Tuğgeneral Levent Ersöz kimdir? Ergenekon'daki fonksiyonu nedir?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Ocak 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon zanlısı Ersöz sahte kimlikle yakalandı

Yeraltındaki cephanelikler ve suikast planlarıyla yeni bir boyut kazanan Ergenekon soruşturmasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Örgütün kritik noktasındaki isimler arasında yer aldığı ileri sürülen ve yaklaşık 6,5 aydır aranan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, dün tedavi için gittiği Ankara'daki Balgat 100. Yıl Hastanesi'nde yakalandı.

'Mehmet Orhan Gülcü' ismiyle prostat ameliyatı olmaya hazırlanan Ersöz'ün üzerinden sahte kimlikler ve pasaport çıktı. Tanınmamak için sakal bırakan Ersöz'ün, yaklaşık 1,5 ay önce Ukrayna pasaportuyla Zonguldak Limanı'ndan yurda giriş yaptığı, Kırşehir Alay Komutanlığı'nda görevli Astsubay Selim G.'den de yardım aldığı belirlendi. Gözaltı sırasında Astsubay G., Ersöz'ün yanındaydı. Firari general dün akşam İstanbul'a gönderildi. Edinilen bilgilere göre Ersöz, ameliyattan sonra Mersin üzerinden Kıbrıs'a gitmeyi planlıyordu. Ersöz, 1 Temmuz 2008'de Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'la birlikte gözaltına alınacak şüpheliler arasındaydı. Ancak operasyondan hemen önce (29 Haziran) yurtdışına çıktığı belirlendi. Bunun üzerine mahkeme, hakkında 'yakalama kararı' çıkardı. Yakın çevresi, 'iş gezisi' için Rusya'ya gittiğini, 10 gün içinde döneceğini söylüyordu.

2001'de Abdullah Öcalan'ın hapis yattığı İmralı'da komutanlık yapan Ersöz'ün, Rusya'da devlete ait bir savunma şirketi olan silah devi Rosoboronexport'ta danışman olduğu ortaya çıkmıştı. Yaklaşık 6,5 ay süren firari yaşamı dün sona erdi. Türkiye'ye Zonguldak Limanı'ndan kaçak giriş yaptığı tespit edilen Ersöz, takibe alındı. 'Mehmet Orhan Gülcü' kimliğiyle tedavi için Balgat 100. Yıl Hastanesi'ne gittiği belirlendi. Üroloji polikliniğinde önceki gün yapılan tahlilleri sonrasında lazerle prostat ameliyatı yapılması uygun bulunan Ersöz'ün, dün hastaneye yatış işlemleri yapıldı. 'Mehmet Orhan Gülcü' kimlikli kişinin Ersöz olduğunun belirlenmesi üzerine harekete geçen emniyet, 08.30 sularında bulunduğu hastanede damadı olduğu öğrenilen Baran Kayral ile birlikte gözaltına aldı. Astsubay Selim G. ise serbest bırakıldı. Ersöz, terörle mücadele ekiplerine bir süre direnerek, kendisinin 'Mehmet Orhan Gülcü' olduğunu anlatmaya çalıştı. Parmak izinin alınarak kimliğin kendisine ibraz edilmesi üzerine direnmekten vazgeçtiği belirtildi. Ersöz'ün Ergenekon davasında tutuksuz yargılanabilmek için sağlık raporu almaya çalıştığı öğrenildi. Şüphelinin, 6, 15 ve 29 Aralık tarihlerinde Çayyolu'nda A Klinik Tıp Merkezi'ne gittiği, buradaki tedavisinin ardından sahte kimlikle Özel 100. Yıl Hastanesi'ne gelerek prostat için gün aldığı belirtildi.

Levent Ersöz'ün, damadının yaklaşık iki ay önce Çayyolu'nda kiraladığı dairede gizlendiği ortaya çıktı. Polisin bir ay kadar önce de 4 ayrı noktada operasyon düzenlediği ancak Ersöz'ü bulamadığı öğrenildi. Sürekli adres değiştirdiği belirlenen zanlının 1,5 ay gizlendiği Başkent'te sahte kimliklerle değişik otellerde kaldığı tespit edildi. Ersöz'ün ayrıca, Ankara'da bulunan Rus asıllı bayan arkadaşı Olivia S.'nin evinde de kaldığı belirlendi. Söz konusu şahsın Ersöz gözaltına alındığında hastanede olduğu, daha sonra ortadan kaybolduğu öğrenildi. Ersöz'ün kızının evi de arandı.

Klinikte prostat tedavisi görmüş

Ümitköy Özel A Klinik Tıp Merkezi Başhekimi Üroloji Uzmanı Bülent Yetim, Ersöz'ün 6 Aralık 2008'de 'Mehmet Orhan Gülcü' kimliğiyle hastanelerine başvurduğunu, prostat büyümesi teşhisi koyduklarını açıkladı. Ersöz'ün 15-29 Aralık tarihlerinde de kontrol için geldiğini ifade eden Yetim, "Gerekli testler yapıldı. Ameliyat olmasına karar verdik. Şüphelendiğimiz bir durum yoktu. Ameliyat için 100. Yıl Hastanesi'ni tercih ettik." dedi.

Uçakla İstanbul'a getirildi

Levent Ersöz ve damadı Baran Kayral, dün akşam saatlerinde THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'a getirildi. Atatürk Havalimanı'nda, güvenlik aracına bindirilen ikili, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Ersöz ve damadı, daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Yaklaşık 1 ay önce prostat rahatsızlığıyla hastaneye gelen Ersöz'ün, kalp hastası olması nedeniyle ameliyatının ertelendiği öğrenildi. Bu arada, Ankara'da yakalanan Levent Ersöz'ün yanında bulunan Jandarma Astsubay Selim G.'nin ismi Silopi kayıpları dosyasında Ersöz'le birlikte geçiyor. Ayrıca, Ersöz'ün Şırnak alay komutanı olduğu dönemde astsubay Selim Gül'ün de Silopi İlçe Jandarması'nda 'istihbarat astsubayı' olarak çalıştığı öğrenildi. Selim G.'nin bir aydır izinli olduğu için birliğine gitmediği belirlendi.

Görevi, hükümeti yıpratmak

Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde Jandarma İstihbarat başkanı olarak görev yapan Levent Ersöz'ün ismi eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait darbe günlüklerinde de geçiyordu : "Yaptığı faaliyetlerle ilgili olarak sadece bana özel bir brifing verdi. AKP hükümetini demokratik kurallar içerisinde zayıflatmak için neler yapılması gerekiyorsa hepsi düşünülmüş ve uygulamaya geçmişler."

Başbakan'ı dinleme talimatı

Levent Ersöz, dönemin Urfa Alay Komutanı Erdal Sarızeybek'ten mahkeme kararı olmaksızın aralarında dönemin başkanı ve genelkurmay başkanının da bulunduğu dokuz telefon görüşmesinin kaydını istemişti. Numaraları araştıran Sarızeybek gizli bir operasyon yürütüldüğünü fark edince Ersöz soruşturmalarla boğuşmak zorunda kalmıştı.

100. Yıl'da askerler çalışıyor

Levent Ersöz'ün gözaltına alındığı 100. Yıl Hastanesi'nde GATA'dan ayrılan çok sayıda doktor çalışıyor. Üroloji servisinde görevli Prof. Dr. Remzi Sağlam, 1977 yılında GATA Üroloji Uzmanı oldu. Yüzüncü Yıl Hastanesi'nde görev yapan Opr. Dr. Yavuz Altun ise GATA Askerî Hastanesi K.B.B. Uzmanı. Doç. Dr. Bülent Ünay da GATA Askeri Tıp Fakültesi 1988 mezunu. Eski GATA Dekanı Tümgeneral Prof. Dr. Derviş Şen de hastanenin genel cerrahi servisinde görev yapan hekimlerden. Hastanenin sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak Bülent Özen, Ersöz'ün hastanelerini tercih etmesinin nedenini prostat konusunda uzman olmalarına bağlıyor.

Ergenekon davası

Türkiye için önemli bir fırsat

Ergenekon davası, dünyanın hatırı sayılır kuruluşlarından İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch-HRW) yıllık raporuna girdi. Merkezi ABD'nin New York şehrinde bulunan HRW, Türk yargısının bağımsızlığına dair şüphelerin bulunduğunu ifade ederken, Şemdinli davasında hüküm alanların daha sonra serbest bırakıldığına dikkat çekti. Örgütün Türkiye raporu içinde 'Cezasız' başlığı altında verilen Ergenekon davasının 20 Ekim 2008'de başladığı hatırlatıldı. Ergenekon davasında emekli generallerin de olduğuna işaret edilerek, polisin araştırmaları neticesinde Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırılarda kullanılan bombaların Danıştay saldırısında da kullanıldığı vurgulandı. HRW'e göre, 2008 yılında Türkiye'de yaşanılan siyasi kriz insan hakları reformlarını sekteye uğrattı. AK Parti'nin Anayasa'yı değiştireceği yönündeki taahhüdünü yerine getiremediğinin altını çizen örgüt, kapatmaya Avrupa Birliği'nin tepki gösterdiğini aktardı. Partinin yalnızca bir eksik oyla kapatılmaktan kurtulduğunu bildirdi.

Kaçış planı: Mersin üzerinden Kıbrıs'a

Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün, hastanedeki tedavisinin ardından, Mersin üzerinden Kıbrıs'a gitmeyi planladığı iddia edildi. Soruşturma kapsamında haziran sonunda düzenlenen operasyondan bir gün önce yurtdışına çıkan ve Rusya'da olduğu öğrenilen Levent Ersöz'ün, kasımda Türkiye'ye giriş yaptığı ve çeşitli illerde saklandığı ileri sürüldü. Ersöz'ün emniyette yapılan üst aramasında, Burdur'da ikamet ettiği belirtilen Mehmet Orhan Gülcü adına düzenlenmiş biri sahte 2 nüfus cüzdanı ve sahte pasaport bulunduğu ifade edildi. Ersöz'ün, tedavi öncesinde, sahte pasaport temin etmeye çalıştığı ve bu pasaportla Mersin üzerinden Kıbrıs'a gitmeyi planladığı tespit edildi.

Sedat Güneç,Alper Sancar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber