Enerji tasarrufu için A sınıfı cihaz kullanın

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Aralık 2008 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HALUK ATALAY İstanbul

Makina Mühendisleri Odası, artan ısınma bedelinin aşağı çekilmesi için tedbir paketi açıkladı. Tasarruf için önerilen A sınıfı işaretli cihazlar verimli kullanımın önünü açıyor

Kriz ve yoksullukla boğuşan halkın ev kirası öder gibi ısınma bedeli ödediğini öne süren Makina Mühendisleri Odası (MMO), yaşam alanlarında ısınmanın bedelini biraz olsun tasarruf sağlayarak azaltmak amacıyla alınması gereken bazı tedbirleri kamuoyuyla paylaştı.

1 derece daha düşük ısınmanın enerji tüketiminde yüzde 10 tasarruf sağladığını anlatan MMO İstanbul Şube Müdürü Faruk Sevim, ?Kalorimetre, termostatik vana gibi tasarruf cihazları kullanmalıyız. A sınıfı işaretli enerji verimli cihazlara yönelmeliyiz? dedi.

Yalıtım şart...

Konu hakkındaki sunum, MMO İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik ile İstanbul Şube Müdürü Faruk Sevim katıldığı toplantıyla açıklandı. Enerji verimliliğinin ?ışıkları yakmadan karanlıkta oturmakla? sağlanamayacağını belirten Sevim, ?Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan enerji tüketiminin azaltılmasıdır? dedi.

Konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80'inin, dolayısıyla da ülkemizdeki toplam enerjinin yüzde 25'inin ısınmada kullanıldığını anlatan Sevim, ?Isınmada alacağımız tedbirler ile 30-40 milyar dolarlık ülke enerji bütçemizde 3-4 milyar dolarlık tasarruf yapma imkanımız vardır? diye konuştu.

Kışın içeriden dışarıya yazın ise dışarıdan içeriye doğru bir akım oluştuğunu vurgulayan Sevim, binalardaki ısı kayıp-kazançlarını azaltmak için temelden çatıya ısı yalıtımı yapılması gerektiğini söyledi. Isınmada bir derece daha düşük ısınmanın enerji tüketiminde yüzde 10 tasarruf sağladığını anlatan Sevim, ?İdeal iç ortam sıcaklık derecesinin 19-20 derece dolaylarında olduğu bilinciyle davranmalıyız. Kalorimetre, termostatik vana gibi tasarruf cihazları kullanmalıyız. A sınıfı işaretli enerji verimli cihazlara yönelmeliyiz? dedi.

Asgari ücretin yarısı gaz faturasına!

MMO İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik, hükümetin dünya petrol fiyatlarına dayandırarak zam yaptığını iddia ettiği doğalgazda yüzde 80 zamlı faturaların gelmeye başladığını söyledi.

Meslek odalarını hesap bilmemekle suçlayan hükümetin, yanlış enerji politikalarının bedelini halka ve çalışanlara ödettiğini öne süren Çelik, ?Yüksek enerji fiyatlarının sorumlusu bu hükümet bu tutumundan vazgeçmelidir. Asgari ücreti 527 YTL olarak belirleyen hükümet binlerce hane halkını 200-300 YTL aylık doğalgaz faturası ödemeye mahkûm etmiştir. Acil olarak doğalgaza ve elektriğe yapılan zamlar geri alınmalıdır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber