YÖK bunu daha önce de yapmış

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Aralık 2008 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, kısmi zamanlı çalıştığı için rektörlüğü tehlikeye giren 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün'le ilgili işlemlerde YÖK'ün 'kastı', 'kötü niyeti' olmadığını belirterek, "Yıllardır yapılan şeyi biz yapınca neden suç oluyor" diye sordu. Özcan, "Herkes böyle yapmış. Birçok örneği var. Bunların listesini çıkartıyorum" dedi. Özcan, Füzün'ün tam zamanlı çalışma dilekçesinin önceden geldiğini de belirterek "Bizim karar çıkarmakta geç kaldığımız görülüyor" diye konuştu. Karara tarafların itiraz hakkı olduğunu kaydeden Özcan, "Hukuk gereğini yapacağız" dedi.


Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlüğü atamasında İdare Mahkemesi'nin verdiği durdurma kararının gerekçesi gözleri YÖK'ün daha önce Köşk'e gönderdiği rektör isimlerine çevirdi. YÖK'ün tıpkı İdare Mahkemesi'nin ?Kısmi statüde çalışan rektör olamaz' gerekçesinde olduğu gibi başka üniversitelerde de kısmi zamanlı adayların dosyasını Cumhurbaşkanı'na gönderdiği ortaya çıktı.

YÖK yetkilileri, ?kısmi zamanlı iken atanan ve atandığı gün tam zamanlı kadroya geçen çok sayıda rektör ve dekan var? iddiasında bulundu. Bu uygulamanın Kemal Gürüz ve Erdoğan Teziç döneminde de özellikle tıp kökenli isimlerin kısmi zamanlı kadroda çalışıp aday oldukları ifade edildi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Dicle Üniversitesi Rektörlüğü'ne atadığı Prof. Dr. Fikri Canoruç'un da kısmi zamanlı öğretim üyesi statüsünde oldukları ve atandıkları gün tam zamanlı kadroya geçtikleri ifade edildi. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın atadığı Prof. Dr. Ömer Şarlak ile 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in atadığı Prof. Dr. Sedat Arıtürk de emekli isimlerden seçilmişlerdi.

MERCEK ALTINA ALINDI

YÖK kaynakları, ayrıca sayısız ismin de kısmi zamanlı olarak görev yaparken dekan olarak göreve atandığını, atama kararının ardından tam zamanlı kadroya geçtiklerini ifade etti. Öte yandan İstanbul Üniversitesi seçimlerinde en yüksek oyu alan ve ismi Köşk'e gönderilen Prof. Dr. Ali Akyüz'ün de kısmi zamanlı statüde çalıştığı belirtildi. YÖK Başkanvekili İzzet Özgenç'in bir çalışma başlattığı ifade edildi.

GÖZDEN KAÇAN YOK

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da ?YÖK'te gözden kaçma falan olmadı. İstanbul Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Ali Akyüz de kısmı statüde çalışıyor. Biz bir şey dedik mi? Kanun, göreve geldiği ilk gününde bile olsa tam zamanlı statüye geçme hakkı tanıyor? dedi.

Kıvanç EL/ANKARA


Hocaların da kafası karışık

Kısmi statüde çalışan öğretim üyesinin aday olup olmadığı konusunda YÖK üyeleri ve akademisyenlerin arasında da görüş birliği yok.

YÖK Üyesi Prof. Dr. Tunçalp Özgen: Kanunda bir boşluk var. Rektör olduktan sonra mı, olmadan önce mi kısmi statüden ayrılması gerekiyor belli değil.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan: YÖK Kanunu'na göre profesör olması yeterli. ?Kısmi zamanlılar rektör olamaz' ifadesini mahkeme ?seçime de giremez' olarak değerlendirdiyse karar doğrudur.

Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu: Şimdi bir rektör adayı adaylığını koymak için üniversitenin mevcut rektörüne ?kadrolu olmak istiyorum' diye dilekçe verse, mevcut rektör de onu rakip olarak görüp dilekçesini savsaklarsa yaşanacak kaosu bir düşünün. Şimdi Prof. Dr. Ali Akyüz de töhmet altında kaldı.

Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran: Ben tıp kökenliyim ama meslek hayatım boyunca hiçbir zaman kısmi statüde çalışmadım. Kısmi statüdeki öğretim üyeleri bırakın rektör olmayı, rektörlüğe aday bile olamazlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber