MEB Yönetici Atamada, Ödül Karmaşası...

2008 yılı başında başlayan ve hala devam eden bir sorun, bazı amirlerin yanlış işlem tesisinden dolayı daha da karmaşıklaşmaya devam etmektedir. MEB'in İLSİS'te yaptığı düzenlemede, Teşekkür ve Takdir Belgeleri için 'Veren Makam' adıyla bir modül açılmıştır. Ancak bu modülü kullanan bazı yöneticiler belgeyi İl milli eğitim müdürü vermiş olmasına rağmen, "Vali" olarak işaretleme yapmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Trabzon İl MEM'de Yönetici Adaylarına Ödül Verme Kriterleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Aralık 2008 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öncelikle Konunun Gelişimini Aktaralım:

24.04.2008 tarihli MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği yayımlandıktan sonra 25.05.2008 tarihinde ?Yönetici Atamada, Kaymakamların Verdiği Takdir Belgeleri Geçersiz? başlıklı yazımızdan sonra konu ile ilgili çokça tartışma yaşanmış ve bu konuda eleştiriler had safhaya ulaşmıştır. Hatta ve hatta konu kaymakamlar arasında da tartışma yaratmış ve bu tartışmalarla ilgili bir örneği Kaymakamlar Sorunu MEB'e Taşıdı başlığıyla yayımlamıştık.

Yukarıda örneklendirdiğimiz yazılar ve bu yazıda ortaya koyduğumuz husus tamamen hukuki değerlendirmeler olup kişisel görüşlerimizden ziyade hazırlanan mevzuattaki hukuki gerçekliği ortaya koymaya ve uyarmaya yöneliktir.

Buradaki tartışma, Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formunda Takdir Belgeleri için yer alan ?Atamaya Yetkili Amirlerce Verilmiş? olan ibaresinden çıkmıştır. Bu ibareyle beraber kaymakam ya da alt makam olan İlçe Milli Eğitim Müdürünce verilen Teşekkür Belgesinin puan olarak değeri varken Kaymakam tarafından verilen Takdir Belgesinin geçersiz olması tartışmalara yol açmış bu konuda özellikle Anadolu'da il merkezlerinde çalışanların ilçelerde çalışanlara göre daha avantajlı duruma gelecekleri vurgulanmıştı.

Yönetmeliğin yayımlanmasından sonra ödüller konusunda yaşanan furyalar defalarca kamuoyuna yansımış, bir çok il ve ilçede bu konunun suistimal edildiği haberleri memurlar.net'te de yer almıştır.

Bakanlık gelen talepler doğrultusunda 08.08.2008 tarihinde yönetmelikte değişiklik yapmış ve yapılan değişiklikle ?Atamaya Yetkili Amirlerce Verilmiş Olan? ibaresi EK-2'den kaldırılmıştır.

Danıştay 2.Dairesince Yönetmelik hakkında Eğitim-İş sendikasının davasına verdiği kararda Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formunun yürürlüğünü durdurmuştu. Kararda ?Dava konusu Form'un, "Ödüller, Sicil, Ceza" bölümünde yer alan "her teşekkür belgesi için (3) puan" ibaresi ile puanlamaya tabi tutulan teşekkür belgesinin gerçek anlamda hak edilmiş bir belge niteliğinde olduğuna güvence olma anlamında; bu kısmın, belgeyi verecek amir yönünden, takdir belgesinde olduğu gibi sınırlandırılması gerekirken, kayırma amacıyla istismar edilmesini kolaylaştırıcı biçimde kapsamının genişletilmesinde hukuka uygunluk görülmemiştir.?

ifadesi ile Takdir Belgelerinde de sınırlama olmasının yerinde olacağına vurguda bulunmuştur.

Bunun üzerine MEB 15.10.2008 tarihinde yaptığı değişiklikle beraber Ek-2 de Teşekkür ve Takdir Belgelerinin atamaya yetkili amirlerce verilmiş olması yönündeki düzenlemeyi yürürlüğe koymuştur.

Genelgenin de yayımlanmasıyla beraber valilikler duyurulara çıkmışlar ve atamaya ilişkin işlemleri İLSİS üzerinden elektronik ortamda başlatmışlardır.

Bu arada bakanlıkça İLSİS'te düzenleme yapılmış ve İLSİS Özlük Modülünde yer alan ödüller bölümüne ?Veren Makam? Bölümü eklenmiştir. Bu Bölümde ise Bakanlık,Valilik, Kaymakamlık, Diğer seçeneklerine yer verilmiştir.

Buraya giriş yapıldığında veren makam olarak Bakanlık ve Valilik işaretlendiğinde ödüller Yönetici Atama başvurularında puan olarak değerlendirilmektedir. Problem bu noktada başlamaktadır.

Örneğin İl Milli Eğitim Müdürü tarafından verilmiş Teşekkür Belgesine veren makam olarak Valilik yazılmaktadır. Bu durumda bu kişi bu ödülden dolayı puan almaktadır. Aynı şekilde örneğin Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Takdir Ve Teşekkür Belgesi Verilmesine İlişkin Yönergeye göre Okul İçi Beden Eğitimi ve İzcilik Dairesi Başkanlığınca verilen Teşekkür Belgesi için de İLSİS'te veren makam olarak ?Bakanlık? işaretlenmekte ve yine Ek-2 de puan olarak değerlendirilmektedir.

Bu Uygulama Doğru Değildir:

Bir çok eğitimci bu uygulamanın doğru olduğunu düşünebilir fakat uygulama yanlıştır. Çünkü:

Ek-2 de Teşekkür ve Takdir Belgeleri ile ilgili bölüm

En Fazla Üçer Adet Olmak Üzere Aldığı Ödüller Her Aylıkla Ödül İçin 5
Atamaya Yetkili Amirlerce Verilmiş Olan Her Takdir Belgesi İçin 3
Atamaya Yetkili Amirlerce Verilmiş Olan Her Teşekkür Belgesi İçin 1

şeklindedir.

Buradan hareketle yukarıda verdiğimiz örneğe göre Bakanlıktaki Daire Başkanı ya da Atamaya yetkili olmayan bir Genel Müdür tarafından ya da İl Milli Eğitim Müdürü tarafından verilen ödüllerin Ek-2 de puan değeri olmamalıdır. Çünkü bu amirler atamaya yetkili amirler değildirler.

Atamaya Yetkili Amir Kimdir? Milli Eğitim Müdürleri ve Diğerlerinin Belgeleri Neden Geçersizdir?

3797 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun'un Atama ve yer değiştirme başlıklı 61.maddesi şu şekildedir:

"Madde 61 - (Değişik: 3/4/1998 - 4359/11 md.)
23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Kanun hükümleri dışında kalan memurların atamaları Bakan tarafından yapılır.
Bakan, gerekli gördüğü hallerde atama yetkisini merkez teşkilatında alt kademelere, illerde valilere devredebilir."

Bu durumda Bakanlık Merkez teşkilatında bakanın Atama Yetkisini Devrettiği makamlar Atamaya yetkilidirler. Bu nedenle bu amirler dışındakilerin verdikleri ödüllerin Ek-2'de puan değeri olmamalıdır.

İllerde bakanlığın yetki devri nedeniyle Valiler atamaya yetkilidirler. Bu durumda İl Milli Eğitim Müdürleri'nin hatta ve hatta Vali Yardımcılarının verdikleri belgelerin de Ek-2'de puan değeri olmamalıdır.

Bu noktada en çok karşılaşılan durum ise İl Milli Eğitim Müdürlerinin ya da Vali Yardımcılarının Vali adına imzaladıkları yönündeki ifadelerdir. Vali adına bir yazının ya da belgenin imzalanması farklıdır o konuda yetkili olarak imzalanması farklıdır.

Bakanlıkça valilere devredilen Atama Yetkisi'nin Valiler tarafından İl Milli Eğitim Müdürlerine ya da Vali Yardımcılarına devretmesi mümkün değildir.

Bu konu mahkeme kararlarıyla da sabittir.

Danıştay 2.Dairesinin 2004/930 nolu kararında ?Yukarıda anılan hükümler karşısında, vali yardımcısının ancak valiye vekalet ettiği dönemlerde il içi atama yetkisini kullanabileceğinde kuşku bulunmamaktadır. Kamu hukukunda bir makama verilen yetkinin, aksine bir hüküm bulunmadıkça o makam tarafından kullanılacağı, bir makamın yetkisinin başka bir kişiye devredilmesi için mevzuatla yetkili kılınması gerekeceği tartışmasızdır.

Yine Danıştay 2.Dairesinin 2006/510 nolu kararında ?Kamu hukukunda bir makama verilen yetkinin, aksine bir hüküm bulunmadıkça o makam tarafından kullanılacağı, bir makamın yetkisinin başka bir kişiye devredilmesi için mevzuatla yetkili kılınması gerekeceği tartışmasızdır.?

Şeklindeki ifadeler yer almaktadır.

Bu kararlara da baktığımızda vali yardımcısı, valinin görevde olmadığı (izinli, raporlu olduğu) durumlarda vekil olarak görev yaptığı durumlarda imzaladığı belgelerin puan değeri vardır (ki bu durumda vali vekilidir yani o ilin valisidir) fakat bu istisnanın dışındaki durumlarda düzenlenen belgelerin Ek-2'de puan olarak değerlendirilmesi hukuken mümkün değildir.

Bakanlık Merkez Teşkilatında bulunan Genel Müdür ve Daire Başkanları tarafından imzalanan belgeler de bakan tarafından atama yetkisi devredilmemişse Ek-2'de puan açısından geçersizdir.

Başlangıçta da ortaya koyduğumuz gibi bizim değerlendirmemiz tamamen hukuki değerlendirme olup bu ve benzeri hususlarda uygulayıcılarına devlet işleyişinin sürekliliği ve sağlıklı olması açısından olumlu uyarı niteliğindedir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber