'Torpil Var'ın Sorumlusu İçişleri Bakanı ve ÖSYM'dir

1999 yılında başlayan merkezi memur alımlarında aslında önemli bir mesafe katedilmişti. 2002 yılından itibaren ÖSYM'nin her bir kadroda oluşan taban puanları yayımlaması ile birlikte sistem daha da şeffaflaşmış ve 'torpil yok' yargısı yerleşmeye başlamıştı. Ancak zabıta memuru ve itfaiyeci alımının ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemleri dışına çıkarılması ve sözlü sınav ile birlikte kamuya olan güven yeniden sarsılmıştır. Memurlar.net'te 4 Ocak'ta yayımlanmaya başlanan ve ÖSYM'nin yürüttüğü KPSS tercih işlemlerine de güven olmadığını gösteren anket sonuçlarından İçişleri Bakanı Sayın Beşir Atalay sorumludur.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ocak 2009 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SİSTEM ŞEFFAF İSE TORPİL OLMAZ

KPSS'ye giren her adayın bir KPSS puanı bulunmaktadır. Adaylar, almış oldukları puanlara ve görmüş olduğu eğitimlere göre, KPSS tercih kılavuzunda yer alan durumlarına uygun kadroları tercih edeceklerdir. Her sonuç açıklama sırasında da, açıklanan her kadro için oluşan taban puanlar yayımlanmaktadır. Tüm kadrolar ilana çıktığı ve yerleştirme yapılan her bir kadro için oluşan taban puanlar ilan edildiği için ÖSYM tarafından yürütülen diğer KPSS tercih işlemlerinde olduğu gibi 2008/4 KPSS tercih işlemlerinde torpil olmayacaktır.

"Torpil oluyor" yargısını bitirmek için başka bir yöntem bulunmamaktadır. Yapılması gerekenler zaten ÖSYM tarafından yapılmaktadır.

Bu konuda adaylarda oluşan tereddütler gereksizdir. Adayların yüksek puan alamamanın getirdiği öfkeyi "sistemde torpil var" şeklinde bir yargıya dönüşmesini bu anlamda uygun değildir.

Ancak bu yargının oluşmasında bazı olumsuz uygulamalarında etkisi yok değildir. İki uygulamayı örnek olarak vermek istiyoruz:

1- Zabıta memuru ve itfaiyeci alımları sisteme olan güveni alt üst etmiştir. Binlerce genç, ilan edilen bir veya iki kişilik zabıta veya itfaiyeci kadrosuna müracaat edebilmek için il il başvuru yapmakta, başvuru yaptıktan sonra torpil peşinde koşmaktadır. Bu sistem KPSS ile kurulmuş olan "adil bir sistemi" altüst etmiş durumdadır. Bir önceki seçimde her iki kişiden birinin oyunu alan Ak Parti'nin, adil bir şekilde işleyen sistemi güçlü kılması gerekirken, sistemi yıkması, sadece kendisine zarar verecektir. Buradaki tüm sorumluluk İçişleri Bakanlığındadır.

2- ÖSYM bazı anlamsız uygulamarı adayları tedirgin etmektedir. Örneğin KPSS tercihlerinin son başvuru gününde yığılma olacağı hesaplanmasına rağmen gerekli tedbirler alınmamış ve başvurular bir gün uzatılmıştır. Teknik yetersizlikten kaynaklanan bu uygulama adayları tedirgin etmiştir. Yine elektronik ortamda alınan başvuruların sonuçlarının bir gün sonra değilde bir kaç hafta sonra açıklanması gereksi bir uygulamadır. ÖSYM neden bu yola başvurduğunu açıklamlıdır.

Yukarıda yer verilen her iki kurumun da adil bir personel alım sisteminin yerleşmesi konusundaki sorumluluğu yeterince yerine getirdiği söylenemez. Ancak tüm eksikliklere rağmen bir kez daha memurlar.net olarak sistemin şeffaf bir şekilde işlediğini belirtme gereği duyuyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber