Öğrencilerden, okullarda ?idare ve polis baskısı' iddiası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2008 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Erkan ÇOBANOĞLU/YÜKSEKOVA (Hakkari),

HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi'nde, okullarda idare ve polis baskısı olduğunu iddia eden lise öğrencileri, protesto yürüyüşü ve oturma eylemi yaptı. Öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasında, ?Eğitim yuvası olması gereken okullarımızda, öğrenciler üzerine yoğunlaşmaya başlayan devlet baskısı doruğa ulaşmıştır? dedi.

Yüksekova'da, çeşitli liselerde eğitim-öğretim gören yaklaşık bin öğrenci bugün Güngör Mahallesi'ndeki Halit Okay İlköğretim Okulu önünde toplandı. Daha sonra, 1 kilometre uzaktaki Özgürlük Meydanı'na yürüyen öğrenciler, yürüyüş sırasında, ?Provakatör değil, Öğrenciyiz', ?Baskılar Bizi Yıldıramaz', ?Okulda Polis İstemiyoruz', ?Öğrenciye Uzanan Eller Kırılsın'. ?Eğitim Hakkımız, Söke Söke Alırız' sloganları atıp, ellerinde ?Öğrenciye Kelepçe Değil, Eğitim Gerek, Cezaevi Değil, Okul Gerek, Biz Provakatör değil, Öğrenciyiz. Kör Olmayın' yazılı pankart taşıdı. Özgürlük Meydanı'nda, geniş güvenlik önlemleri altında 5 dakika süren oturma eylemi yapan öğrenciler, kalem ve defterlerini havaya kaldırarak, ?İşbirlikçi İdareciler istifa' sloganı attı. Daha sonra adı açıklanmayan bir öğrenci basın açıklamasını okudu. Okullarda idare ve polis baskısı olduğu iddia edilen açıklamada şöyle denildi:

?2008-2009 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber ilçemizde eğitim yuvası olması gereken okullarımızda öğrenciler üzerine yoğunlaşmaya başlayan devlet baskısı doruğa ulaşmıştır. Bu baskı, eğitim saatleri boyunca okul önlerinde kimlik sorgulama, eli cebinde olduğu için polisten dayak yiyen öğrenciler, zırhlı araçların bekletilmesi, polisin silah teşhiri ve kontrolsüz bir biçimde eğitim saatleri ile teneffüs aralarında yoğun bir biçimde okul binalarına girmesi suretiyle gerçekleşmektedir. Eğitim öğretim hakkını zedeleyici nitelikte olan bu uygulamaları kabul etmeyeceğimizi belirtiyoruz. Bizler demokrat ve aydınlıkçı bir eğitim sistemi taleplerimizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.?

Öğrenciler, basın açıklamasının ardından, kendilerini destekleyen velilerinin alkışları arasında eylemlerine son verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber