Kılıçdaroğlu: Bir yasayla bir içki firmasının ÖTV'si silindi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2009 14:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, çıkarılan bir yasayla bir içki firmasının, geçmişe dönük yaklaşık 3 milyon liralık Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) silindiğini öne sürerek, "Bu firmaya, yasadışı vergi ayrıcalığını kim sağladı?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekilleri Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay, TBMM'de düzenledikleri sohbet toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, dün bir televizyon kanalında "Hükümetin, bir içki firmasına ayrıcalık sağladığı ve bu firmadan ÖTV almadığı" yönündeki iddialarına açıklık getirmesini isteyen gazetecilere, AK Parti'nin, içkiye karşı olma yönünde genel bir eğiliminin bulunduğunu söyledi.

"İki yüzlü" bir politikaya tahammül etmenin mümkün olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Siz, içki üreten bir firmaya, 'ÖTV alınmasın' diye, ödeme emirlerini durduruyorsunuz.-Bu yaklaşık 3 milyon TL civarında- 'yasa çıkacak' diye durduruyorsunuz, 'bakanlık bu konuda çalışma yapacak, 1-2 ay vergiyi almayalım' diye bir onay alıyorsunuz" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, 6 ay sonra bir yasa çıkarılarak, bu içki firmasının, geçmişe yönelik ÖTV'sinin silindiğini öne sürerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Niçin TEKEL'den alınan, sonra önemli bir kısmı Amerikalılara satılan bu firmaya, yasadışı vergi ayrıcılığını kim, hangi koşullarda sağladı?" diye sordu.

Firmanın adının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, firmanın ismini vermedi ve "Ben yorum yapmıyorum" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yeniden aday gösterilmesine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, Gökçek'in, ailesiyle birlikte mal varlığını açıklamasını beklediğini kaydetti. "Açıklasın ki ikinci dosyayı aralayalım" diyen Kılıçdaroğlu, Ankaralılar'ın, Gökçek'in 15 yılda sahip olduğu mal varlığını öğrenmesinin doğal olduğunu vurguladı.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, "Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürlüğünden istifa eden Veysel Karani Demir, valilikte kontrolörlük yaptığı dönemde, Gökçek'e ait soruşturma dosyaları için 'soruşturmaya gerek yok' demesinden sonra Genel Müdürlüğe atanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu, "Sayın Gökçek, Demir'e diyet borcunu ödedi. İlişki, diyet borcundan kaynaklanan bir ilişkidir. Yoksa Genel Müdür olarak atanan kişinin, liyakati, kariyeri, bilgi, birikimi, eğitimiyle hiçbir ilgisi yok" diye yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber