Kanun kiracı lehine düzeltildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2008 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Borçlar Kanunu Tasarısı'nda kiracı aleyhine olduğu gerekçesiyle tartışma yaratan hükümler değiştirildi

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nı, kiracı aleyhine olduğu gerekçesiyle tartışma yaratan çatı aktarımı, boya - badana gibi işlerin bedelinin kiracı tarafından ödenmesi ve biriken kira borcunun iki katı kadar ceza getiren hükümlerden geri adım atarak kabul etti.

Düzenleme, daha önce ?kiracı aleyhine? diyerek karşı çıkan Komisyon Başkanvekili AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün önergeleriyle değiştirildi.

Komisyon her iki düzenlemede de kiracı lehine değişiklik yaptı. Binanın ortak bakım - onarım giderlerinin ev sahibi tarafından karşılanması ve biriken kira borcuyla ilgili ceza öngörülmemesi kararlaştırıldı.

Tüketici derneklerinden tepki

Komisyon, 649 maddelik tasarı üzerindeki iki aylık çalışmasını dün akşam saatlerinde tamamladı. Tüketici derneklerinin büyük tepki gösterdiği, kiracı aleyhine görülen hükümleri yeniden ele alan komisyon kiracı lehine düzeltmeler yaptı.

Tekrir-i müzakere ile ele alınan sözkonusu maddelerde AKP'li Köylü'nün, kiracı - ev sahibi ilişkisine ilişkin önergeleri kabul edildi.

Köylü'nün değişiklik önergesiyle kiraya verenin, sözleşmede aksi öngörülmemişse, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanacağını düzenleyen, tasarının 302. maddesindeki, ?sözleşmede aksi öngörülmemişse? ifadesi metinden çıkarılarak, bu giderleri karşılamanın kiraya verene ait olması konusuna açıklık getirildi.

Köylü, ilgili maddenin ilk haliyle kabul edildiği toplantıda, düzenlemenin kiracının aleyhine olduğunu ve tasarıdan çıkarılması gerektiğini savunmuştu.

Komisyon, Köylü'nün diğer önergesi doğrultusunda kira sözleşmelerinde, ödenmemiş kira borcunun iki katına kadar ceza öngörüleceği yönünde daha önce yaptığı düzenlemeden de vazgeçerek, ceza koşulunu kaldırdı.

Mobbing ilk kez mevzuatta

İşyerinde psikolojik taciz ve yıldırma eylemlerini içeren ve dünyada tazminat konusu olan mobbing de ilk kez bu tasarıyla mevzuata girdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber