadırlar.

Her yıl Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos ve Ekim-Kasım olmak üzere üç dönem olarak açılan ?Özürlü Personel Alım Sınavları' ilgili yönetmeliğin 6. maddesinin ?c' bendi gereğince ?Kamu kurum ve kuruluşları, sınavları kendileri yaparlar' olarak düzenlenmiştir.

Bu madde gereğince özürlü personel alacak her kamu kurum ve kuruluşu aynı dönemlerde kendi bulundukları illerde sınav yapmaktadırlar. Engelliler ise her yıl ilgili dönemlerde yollara dökülmekte ve il il dolaşarak açılan sınavlara katılmaya çalışmaktadırlar. Maddi gücü olmayan engelliler ise şartları uygun olduğu halde bu sınavlara katılamamakta ve kazanılmış bir hakkı kullanamamaktadırlar. Binlerce engelliyi il il gezdirmek ve sınavdan sınava koşturmak ne derece doğrudur?

Yine ilgili yönetmelik gereğince sınav sorularını belirlenen alanlarda kurumlar kendileri hazırlamakta ve soru yüzdesi, kalitesi, geçerliliği her kurumda farklılık göstermektedir bütün bunları göz önüne aldığımızda sınavların güvenirliliği de tartışma haline gelebilmektedir.

Ve Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yapılmaya başlamadan önce diğer kamu personeli alımında nasıl ?torpil' ve ?şaibe' dedikoduları ya da iddiaları gündem teşkil ediyor ise aynı durum şimdi özürlü personel alım sınavlarında devam etmektedir.

Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve daha çağdaş, demokratik ve hukuki olan bir ortamda engelli personel alımını yapabilmek için ilgili sınav yılda bir kez olmak kaydı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmalı ve Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) olduğu gibi yine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından puan üstünlüğüne göre yerleştirilmelidir.

idealist84: memurlar.net üyesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber