KESK: 2009 emekçiler açısından çetin olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2008 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - KESK Genel Başkanı Sami Evren, 2008 yılında kriz bahanesiyle binlerce kişinin işini kaybettiğini, binlerce kişinin de iş bulma umudunu yitirdiğini belirterek, "2009 yılının emekçiler açısından çetin bir yıl olacağını söyleyebiliriz. İşsizlik, yoksullaşma, geçim sıkıntısı kapıda bekleyen sorunlardır" dedi.

Dünyada 2008 yılını halkların yoksulluğunun pekiştiği, savaşın aktüel bir tehdit olarak varlığını sürdürdüğü, neoliberal politikaların kıskacında insanlığın sefalet ve zulme maruz kaldığı bir yıl olduğunu söyleyen Evren, küresel kapitalizmin, insanlığı sadece ekonomik değil, aynı zamanda ahlaki ve sosyal bir çöküşe sürüklediğini ifade etti.

Evren, "2008 yılında kriz bahanesiyle binlerce insanımız işini kaybetti, binlerce insanımız iş bulma umudunu yitirdi. İnsanlarımız aylık 24 YTL artışla yani günde 70 kuruşluk zamla açlık sınırının altında yaşama mahkum edildi. İşçiler sendika kurdukları için işten atıldı" diye konuştu.

Örgütlenme önündeki engellerin sürdüğünü dile getiren Evren, bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği kararların gereğinin yerine getirilmediğini kaydetti. Çalışma hayatında ve sendikal alanda ayrımcılık ve kadrolaşmanın devam ettiğini öne süren Sami Evren, bazı yöneticilerinin sendikal faaliyetleri nedeniyle kamu görevinden çıkarıldığını savundu.

Evren, Ergenekon Davası'nı önemsediklerini, ancak davanın derinleştirilerek sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, "Eğer bu dava olumlu sonuçlandırılırsa Türk demokrasisi açısından önemli olacaktır. Önemsiz bir dava olarak kalırsa demokratikleşme önünde bir engel haline gelecektir" dedi.

"2009 yılının emekçiler açısından çetin bir yıl olacağını söyleyebiliriz. İşsizlik, yoksullaşma, geçim sıkıntısı kapıda bekleyen sorunlardır" diyen Evren, yeni yıla ilişkin önerilerini şöyle sıraladı:

"Başta emekçiler olmak üzere toplumsal kesimlerin katılımı sağlanarak yeni bir bütçe oluşturulmalıdır.

Dış borç ve faiz ödemeleri durdurulmalı, kaynaklar eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamusal yatırımlara yönlendirilmelidir.

Asgari ücret mutlaka vergi dışı bırakılmalı ve insanca bir seviyeye çekilmelidir. Çalışanlar üzerindeki vergi yükü azaltılmalı, bölüşümdeki aslan payını almakta olan yüzde 5'lik zengin kesimden daha çok vergi alınmalıdır.

Yolsuzluklara son verilmeli, rant ekonomisi terk edilmelidir.

İstihdam sorunu kamusal yatırım projeleriyle çözülmelidir. İşsizlik sigortasının kapsamı genişletilmelidir.

Emekçilerin ortak örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılmalı, grev ve toplu sözleşme hakkı tüm emekçiler için güvence altına alınmalıdır.

Sendikal faaliyetten dolayı uygulanan baskı, sürgün ve cezalar geri alınmalı, sendikalara karşı ayırımcılığa son verilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber