Tek böbrekli hastaya, çift böbrekli raporu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Ocak 2009 14:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

DİYARBAKIR'da tek böbrekle yaşayan 25 yaşındaki Metin Kaçan'a özel bir hastanede girdiği ultrasyon sonrasında çift böbrekli olduğu ve her iki böbreğinin de tam fonksiyonla çalıştığı yönünde rapor verildi.

Sağlık Bakanlığı'na şikayette bulunan Metin Kaçan, ?Hastane bana gel çözelim dedi, gitmedim. Çünkü ortada hayatım söz konusu. İkinci böbreğim de iflas ederse ölürüm. Onlar bana sanki eşya almışım defolu mal çıkmış, değiştirmek için gel çözelim diyorlar? dedi. Hastane ise, verilen raporun matbu evrak şeklinde tüm ultrasyon hastalarına verildiğini, anormal durum tespit edilmesi halinde raporda değişiklik yaptıklarını söyledi.

Diyarbakır'da oto tamirciliği yapan Metin Kaçan'ın fonksiyon bozukluğu nedeniyle 7 yıl önce Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ameliyatla bir böbreği alındı. Doktorlar, ikinci böbrekte sürekli kum ve taş tespit edilmesi nedeniyle Kaçan'ın 6 ayda bir düzenli olarak ultrasyona girmesi istedi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne 24 Kasım 2008 günü giden Kaçan'ın tahlilleri yapıldıktan sonra ultrasyon çekilmesi için Radyoloji Bölümü'ne sevk edildi. Aşırı yoğunluk nedeniyle 2 ay sonrasına gün verilince Kaçan, ultrasyonu Diyarbakır'da özel bir hastaneye yaptırmaya karar verdi.

26 Kasım günü özel hastaneye giden Metin Kaçan, üniversitenin istediği ultrasyonun raporunu hastaneye sundu. Ultrasyon çekimi sonrasında verilen raporda, her iki böbreğin normal büyüklükte olduğu, toplayıcı sistem oranının olağan olduğu, kitle lezyonu veya taş saptanmadığı, dalak ve pankreasın normal izlemede, karaciğerin normal fonksiyonda olduğu belirtildi. Ancak Dicle Üniversitesi'nin ameliyat sonrası Metin Kaçan'a verdiği raporunda, böbreğin normal seyirde olmadığı, dalakta büyüme ve üst batın (karaciğer, dalak, safra kesesi, böbrek) fonksiyonlarının kısmen bozuk olduğu yer aldı.

Sık sık ultrasyon yaptırdığı için bu işlemin asgari 10 dakika sürdüğünü, ancak özel hastanedeki işlemin 1 dakika bile sürmediğini, ardından bu raporun kendisine verildiğini anlatan Metin Kaçan, ?Ultrasyon filminini çeken doktor beni kısa sürede kontrol ettiği için şüphelendim ve odasına gidip ?Hocam anormal bir durum var mı?' diye sordum. ?Hayır yok. Raporu git doktoruna göster' dedi. Zarfı tekrar açıp raporu okuyunca şoke oldum. Olmayan böbreğimin tam fonksiyonlu çalıştığı yönündeki raporu görünce geri dönüp odasına gittim ve ?Hocam normal diyorsunuz ama normal değil, çünkü ben tek böbrekle yaşıyorum' deyince bu kez yüksek sesle, ?Sen ne anlarsın. Sana doktorunun yanına git diyorum' dedi. Ben çıkınca arkamdan çağırdılar ve ?Gel düzeltelim yanlışlık olabilir' dediler. Ben de raporla başhekimin odasına çıktım. Durumu anlattığımda bana sanki böyle birşeyin olmayacağı yönünde bir kanaate varıp raporu benden istedi. Okuduğunda, ?Tamam sakin ol' diyerek dahili telefon hattından doktoru aradı ve yüz ifadesi değişti. Sonra koridordan iki görevliyi çağırıp ?Arkadaşı götürün, yeniden ultrasyonunu çektirin' dediler. Ben de kabul etmeyip raporumu alıp ısrarlarına rağmen hastaneden ayrıldım? diye konuştu.

Ultrasyonu çeken Dr. Kendal Gülfidan'ın sekreterinin kendisini telefonla arayıp, ?Gel sorunu çözelim. Telefonla olmaz. Bir yanlış anlaşılma var? dediğini ifade eden Metin Kaçan, ?Ben de insan sağlığını dikkate almadıkları için önce valiliğe dilekçe verdim, dilekçemi burada havale ettikten sonra Sağlık Müdürlüğü'ne gittim. Burada evrak kayıttan şikayet dilekçemi geçirdikten sonra Sağlık Bakanlığı'nın hasta hakları hattı olarak bilinen ücretsiz Alo 184'ü aradım ve konuyu ilettim, bana Tabipler Odası'na gitmemi söylediler? dedi. Sağlık Müdürlüğü'nün ise Metin Kaçan'ın ameliyat olduğuna dair Dicle Üniversitesi'nden raporunu istediği, Kaçan'ın tek böbrekli olduğu yönündeki raporun gelmesinden sonra Sağlık Müdürlüğü'nün ilgili hastane yönetimi hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağı bildirildi.

Özel Hastane Başhekimi Dr. Nihat Şengal, hastaya verilen raporun matbu evrak olduğunu, ultrason yaptıran tüm hastalara bu raporun verildiğini, ancak anormal bir durum tespit edilmesi halinde raporda değişiklik yapıldığını söyledi. Şengal, ?Rapor çıktıktan sonra ilgili doktorun sekreterine gidiyor. Sekreter bunu doktora gösterip onaylattıktan sonra hastalara veriyoruz. Hasta bunu sekreterden alıp doktora göstermeden çıkmış. Sonradan da kendisini ikna etmek istedik, ancak bakanlığa, valiliğe ve sağlık müdürlüğüne şikayette bulunmuş. Biz bu ilgili kurumlara da aynı şekilde bilgi verdik. Olayda kusurumuz yok. Dicle Üniversitesi kendisine ultrasyon için 6 ay sonraya gün verdiği için onlara olan tepkisini bizden çıkarmaya çalışıyor? dedi. Ancak Dicle Üniversitesi Radyoloji Servisi'nin ultrasyon için 2 ay sonraya gün verdiği yazıda yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber